ΥΓΕΙΑ

Πέντε πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις πριν κάνεις Μεταμόσχευση Μαλλιών

Πέντε πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις πριν κάνεις Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι χωρίς αμφιβολία η πιο εντυπωσιακή επέμβαση της αισθητικής χειρουργικής!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD*

Και αυτό διότι καμία άλλη αισθητική επέμβαση δεν μπορεί να βελτιώσει τόσο εντυπωσιακά την εικόνα του ατόμου όσο η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Απλά φανταστείτε πόσο αλλάζει η εικόνα κάποιου που από φαλακρός, μέσα σε λίγους μήνες, έχει ξανά φυσικά, πυκνά και νεανικά μαλλιά!

Η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, μάλιστα, έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο εξέλιξης που μπορεί να προσφέρει 100% φυσικότητα και τέλεια πυκνότητα χωρίς να αφήνει τα εμφανή «σημάδια» του παρελθόντος και χωρίς καμία ταλαιπωρία για τον ασθενή, αφού ούτε καν τον εμποδίζει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Όμως, η φυσικότητα, η πυκνότητα, η εντυπωσιακή αλλαγή στην εμφάνιση και η απουσία ταλαιπωρίας μετά την επέμβαση μπορούν να επιτευχθούν μόνο όταν την επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών την εκτελεί ένας εξειδικευμένος και πιστοποιημένος χειρουργός στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, που πλαισιώνεται από μια έμπειρη και εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ελάχιστοι μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.

Αντίθετα, θα βρει κανείς πλήθος διαφημίσεις για «αναίμακτες» τεχνικές, για «μεταμόσχευση μαλλιών σε 2 ώρες», για μεταμόσχευση από «ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό» (αλλά όχι από ιατρό!) και ένα σωρό άλλες ανακρίβειες που παραπλανούν τους ενδιαφερόμενους και ενίοτε τους εξαπατούν.

abhrs meeting

«Είναι άκρως σημαντικό», μας εξηγεί ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, ο πρώτος Έλληνας χειρουργός επίσημα εξειδικευμένος στην Μεταμόσχευση Μαλλιών ιατρός και πιστοποιημένος από το Αμερικανικό Συμβούλιο (American Board of hair Restoration Surgery), «να υπάρχει έγκυρη, επιστημονική και πλήρης ενημέρωση του κοινού για τις αλήθειες στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, έτσι ώστε να εξαφανιστούν οι κακές και παραπλανητικές πρακτικές, τα άσχημα αποτελέσματα και να σταματήσει το λυπηρό φαινόμενο μη-ιατροί να εκτελούν επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE».

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, συμμετείχε για 8η χρονιά στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού, (International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS) που έγινε 28 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου 2016 στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ.

Ο Dr. Αναστασάκης, που εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μεταμόσχευσης & Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ), που αποτελεί το Ελληνικό παράρτημα της ISHRS, σημειώνει: «Ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών και το βασικό θέμα συζητήσεων στο συνέδριο, είναι η εκτέλεση επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE από μη-ιατρούς, συνήθως νοσηλευτές ή βοηθούς χειρουργείου, με ανυπολόγιστες συνέπειες ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Το θεσμικό πλαίσιο δεν προφυλάσσει αποτελεσματικά από τέτοια φαινόμενα και εμείς, ως παγκόσμια κοινότητα εξειδικευμένων ιατρών Μεταμόσχευσης Μαλλιών, οφείλουμε να ενημερώσουμε σωστά και να προειδοποιήσουμε το κοινό έτσι ώστε να αποφασίζει σωστά και με ασφάλεια για την υγεία του».

PROUD SUPPORTER 1 copy

«Στην κατεύθυνση αυτή», μας ενημερώνει ο Dr. Αναστασάκης, «υπάρχουν κάποιες πολύ βασικές αρχές που θα πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος. Σε μία προσπάθεια όλων εμάς που εξειδικευόμαστε στην Μεταμόσχευση Μαλλιών, ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με την αιγίδα της ISHRS , η ΕΛΑΜΑΤ, η Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (elamat.gr) με στόχο να προσφέρει πιστοποιημένη εκπαίδευση στους ιατρούς που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν τον χειρουργικό κλάδο αλλά και ορθή, επιστημονική ενημέρωση στο Ελληνικό κοινό.

