ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποια πασίγνωστα παπούτσια είναι επικίνδυνα για την υγεία σας!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποια πασίγνωστα παπούτσια είναι επικίνδυνα για την υγεία σας!

Μπορεί να μην είναι η επιτομή της μόδας, αλλά έγινε σίγουρα η τάση που λίγοι (σας εμάς) μίσησαν και εκατομμύρια - διασημότητες και μη - σε όλο τον κόσμο (για κάποιον ανεξήγητο λόγο) λάτρεψαν!

Ο λόγος για τα περίφημα crocs, τα οποία έχει φορέσει η Δούκισσα του Κέμπριτζ Kate Middleton, η ηθοποιός Helen Mirren, ο συνάδελφός της Jack Nicholson αλλά και περίπου 600 εκατομμύρια ακόμη πόδια από το 2002 που μπήκαν στη ζωή πολιτών σε πάνω από 90 χώρες παγκοσμίως!

crocs

Παρόλα αυτά, αν και θα έπρεπε να είχε επέμβει πρώτα η fashion police, οι ειδικοί είναι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όχι για το λάθος αντικείμενο που μπήκε στην γκαρνταρόμπα σας, αλλά για τα προβλήματα που προκαλούν στα πόδια σας!

Παραβλέποντας το πώς και γιατί ενδίδουν οι άνθρωποι στην παράξενη αυτή γοητεία των crocs, σύμφωνα με την Daily Mail, αρκετοί ποδίατροι όταν ρωτήθηκαν αν τα συγκεκριμένα υποδήματα είναι καλά για την υγεία των ποδιών μας, απάντησαν κατηγορηματικά όχι.

«Δυστυχώς τα Crocs δεν είναι κατάλληλα για να τα φορά κανείς όλη μέρα», τόνισε η Dr. Megan Leahy, εξηγώντας ότι δεν στηρίζουν επαρκώς τη φτέρνα, ενώ όταν αυτή είναι ασταθής, τείνουμε να σφίγγουμε τα δάχτυλα των ποδιών κι αυτό οδηγεί αργά ή γρήγορα σε τενοντίτιδες, παραμορφώσεις, προβλήματα με τα νύχια, κάλους κλπ.

Από την πλευρά του, ο Dr. Alex Kor, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Podiatric Sports Medicine ανέφερε ότι οι ασθενείς που φορούν τέτοια παπούτσια αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση πόνους στο τόξο του πέλματος ή στις φτέρνες.

crocs2

Τα νέα πάντως δεν είναι άσχημα για όλους τους λάτρεις των crocs, καθώς τα «παράξενα» αυτά υποδήματα είναι ιδανικά για ανθρώπους με πολύ μεγάλη καμάρα στο πέλμα ή γι΄αυτούς που υποφέρουν από οιδήματα των ποδιών και πρηξίματα στους αστραγάλους.

Όπως και να έχει ωστόσο, το δημοσίευμα καθιστά σαφές ότι τα crocs είναι κατάλληλα για μικρά διαστήματα, αλλά όχι για μεγάλους περιπάτους. Κάτι σαν τη διαδρομή «σαλόνι – τουαλέτα» δηλαδή (για να μην σας βλέπουν και οι άλλοι) και όχι για να τα φοράτε πάνω από 8 ώρες ημερησίως!

crocs3

Σχετικές ειδήσεις