ΥΓΕΙΑ

Παιχνίδια «ημετέρων» με φόντο το υπουργείο Υγείας;

Παιχνίδια «ημετέρων» με φόντο το υπουργείο Υγείας;

Όταν έσκασε η ιστορία εκβιασμού με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, Χάρη Τομπούλογλου, ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε το νοσοκομείο και μίλησε με τους εργαζόμενους διαβεβαιώνοντας πως για ό,τι χρειαστούν, μπορούν να τον καλέσουν και στο προσωπικό του τηλέφωνο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι αποφασισμένος να καθαρίσει το θολό τοπίο που έχουν δημιουργήσει τα όσα συνέβησαν εκεί.


Λίγους μήνες μετά, όμως, ίσως κάτι να έπαθε το κινητό του υπουργού! Πώς αλλιώς να εξηγηθούν ορισμένες κατά πολλούς «σκανδαλώδεις» προωθήσεις-αναβαθμίσεις... «ημετέρων» που έχουν αναστατώσει για μία ακόμη φορά το Νοσοκομείο Παίδων;

Γιατί, άραγε, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αντικατέστησε μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη, τη σύζυγο του Νίκου Δήμου, μία από τις κορυφαίες γιατρούς διαβητολόγους στη χώρα, τη Μαριάννα Μπενρουμπή από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με τον παιδίατρο-τομεάρχη υγείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Μιχαλάκο; Και επίσης, γιατί αντικατέστησε τη διαβητολόγο Λέλα Σταμογιάννη με τον παιδοενδοκρινολόγο του Αγλαΐα Κυριακού, Βασίλη Πέτρου ο οποίος, μάλιστα, είχε ενημερώσει αρμοδίως ότι δεν ενδιαφέρεται για την θέση αυτή;

Όπως προκύπτει από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 7 Απριλίου 2014, η Μαριάννα Μπενρουμπή η οποία είναι μία επιστήμονας αρκετά σημαντική και διακεκριμένη αντικαθίσταται από τον παιδίατρο Στ. Μιχαλάκο ο οποίος σύμφωνα με τη διεθνή βάση επιστημονικών δεδομένων med, δεν έχει ασχοληθεί σε όλη την πορεία του με κανένα διαβητολογικό θέμα! Η δε γιατρός Σταμογιάννη, Συντονίστρια Διευθύντρια Α' Παιδιατρικού Τμήματος του Αγλαΐα Κυριακού αντικαταστάθηκε από τον Β. Πέτρου, ο οποίος είναι Διευθυντής Ενδοκρινολογικού Τμήματος του ίδιου Νοσοκομείου Παίδων με προϊστάμενο του τον Στ. Μιχαλάκο, ο οποίος είναι συντονιστής διευθυντής του ίδιου τμήματος.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι προσφάτως ο γιατρός Στ. Μιχαλάκος ο οποίος διεκδικεί εκ νέου τη θέση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας (η θητεία του έληξε εδώ και μερικούς μήνες), αναβαθμίστηκε και σε μία ακόμη θέση αυτή του Προέδρου της Επιτροπής Υποειδικοτήτων.

Να θυμίσουμε ότι ο γιατρός Στ. Μιχαλάκος πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, άκουσε το όνομα του από τηλεοράσεως στο πλαίσιο μετάδοσης των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών του πρώην προέδρου του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, Χάρη Τομπούλογλου ο οποίος τον ενέπλεκε τότε σε υπόθεση εκβιασμού. Ο Στ. Μιχαλάκος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη, παρ' όλα αυτά πιθανότατα θα κληθεί να δώσει λόγο και στην δικαιοσύνη, όταν και όποτε η υπόθεση αυτή φτάσει στο ακροατήριο.

tomboul

Παρ' όλα αυτά, όμως, έχει ενδιαφέρον ότι στο πλαίσιο έρευνας των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας για τα «έργα και τις ημέρες» Τομπούλογλου στο Νοσοκομείο Παίδων, σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο έχει μπει και ο ίδιος ο Στ. Μιχαλάκος, ο οποίος εκτός από το παιδοενδοκρινολογικό τμήμα έχει την υπευθυνότητα του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης. Έχει ενδιαφέρον ότι εδώ και περίπου τρεις μήνες, Επιθεωρήτριες έχουν μπει και ελέγχουν δειγματολογικά τους φακέλους παιδιών που έπαιρναν αυξητική ορμόνη και σύμφωνα δε με αποκλειστικές πληροφορίες έχουν εντοπίσει ορισμένα σοβαρά θέματα. Πληροφορίες από το Νοσοκομείο αναφέρουν ότι, όταν οι Επιθεωρήτριες πήγαν για πρώτη φορά και ζήτησαν τους φακέλους παιδιών έγινε «χαμός» με τον υπεύθυνο του Τμήματος Στ. Μιχαλάκο να εκρήγνυται για το πόσο σωστά δουλεύει το Τμήμα του σε αντίθεση με «άλλους που κάνουν πάρτι με την αυξητική ορμόνη»...