Ήδη συμμετείχαμε στην ετήσια συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου της ISHRS -του οποίου η ΕΛΑΜΑΤ είναι επίσημο μέλος- όπου παρουσιάσαμε την κατάσταση στο πεδίο της Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Ελλάδα αλλά και το πλάνο των δράσεών μας. Tο ζητούμενο μας είναι να ενημερωθεί ο Έλληνας καταναλωτής πλήρως προκειμένου να προστατευθεί και να σταματήσουμε, τόσο εγώ αλλά και οι συνάδελφοί μου, που είμαστε εξειδικευμένοι στην Μεταμόσχευση Μαλλιών, να βλέπουμε περιστατικά με άσχημα αποτελέσματα εξαιτίας της παραπληροφόρησης που διαδίδεται στο κοινό από μερικούς επιτήδειους».

«Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι ένας χειρουργικός κλάδος που έχει σπιλωθεί εδώ και δεκαετίες επειδή κάποιοι ιατροί ή κλινικές πιστεύουν πως είναι μια απλή επέμβαση, πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του ασθενούς και πως «υπάρχει χρήμα». Ταυτόχρονα, η έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου για το ποιοι και σε ποιους χώρους μπορούν να εκτελούν επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών, έχει οδηγήσει εδώ και δεκαετίες στην εμφάνιση «κλινικών» που διοικούνται από επιχειρηματίες, που διαφημίζονται επιθετικά και προσφέρουν υπηρεσίες τύπου «super market», με ανειδίκευτους ιατρούς, ακόμα και χωρίς καν ιατρούς!

budge ishrs

«Το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες και ανάγκασε την International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS να εκδώσει, πριν από 1 χρόνο περίπου, ένα Consumer Alert που προειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους να φροντίσουν να ενημερωθούν εκτενώς πριν επιλέξουν κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών».

Ως πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ, ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, μας εξηγεί τι να προσέξει κανείς στην δική μας χώρα, όταν αποφασίσει να υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών.

  1. 1. Επιλογή κατάλληλου χειρουργού

Η επιλογή του χειρουργού ή της κλινικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών, είναι η πιο καθοριστική παράμετρος. Το σημαντικότερο είναι να κάνετε μια ώριμη και ενδελεχή έρευνα αγοράς και κυρίως, με καθαρό μυαλό. Δε θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς σας υπό καθεστώς πανικού, άγχους ή στεναχώριας επειδή ξαφνικά είδατε τα μαλλιά σας να αραιώνουν.

Η έρευνα αγοράς θα πρέπει να διαρκέσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να επισκεφθείτε αρκετούς ιατρούς/κλινικές και τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να έχετε να είναι τουλάχιστον τρία: η εμπειρία του ιατρού, οι επιστημονικές του γνώσεις και η πιστοποιημένη εξειδίκευση στη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Και τονίζω το πιστοποιημένη διότι όλοι θα σας παρουσιαστούν σαν ειδικοί, ακόμα και οι μη-ιατροί!

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να «θαμπωθούν» από το πόσο διάσημος είναι ένας ιατρός, ή πόσες φορές έχει βγει στην τηλεόραση, ή να εντυπωσιαστούν επειδή έχει χειρουργήσει διάσημους ή celebrities. Εσάς, όμως, αυτό που πρέπει να σας ενδιαφέρει είναι να μπορείτε να βασιστείτε στις γνώσεις του, στην εμπειρία του και στην εμπιστοσύνη που σας εμπνέει για τη δική σας περίπτωση, που είναι μοναδική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Επίσης, προσοχή χρειάζεται σε ποιους αφήνετε να σας συμβουλέψουν για το ποιον ιατρό να προτιμήσετε. Όπως ένα πολυτελές αυτοκίνητο θα πρέπει να το πάτε για service σε ένα πιστοποιημένο και εξειδικευμένο συνεργείο και όχι στο …μαστρο-Μήτσο που πήγε και ο κουμπάρος σας και έμεινε ευχαριστημένος (από την τιμή!), με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσετε και μια επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών. Βρείτε τον καλύτερο, διότι το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι για πάντα!

