ΦΑΡΜΑΚΟ

ΠΦΣ: Αποσύρονται φθηνά φάρμακα - Ανάγκη για μέτρα προστασίας της κυκλοφορίας τους

φαρμακείο
Τα φθηνά φάρμακα που αποσύρονται, αντικαθίστανται από ακριβότερα
INTIME NEWS

Την άμεση λήψη μέτρων για να μην αποσύρονται φάρμακα με χαμηλή τιμή από την αγορά, ζητούν οι φαρμακοποιοί. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει ότι είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο, φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλού κόστους να αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ορμονικό σκεύασμα με αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές ιδιότητες, το οποίο έχει λιανική τιμή 1 ευρώ. Η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

«Το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν. Είναι βέβαιο ότι εφόσον και αυτά αποσυρθούν, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλλουν λόγω της αύξησης της τιμής» επισημαίνει ο ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της απόσυρσής τους από την αγορά. Επίσης, θα πρέπει να προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Μην εμπιστεύεστε διαδικτυακές πληροφορίες για απώλεια βάρους

Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)

Νέες υπηρεσίες από τα φαρμακεία με έμφαση στην πρόληψη - Η πρόταση του ΠΦΣ