Γιατί, όμως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης πίστεψε πως αυτός ο επιστήμονας θα μπορούσε να συμβάλλει περισσότερο απ' ό,τι η Μαριάννα Μπενρουμπή, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ή κάποιος άλλος γιατρός διαβητολόγος στη Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου και την αντικατέστησε;

Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι εδώ και χρόνια, όπως υποστηρίζουν γιατροί μέσα από το Αγλαΐα Κυριακού διακαής πόθος του Τομεάρχη Υγείας του ΠΑΣΟΚ είναι να αναλάβει συντονιστής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Αγλαΐα Κυριακού. Η κορυφή του παγόβουνου για το θέμα αυτό εντοπίζεται χρονικά επί υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τον οποίον ο γιατρός Στ. Μιχαλάκος έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το Διαβητολογικό Κέντρου του Αγλαΐα Κυριακού είναι Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς κι αυτό γιατί θεωρείται κορυφαίο στην Ευρώπη παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τι είχε συμβεί επί Α. Λοβέρδου;

Υπήρχε η έντονη επιθυμία να συνενωθούν τα εξής τμήματα: Ενδοκρινολογικό, Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης και Διαβητολογικό με συντονιστή τον γιατρό Στ. Μιχαλάκο. Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε πολύ σοβαρές αντιδράσεις τότε. Το αποδεικνύουν αρκετά έγγραφα επίσημων φορέων. Παρ' όλα αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγλαΐα Κυριακού παίρνει απόφαση και ενοποιεί και τα τρία Τμήματα υπό την εποπτεία Στ. Μιχαλάκου. Οι αντιδράσεις μεγαλώνουν. Το αποτέλεσμα; Το Διαβητολογικό Κέντρο κινδυνεύει να χάσει από τους Ευρωπαίους την Πιστοποίηση.

loverd

Το παρασκήνιο είναι αρκετά πλούσιο για το τι συνέβη εκείνο το διάστημα και κυρίως σε ό,τι αφορά στα χρήματα που ζητούσαν κάποιοι για την αναβάθμιση του Διαβητολογικού Κέντρου. Ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν έγγραφα και έχει καταγγελθεί και στη Δικαιοσύνη.

Ανάμεσα στους αντιδρώντες είναι και η Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη (μία ένωση με χιλιάδες μέλη) η οποία με επίσημη ανακοίνωση της κάνει λόγο για δόλιες μεθοδεύσεις.

Ακολουθεί και επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιολόγησης των Διαβητολογικών Κέντρων Αναφοράς το οποίο αναφέρει πως στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος γιατρός τεθεί επικεφαλής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Αγλαΐα Κυριακού, τότε αίρεται η Πιστοποίηση. Όχι, οι ευρωπαίοι δεν είχαν κάτι με τον γιατρό Στ. Μιχαλάκο αλλά προέβαλλαν σοβαρές αντιρρήσεις καθώς ο γιατρός δεν έχει καμία σχέση με τον Διαβήτη. Κι αυτό είναι το θέμα.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ενώ συνέβησαν όλα αυτά, από ΦΕΚ επί εποχής Α. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, φανερώνεται ότι εν τέλει το Διαβητολογικό Κέντρο έχει περάσει στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων υπό την εποπτεία του Στ. Μιχαλάκου!

Το ερώτημα είναι ότι, αφού θεωρούσαν αυτόν τον επιστήμονα ικανό να αναλάβει υπερ-συντονιστής τριών νευραλγικών Τμημάτων του Νοσοκομείου, γιατί δεν ενεργοποίησαν ποτέ το συγκεκριμένο ΦΕΚ; Γιατί η ενοποίηση αυτών των Τμημάτων δεν έγινε ποτέ στην πράξη; Αν πάλι δεν τον θεωρούσαν ικανό, τότε γιατί συνέβη όλο αυτό; Αρκετά τα ερωτήματα που προκύπτουν σε ένα τόσο κεφαλαιώδους σημασίας τομέα, όπως αυτόν την υγείας, γι' αυτό και αναμένουμε τις επίσημες απαντήσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Διαβάστε επίσης:

Θα βάλει τέλος ο Α. Σαμαράς στη διάλυση της δημόσιας υγείας;

Στην… υγεία των ξένων συμφερόντων!

Ο ανίκανος Γιάνναρης και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας

Σοκ: Μικροί ασθενείς υποσιτίζονται επικίνδυνα στο «Αγλαΐα Κυριακού»