Αν θέλετε «το καλύτερο», θα πρέπει ο ιατρός σας να είναι εξειδικευμένος και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Να θυμάστε πως οι ιατροί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι, χωρίς εξαίρεση, μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού ISHRS και χωρίς εξαίρεση, έχουν ολοκληρώσει την ιατρική τους ειδικότητα. Για αυτό σας συμβουλεύω να ζητήσετε απαραιτήτως τα παρακάτω όταν επισκεφτείτε μια κλινική Μεταμόσχευσης Μαλλιών:

  • Ζητήστε να γνωρίσετε αυτοπροσώπως τον ιατρό που θα σας χειρουργήσει. Μην δεχτείτε απαντήσεις τύπου «έχουμε πολλούς ιατρούς», ζητήστε να σας αναθέσουν σε συγκεκριμένο ιατρό και μιλήστε μαζί του πριν την επέμβαση. Και φυσικά βεβαιωθείτε πως ο ίδιος ιατρός θα εμφανιστεί την ημέρα της επέμβασης!
  • Μην δεχθείτε να επέμβει σε σας οποιοσδήποτε δεν είστε βέβαιοι πως είναι ιατρός. Ζητήστε να δείτε πτυχίο ιατρικής, τίτλο ιατρικής ειδικότητας, τίτλο εξειδίκευσης. Μην ντραπείτε να ζητήσετε οτιδήποτε θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά. Είναι δικαίωμά σας. Στην Ελλάδα είναι συχνό φαινόμενο, να χειρουργούν με την τεχνική FUE ανειδίκευτοι και χωρίς πείρα ιατροί, που προσλαμβάνονται από «κλινικές» μέχρι να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποια ειδικότητα σε Νοσοκομείο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εκτελούν Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών με την τεχνική FUE ακόμα και μη ιατροί, όπως νοσηλευτές ή βοηθοί χειρουργείου! Τονίζω το γεγονός πως σε αυτές τις περιπτώσεις η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται αποκλειστικά με την τεχνική FUE διότι η τεχνική FUT απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία και δεν ...τολμάει κανείς μη-ιατρός, ούτε καν άπειρος ιατρός, να την εκτελέσει.
  • Μην δεχθείτε ανειδίκευτο και άπειρο ιατρό επειδή η τιμή που σας πρότειναν είναι δελεαστική και μοιάζει με ...ευκαιρία. Απαιτήστε να χειρουργηθείτε από έμπειρο ιατρό, που θα έχει τουλάχιστον ολοκληρώσει ιατρική ειδικότητα. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν είναι η στιγμή να κάνετε οικονομία ή περικοπές. Το οφείλετε στον εαυτό σας να του προσφέρετε το καλύτερο.
  • Ζητήστε να δείτε πιστοποιητικά παρακολούθησης συνεδρίων σχετικά με την Μεταμόσχευση Μαλλιών. Αν ο ιατρός που επισκεφτήκατε δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ένα κλάδο που αναπτύσσεται τόσο εντυπωσιακά κάθε χρόνο, όπως η Μεταμόσχευση Μαλλιών, έχει σίγουρα «μείνει πίσω». Ο στόχος σας είναι να βρείτε ένα χειρουργό που να σας προσφέρει σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών. Κανείς δεν τα ξέρει όλα. Όποιος χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν ενημερώνεται τουλάχιστον σε ένα συνέδριο κάθε χρόνο, είναι ένας χειρουργός που πρέπει να αποφύγετε.
  • Ζητήστε να μιλήσετε με κάποιο από τα περιστατικά του, ειδικά με περιστατικά τα οποία ομοιάζουν της δικής σας περίπτωσης, με τη δική σας τριχόπτωση και τα δικά σας φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά.
  • Μη θαμπώνεστε από φωτογραφίες διασημοτήτων και celebrities που έχει χειρουργήσει ο κάθε χειρουργός. Σχεδόν πάντοτε αυτά τα περιστατικά χειρουργούνται δωρεάν για διαφημιστικούς λόγους και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την …αξία του ιατρού το ότι κάποιος διάσημος δέχθηκε να χειρουργηθεί δωρεάν σε αυτόν!
  1. 2. Καταλληλότητα ασθενούς για Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι, μεν, η πιο εντυπωσιακή αισθητική επέμβαση, αλλά είναι και η πιο …άδικη!

