ΥΓΕΙΑ

Καλοκαίρι με Μαλλιά!

Καλοκαίρι με Μαλλιά!

Με τις πρώτες ζεστές μέρες όλοι ονειρευόμαστε τις διακοπές που πλησιάζουν.

Οι όλο και πιο συχνές... ματιές στον καθρέπτη μας παροτρύνουν να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας και να ανανεωθούμε. Αν και το να χάνουμε κιλά είναι κάτι που οι περισσότεροι επιθυμούν πριν τις διακοπές, το να χάνουμε μαλλιά όχι μόνο δεν είναι επιθυμητό αλλά ειδικά το καλοκαίρι με τα μπάνια στη θάλασσα, τα αραιά μαλλιά φαίνονται λιγότερα!

Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να κάνουμε το βήμα και να βελτιώσουμε δραστικά την εμφάνιση των μαλλιών μας. Όπως μας εξηγεί και ο μοναδικός Έλληνας χειρουργός, πιστοποιημένος ως Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS) Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού και ενεργό μέλος του ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) η εμφύτευση μαλλιών αυτή την περίοδο είναι κάτι περισσότερο από... ιδανική επιλογή.

1a

Είναι κατάλληλη εποχή το καλοκαίρι για μεταμόσχευση μαλλιών;

Είναι τέλεια! Το καλό με το καλοκαίρι είναι πως οι περισσότεροι έχουν ήδη κανονισμένη άδεια οπότε δε θα χρειαστεί να αλλάξουν καθόλου το πρόγραμμά τους προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών. Φυσικά η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια πολύ «φιλική» επέμβαση που δεν απαιτεί στην πραγματικότητα απουσία από την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες. Όμως σχεδόν όλοι όσοι ενδιαφέρονται, θέλουν να έχουν την «πολυτέλεια» να κάτσουν για μερικές μέρες σπίτι, ειδικά τις 3-4 πρώτες μέρες που τα μοσχεύματα χρειάζονται μια πιο «προσεκτική» φροντίδα.

Πότε θα δει κάποιος τα πρώτα αποτελέσματα;

Στη μεταμόσχευση μαλλιών μεταφέρουμε τα τριχοθυλάκια, δηλαδή τις ρίζες των τριχών. Τα τριχοθυλάκια αυτά είναι το ζωντανό κομμάτι του μοσχεύματος ενώ η τρίχα είναι το «προϊόν» αυτού του μικροσκοπικού «εργοστασίου» που λέγεται τριχοθυλάκιο. Από τη στιγμή που θα γίνει η μεταμόσχευση μαλλιών, πολλές από τις τρίχες θα πέσουν διότι το «εργοστάσιο» προετοιμάζει το νέο «προϊόν» και διώχνει το παλιό! Έπειτα από ένα διάστημα 2-3 μηνών αρχίζουν να παράγονται οι νέες τρίχες που στο μέλλον θα μεγαλώνουν για πάντα, δεν θα ξαναπέσουν ποτέ, θα κουρεύονται, θα χτενίζονται, θα γκριζάρουν και θα βάφονται όπως ακριβώς τα υπόλοιπα μαλλιά σας. Ήδη από τους 2-3 μήνες θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες τριχούλες και σε μερικές εβδομάδες θα εμφανίζονται σταδιακά ολοένα και περισσότερες που θα μακραίνουν και θα «γεμίσουν» με μαλλιά τα σημεία που παλιότερα ήταν αραιά η και τελείως άδεια.

Υπάρχει κάποια τεχνική που είναι προτιμότερη για την επέμβαση της μεταμόσχευσης μαλλιών τώρα το καλοκαίρι;

Η Διεθνής Οργάνωση Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS) της οποίας είμαι ενεργό μέλος και το Αμερικανικό Συμβούλιο Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (American Board of Hair Restoration Surgery, ABHRS) το οποίο με έχει πιστοποιήσει ως τον μοναδικό Έλληνα χειρουργό που πληροί τα κριτήρια του, αναγνωρίζουν μόνο 2 τεχνικές μεταμόσχευση μαλλιών ως επιστημονικά έγκυρες: την τεχνική FUT και την τεχνική FUE. Και το διευκρινίζω αυτό διότι θα ακούσετε πολλά εντυπωσιακά «ονόματα», πολλές «ανακαλύψεις» και «νέες τεχνικές» από κλινικές και διαφημιστές!

Στην μέθοδο FUT αφαιρούμε τα μοσχεύματα σε σειρά και η περιοχή συμπλησιάζετε με τον τριχοφυτικό τρόπο σύγκλισης επιτυγχάνοντας έτσι την έκφυση τριχών ακριβώς στο σημείο από το οποίο πήραμε τα τριχοθυλάκια, και παραμένει μια λεπτή ουλή, συνήθως λεπτότερη από γραμμή στυλό!

Στην τεχνική FUE λαμβάνουμε τα τριχοθυλάκια ένα-ένα και παραμένουν μικροσκοπικές κυκλικές ουλές, μικρότερες από 0,5mm. Και στις δύο τεχνικές με μαλλιά 7-8mm δεν φαίνεται απολύτως τίποτα, ούτε σημάδι, ούτε αραίωση.

