ΦΑΡΜΑΚΟ

Με το βλέμμα στον αναπτυξιακό νόμο η φαρμακοβιομηχανία

Με το βλέμμα στον αναπτυξιακό νόμο η φαρμακοβιομηχανία

Σε κλίμα σύμπνοιας φαρμακοβιομηχανίας – Πολιτείας, ως προς τις απαιτούμενες κινήσεις για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και σταθερού πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής, διεξήχθη το δείπνο εργασίας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής του Συνέλευσης.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Της Διονυσίας Προκόπη

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, διατύπωσαν σε όλους τους τόνους τη σημασία του κλάδου για την εθνική οικονομία. Ο κ. Μπασκόζος, μάλιστα, προχώρησε σε μία σειρά παραδοχών, που έχουν να κάνουν με πολιτικές τις οποίες, όμως, συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά είπε, ότι «το clawback είναι ομολογία αποτυχίας της πολιτικής φαρμάκου» και «βεβαίως μπορεί να μην υπάρχει», με την προϋπόθεση υλοποίησης παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό του συστήματος. Εξορθολογισμό και στο μηχανισμό του rebate ως στόχο της Πολιτείας υποσχέθηκε ο κ. Μπασκόζος: «Θέλουμε ένα σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό, που θα εφαρμόζεται με διαφάνεια και θα εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για τις εταιρείες του κλάδου».

Αναφέρθηκε στις συνεχείς μειώσεις τιμών στα οικονομικά φάρμακα, μέτρο για το οποίο είπε ότι δεν προσφέρει ούτε στη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων ούτε στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και τόνισε ότι «δεν νοούμε πολιτική ανάπτυξης και φαρμακευτική πολιτική πάνω στα ερείπια της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Στο ίδιο πνεύμα η κ. Τζάκρη, έκανε λόγο για στρεβλώσεις του παρελθόντος οι οποίες πρέπει να καμφθούν και αναφέρθηκε στη μελέτη την οποία έχει παραγγείλει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, για τη στήριξη του κλάδου της φαρμακευτικής παραγωγής και την αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν, όπως σημείωσε η υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την εκπόνηση συνολικής μελέτης για τις προοπτικές και δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με στόχο να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα/καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, είχε ληφθεί σε κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. & ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αντίστοιχα), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενόψει και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

PanagouliasBoskozosTzakriApostolides

Ωστόσο, εκπρόσωποι του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας φέρονται να κρατούν μικρό «καλάθι». Η μελέτη, η οποία έχει παραδοθεί στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, φέρεται να ακολουθεί την «πεπατημένη», σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, καθώς επικεντρώνει για μία ακόμη φορά στην τιμολόγηση των οικονομικών φαρμάκων (off-patent και γενοσήμων) προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυσή τους. Άλλωστε, για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ήταν λίγο-πολύ ξεκάθαρο ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, ότι η προστασία των ελάχιστων τιμών στα off-patent και γενόσημα δεν «σώζεται», γι’ αυτό επιδίωξη ήταν να βρεθούν άλλα κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκου, όπως φορολογικά, επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης φακέλων κτλ.

Το ζήτημα της συνεχούς μείωσης των τιμών έχει κομβική σημασία για τους εκπροσώπους του κλάδου, όπως πολλές φορές έχουν τονίσει μέσω των θεσμικών τους οργάνων, καθώς θεωρούν την κατάσταση μη αναστρέψιμη, ακόμα και με την ύπαρξη άλλων κινήτρων για την παραγωγή, αν οι τιμές πέσουν προοδευτικά στο 1 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «να μην γίνουμε Γκουέρνικα» όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και λόγω του απρόβλεπτου περιβάλλοντος, που διαμόρφωσαν οι 166 νομοθετικές παρεμβάσεις σχετικά με το φάρμακο, μέσα στα τελευταία 5 χρόνια.

Παρόλα αυτά, υπήρξε σύμπτωση απόψεων μεταξύ του κ. Μπασκόζου και του κ. Αποστολίδη, όπως για παράδειγμα στην έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης αλλά και στην εφαρμογή του νόμου περί Δημοσιοποίησης που αποτελεί ένα βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ιατρικής κοινότητας. Τα περισσότερα ζητήματα, όμως, έμειναν σε ένα γενικόλογο επίπεδο διατύπωσης καλών προθέσεων, χωρίς απτές δεσμεύσεις από την πλευρά των εκπροσώπων της κυβέρνησης, με τη φαρμακοβιομηχανία να αναμένει τον αναπτυξιακό νόμο.

Σχετικές ειδήσεις