Αντίθετα με όλες σχεδόν τις υπόλοιπες αισθητικές επεμβάσεις, στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση. Αντίθετα, οι ασθενείς εκείνοι που έχουν πιο πολύ «ανάγκη» για μια Μεταμόσχευση Μαλλιών, δηλαδή αυτοί που έχουν μεγάλη επιφάνεια χωρίς μαλλιά, είναι τελικά και οι πιο ακατάλληλοι υποψήφιοι.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύουμε είναι τα τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος του κεφαλιού (δότρια περιοχή) του ίδιου του ασθενούς, που μάλιστα, οπουδήποτε και να τα μεταφέρουμε, αυτά δεν ξαναπέφτουν ποτέ. Όσο μεγαλύτερη είναι, λοιπόν, η άδεια περιοχή, τόσο περισσότερα τριχοθυλάκια χρειαζόμαστε να μεταφέρουμε για να καλύψουμε την άδεια περιοχή και τόσο λιγότερα έχουμε στην πίσω περιοχή, αφού στα περιστατικά με μεγάλη τριχόπτωση, έχει μείνει μόνο μια λεπτή λωρίδα μαλλιών στο πίσω μέρος και στα πλάγια του κεφαλιού.

Επίσης, ο «καμβάς» πάνω στον οποίο ο χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών καλείται να «ζωγραφίσει» δεν είναι σταθερός στον χρόνο αλλά συνεχώς αλλάζει, καθότι η τριχόπτωση εξελίσσεται όσο περνάνε τα χρόνια, παρόλο που πολλοί νομίζουν πως μετά τα 40 έτη δεν χάνονται άλλα μαλλιά. Δυστυχώς, είναι μύθος!

Χρειάζεται λοιπόν σωστή κρίση και μεγάλου βαθμού καλλιτεχνική δεξιότητα από τον χειρουργό για να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα και να αποφύγει κανείς ανεπιθύμητες αισθητικές συνέπειες στο μέλλον, που μπορεί να προκύψουν επειδή η τριχόπτωση έχει προχωρήσει τόσο πολύ που δεν φτάνουν τα τριχοθυλάκια στη δότρια περιοχή να καλύψουν πια όλες τις άδειες περιοχές.

Δυστυχώς, είναι τυπικό φαινόμενο σε κλινικές στην Ελλάδα, να βαφτίζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι ως «κατάλληλοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών», άσχετα αν η δότρια περιοχή είναι πολύ μικρή, αν η πυκνότητά της είναι υπερβολικά μικρή, αν οι τρίχες είναι λεπτές, ή αν ο ενδιαφερόμενος είναι πολύ νεαρής ηλικίας με ενδείξεις για μελλοντική εκτενή τριχόπτωση, που τελικά, καμία Μεταμόσχευση μαλλιών δεν θα μπορέσει να καλύψει.

Συμβουλή: Αν κάποιος ιατρός ή «πωλητής» σας πει πως είστε κατάλληλος υποψήφιος για Μεταμόσχευση Μαλλιών, ενώ κάποιος άλλος σας έχει εξηγήσει με επιχειρήματα πως δεν είστε κατάλληλος υποψήφιος, ή εσείς ο ίδιος βλέπετε πως έχετε πολύ μεγάλη άδεια περιοχή, ή είσαστε πολύ νέος, ή τα μαλλιά σας είναι λεπτά και αραιά ακόμα και στη δότρια περιοχή, προσοχή!

  1. 3. Δεοντολογία και ηθική του Ιατρού

Πρέπει να είστε βέβαιος πως ο ιατρός με τον οποίον μιλάτε, έχει ως στόχο το καλό σας, κυρίως το μακροχρόνιο καλό σας, και όχι απλά να πληρωθεί για άλλο ένα χειρουργείο, ή να σας ικανοποιήσει για μερικά χρόνια με κάποια μαλλιά στο κεφάλι σας και μετά «έχει ο Θεός».