Και στις δύο τεχνικές, από τη στιγμή που θα αφαιρέσουμε τα μοσχεύματα, όλα τα επόμενα βήματα είναι ολόιδια.

Για να απαντήσω λοιπόν την ερώτησή σας, όχι, δεν θα επιλέξουμε τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών ανάλογα με την εποχή. Θα επιλέξουμε τεχνική ανάλογα με τις παραμέτρους των μαλλιών του ασθενούς (χοντρά ή λεπτά, πυκνά ή πιο αραιά), ανάλογα με τις ανάγκες του σε μοσχεύματα (δηλαδή αν χρειάζεται πολλά ή λίγα μοσχεύματα για να καλυφθούν οι αραιές ή άδειες περιοχές) και ανάλογα με κάποιες κοινωνικές και επαγγελματικές παραμέτρους (δηλαδή αν μπορεί κουρέψει τα μαλλιά του πολύ κοντά, «γουλί» ή όχι προκειμένου να αφαιρέσουμε τα μοσχεύματα με την τεχνική FUE).

Υπάρχουν ειδικές οδηγίες για κάποιον που θέλει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών το καλοκαίρι; Για παράδειγμα τι γίνεται με τα μπάνια στη θάλασσα, πισίνα κλπ;

Υπάρχουν γενικά οδηγίες της οποίες δίνω σε ένα πολύ αναλυτικό έντυπο στους ασθενείς μου προκειμένου να λύσω κάθε πιθανή απορία τους και να προλάβω οποιαδήποτε ανησυχία τους πριν ή μετά την εμφύτευση μαλλιών. Φυσικά, παραμένω στη διάθεση του ασθενή μου τηλεφωνικά όλο το 24ωρο και είμαι περήφανος που μετρημένες στα δάκτυλα φορές με έχουν καλέσει για κάποια απορία ή κάποιο μικρο-πρόβλημα που δεν έχω ...προβλέψει στις οδηγίες αυτές.

Η μόνη διαφορά το καλοκαίρι από τις άλλες εποχές είναι ο ήλιος και η θάλασσα. Ο ήλιος μπορεί να είναι πρόβλημα για τις πρώτες 3-4 μέρες μόνο, που σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να προφυλάσσει τα μοσχεύματα μέχρι αυτά να «δέσουν» στη νέα τους θέση. Ένα καπελάκι λοιπόν είναι απαραίτητο για μερικές μέρες. Το καλοκαίρι ειδικά το να φοράει κανείς καπέλο είναι πιο ταιριαστό και κάνει την όλη διαδικασία εντελώς απαρατήρητη, κανείς δεν θα καταλάβει πως κάνατε μεταμόσχευση μαλλιών.

Όσον αφορά στη θάλασσα, μόλις περάσουν οι πρώτες 3-4 μέρες, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά κάνει και καλό. Το αλάτι της θάλασσας είναι ένα άριστο φυσικό «επουλωτικό» και βοηθάει να «δέσουν» τα μοσχεύματα καλύτερα και γρηγορότερα και να επουλωθεί και η δότρια περιοχή ταχύτερα.

Εάν κάποιος θελήσει να εκμεταλλευτεί τις καλοκαιρινές του διακοπές για να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών, μετά μπορεί να ταξιδέψει ή να πάει διακοπές;

Φυσικά! Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια τεχνικά πολύ δύσκολη και λεπτομερής επέμβαση για τον χειρουργό και το προσωπικό του αλλά πολύ απλή, άνετη και φιλική για τον ασθενή.

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αλλάζει καθόλου σχεδόν την καθημερινή ρουτίνα, ούτε πρέπει κανείς να παραμείνει στο ...κρεβάτι, ούτε καν στο σπίτι! Ήδη το επόμενο πρωί μπορεί να πάει στη δουλειά του.

Το μόνο που απαιτώ από τους ασθενείς μου είναι να τηρήσουν μερικές απλές οδηγίες για τις 3 πρώτες μέρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών προκειμένου να έχουμε τις τέλειες συνθήκες για τα νέα μοσχεύματα.

Για να σας δώσω να καταλάβετε πόσο «ταιριάζει» η μεταμόσχευση μαλλιών με τις διακοπές, ένας μεγάλος αριθμός αλλοδαπών ασθενών μου που έρχεται από το εξωτερικό για να εμπιστευτεί την κλινική μου για τη μεταμόσχευση μαλλιών του, έχει κανονίσει αμέσως από την επόμενη μέρα τις διακοπές του στην Αθήνα και στα ελληνικά νησιά!

Στην Anastasakis Hair Clinic παρέχουμε ένα πλήρες after care kit που περιλαμβάνει οτιδήποτε θα χρειαστεί ο ασθενής μου για τις πρώτες 4 μέρες. Έτσι, μπορεί να είναι απόλυτα ήσυχος πως τα πάντα έχουν προβλεφθεί και να κάνει τις διακοπές του άνετος και ήσυχος ενώ τα καινούργια μαλλιά του ξεκινάνε να «φυτρώνουν» στην νέα τους θέση.