Τα άσχημα αποτελέσματα στη Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν οφείλονται μόνον σε κακή χειρουργική τεχνική, αλλά κυρίως από την απόφαση να επέμβει κανείς σε κάποιον ασθενή που στην πραγματικότητα δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος.

Στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπει κανείς νεαρούς, κυρίως, άνδρες, με ξυρισμένο κεφάλι και μια μεγάλη, αντιαισθητική ουλή στη δότρια περιοχή. Εκτός από προχειρότητα και κακή χειρουργική τεχνική, η εικόνα αυτή σημαίνει πολλά περισσότερα.

Η αλήθεια είναι πως οποτεδήποτε βλέπει κανείς έναν άνδρα με εμφανή μοσχεύματα, με κακοσχεδιασμένη και αραιή Μεταμόσχευση Μαλλιών, ή με ξυρισμένο κεφάλι και μια -τουλάχιστον- εμφανή ουλή στη δότρια περιοχή, έχει μπροστά του:

  1. Κάποιον που δεν έπρεπε ποτέ να έχει υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων, καθότι δεν αποτελούσε αρχικά κατάλληλο υποψήφιο για εμφύτευση μαλλιών με ιατρικά, δεοντολογικά ή αισθητικά κριτήρια. Ο ιατρός έπρεπε να είχε προβλέψει πως ο ασθενής αυτός θα κατέληγε με υπερβολικά εκτενή «φαλάκρα», που κανένας χειρουργός δεν μπορεί να καλύψει και να έχει αρνηθεί να επέμβει εξ΄αρχής.
  2. Κάποιον που αποτελούσε μεν υποψήφιο, αλλά δεν του εξηγήθηκαν οι περιορισμοί της Μεταμόσχευσης Μαλλιών, ή του «ωραιοποιήθηκε» το τελικό αποτέλεσμα και τελικά απογοητεύτηκε.
  3. Κάποιον που απογοητεύτηκε τόσο πολύ από το αισθητικό αποτέλεσμα και την μετέπειτα συμπεριφορά του ιατρού ή της κλινικής στην οποία απευθύνθηκε, ώστε να έχει χάσει παντελώς την πίστη του πως μπορεί οποιοσδήποτε να τον βοηθήσει πλέον και προτίμησε να παραμείνει με μια αισθητικά απαράδεκτη εικόνα.

Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν δικαιολογημένα μια ζωντανή δυσφήμιση ενός κλάδου της Χειρουργικής που, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στους κατάλληλους υποψήφιους.

Από τη εμπειρία μου, μπορώ να σας πω πως σχεδόν πάντοτε ο χειρουργός και ο ασθενής θα πρέπει να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό μεταξύ των επιθυμιών «του σήμερα» που έχει ο ασθενής και της συντηρητικής στρατηγικής του «σήμερα αλλά και αύριο» που οφείλει να έχει ο χειρουργός.

Συμβουλή: Αν ο ιατρός που επισκεφτήκατε για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών σας λέει σε όλα «ναι» και πως «όλα γίνονται», προσοχή!

  1. 4. Νέες και παλιές τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» στο Internet από εντυπωσιακές διαφημίσεις για «νέες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών χωρίς πόνο», για «σύγχρονες τεχνικές χωρίς ουλές», για «πρωτοποριακές μεθόδους» και άλλα τέτοια υπερβολικά και ψευδή, που στόχο έχουν να εντυπωσιάσουν και να καθησυχάσουν.

Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν μόνο 2 επίσημα αναγνωρισμένες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών στην Ιατρική:

  • Τεχνική FUT (Follicular Unit Transplantation): αφαιρείται μία σειρά τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή, η περιοχή συγκλείνεται με λεπτό ράμμα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται μικροσκόπια για τον διαχωρισμό των τριχοθυλακίων. Στη δότρια περιοχή παραμένει μια οριζόντια ουλή, συνήθως πλάτους 1-2mm που καλύπτεται εύκολα με τα μαλλιά.
  • Τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction): αφαιρούνται μεμονωμένα τριχοθυλάκια, ένα προς ένα, από την δότρια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας. Παραμένουν χιλιάδες αδιόρατες ουλές, μικρότερες η καθεμία από ένα χιλιοστό σε διάμετρο, που καλύπτονται εύκολα με τα μαλλιά.