2b

Ποιοί προτιμούν αυτοί την περίοδο για να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών;

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε ασθενείς μου με πολύ βαρύ επαγγελματικό πρόγραμμα που δεν επιδέχεται αλλαγές. Φανταστείτε πως την περίοδο αυτή έχω ως ασθενείς άτομα που δουλεύουν στην τηλεόραση και δεν μπορούν να λείψουν ούτε ημέρα από την εκπομπή τους, τραγουδιστές που δεν έχουν ούτε ένα ελεύθερο Σαββατοκύριακο, αθλητές που παίζουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα 9 μήνες το χρόνο και άλλους 2 έχουν προετοιμασία αλλά και επαγγελματίες που εργάζονται πυρετωδώς 11 μήνες το χρόνο και έχουν μόνο τον Αύγουστο για διακοπές. Επίσης, πολλοί αλλοδαποί ασθενείς μου επιλέγουν το καλοκαίρι προκειμένου να εκμεταλλευτούν την περίοδο αυτή για να συνδυάσουν τη μεταμόσχευση μαλλιών με τις διακοπές τους, καθότι στην Anastasakis Hair Clinic προσφέρουμε ένα πλήρες πακέτο διαμονής και ξενάγησης για όσους το επιλέξουν με σκοπό να διαφημίσουμε την πατρίδα μας και τις ομορφιές της, επιπλέον από τις άριστες ιατρικές υπηρεσίες που μπορεί κανείς να βρει.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον να προσέξει εάν αποφασίσει να κάνει τώρα μεταμόσχευση μαλλιών;

Να κάνει σωστή έρευνα αγοράς και να μην βιαστεί! Να επιλέξει τον κατάλληλο ιατρό με βάση την εμπειρία και την εξειδίκευση και να αποφύγει χώρους που διαφημίζουν την μεταμόσχευση μαλλιών λες και είναι ...επίσκεψη σε κομμωτήριο αλλά κάθε άλλο παρά ιατρικοί είναι!

Να επιμένει να γνωρίσει τον ίδιο τον ιατρό που θα κάνει την επέμβαση (και όχι συμβούλους ή πωλητές μόνο) και να μην ντραπεί να ζητήσει να δει το δίπλωμα Ιατρικής και την πιστοποίηση Ιατρικής ειδικότητας. Δεν νομίζω πως θέλει κανείς να υποβληθεί σε μια τόσο απαιτητική επέμβαση από ανειδίκευτο ιατρό που μόλις βγήκε από την σχολή και δεν έχει καμία χειρουργική εμπειρία ή ακόμα και από μη ιατρό! Διότι αυτό το σενάριο είναι σχεδόν ο κανόνας σε «κλινικές» στην Ελλάδα.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχω δει στο ιατρείο μου να έρχονται συνεχώς ασθενείς που το μόνο που τους έχουν πει σε κάποιες «κλινικές» για την μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία τιμή και τίποτε άλλο! Δεν έχει γίνει συζήτηση για την σχεδίαση, δεν έχει ενημερωθεί ο ασθενής για τη διαδικασία, δεν ξέρει πόσο τριχοθυλάκια αντιστοιχούν στο ποσό που τους ζήτησαν ...τίποτα! Το μόνο που τους έχουν πει είναι μια τιμή και συνήθως τόσο χαμηλή ώστε να είναι πολύ δελεαστική, με αποτέλεσμα όσοι τελικά πέφτουν στην «παγίδα» να έχουν απαράδεκτα αποτελέσματα από θέμα φυσικότητας και από θέμα πυκνότητας, αφού όλοι το ξέρουμε πως «ότι πληρώνεις, αυτό παίρνεις».

Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά που χρειάζονται επιδιόρθωση της προηγούμενης μεταμόσχευσης μαλλιών έχουν αυξηθεί πάρα πολύ στο ιατρείο μου λόγω αυτής της κακής τακτικής να μην ενημερώνουν σωστά τους ασθενείς και τελικά αυτό το οποίο οι ασθενείς «αγοράζουν» να είναι υποδεέστερο από αυτό που τους είχαν υποσχεθεί.

Εμείς στην Anastasakis Hair Clinic επιμένουμε να επισκεφτεί ο ενδιαφερόμενος και άλλες κλινικές για να καταλάβει από όσα θα ακούσει και όσα θα δει ότι διαθέτουμε την μόνη κλινική που προσφέρει μεταμόσχευση μαλλιών βασισμένη στις τελευταίες εξελίξεις και διεθνείς ιατρικές προδιαγραφές εξατομικευμένη στις απαιτήσεις και στις ανάγκες κάθε ασθενή ξεχωριστά.

3c

H Anastasakis Hair Clinic εγκαινιάζει τον νέο χώρο της Πλατεία Κολωνακίου 21 και προσφέρει μέχρι 31-5-2016 το ραντεβού ενημέρωσης και διάγνωσης για μεταμόσχευση μαλλιών στο Μαρούσι Περικλέους 1 αλλά και στο Κολωνάκι, ΧΩΡΙΣ καμία απολύτως χρέωση.

Για να κλείσετε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD καλέστε στο 210-8011000 καθημερινά 9.00-21.00