Αν δείτε σε διαφημίσεις άλλα ονόματα «τεχνικών» πέραν από FUT και FUE να ξέρετε πως δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις επίσημες τεχνικές που αναγνωρίζουν οι επιστημονικοί φορείς ISHRS και ABHRS οι οποίοι, μάλιστα, απαγορεύουν στα μέλη τους χρήση «πρωτότυπων» όρων πέραν από τους όρους FUT και FUE.

Και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό:

  • Δεν υπάρχει η «καλύτερη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών», υπάρχει η καταλληλότερη για το κάθε περιστατικό, σύμφωνα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, των τριχών και του δέρματος του ασθενούς. Σύμφωνα με την International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS, το 2015 παγκοσμίως, περίπου 58% των Μεταμοσχεύσεων Μαλλιών έγιναν με την τεχνική FUT και το 42% με την τεχνική FUE. Συνεπώς, οι πιο εξειδικευμένοι χειρουργοί Μεταμόσχευσης Μαλλιών παγκοσμίως χρησιμοποιούν και τις δύο τεχνικές.
  • Δεν υπάρχει «νέα» και «παλιά» τεχνική Μεταμόσχευσης μαλλιών. Οι χειρουργικές τεχνικές δεν είναι …Laptop ή κινητά τηλέφωνα που το καινούργιο είναι και καλύτερο. Αντίθετα, και οι δύο σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών, η τεχνικές FUT και FUE, αποτελούν το αποτέλεσμα δεκαετιών εξέλιξης και παλαιότερων χειρουργικών τεχνικών. Η τεχνική FUT εφαρμόζεται από το 1994 και η τεχνική FUE από το 2002 και συνεχώς εξελίσσονται.

Ως εξειδικευμένος χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών, υπάρχουν περιστατικά στα οποία, για ιατρικούς λόγους, θα προτιμήσω την τεχνική FUT και άλλα περιστατικά στα οποία θα προτιμήσω την τεχνική FUE.

Και οι δύο σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι χρήσιμες, καμία δεν είναι κατάλληλη για όλα τα περιστατικά και η μία συμπληρώνει τα κενά της άλλης.

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών είμαστε τυχεροί που έχουμε περισσότερα «όπλα» για να κερδίσουμε την …φαλάκρα. Είναι λάθος για λόγους άγνοιας, μεροληψίας ή συμφέροντος κάποιος να απορρίπτει τη μία ή την άλλη, αποδεδειγμένα χρήσιμη, χειρουργική τεχνική.

Βρείτε ένα ιατρό που να μπορεί να γνωρίζει και τις δύο τεχνικές, διότι μόνο τότε θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες σας, χωρίς να είναι προσκολλημένος σε εμμονές για τη μια ή την άλλη τεχνική.

Συμβουλή: Αν κάποιος σας πει πως χρησιμοποίει πάντοτε τη μία ή την άλλη τεχνική και πως απορρίπτει την άλλη επειδή είναι παλιά ή καινούργια, προσοχή!

  1. 5. Ουλές – Σημάδια

Σίγουρα έχετε ακούσει για τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών «χωρίς ουλές», «χωρίς σημάδια», ακόμα και … «χωρίς χειρουργείο».

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική.

Τόσο η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την Τεχνική FUT (Follicular Unit Transplantation) όσο και η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την Τεχνική FUE (Follicular Unit Extraction) αποτελούν μικροχειρουργικές επεμβάσεις. Και από την στιγμή που αναγκαζόμαστε ως χειρουργοί να επέμβουμε στο δέρμα του τριχωτού, θα υπάρξει κάποιου είδους ουλή. Είναι επιστημονικό αξίωμα και ότι διαφορετικό και να λέει οποιοσδήποτε, είναι απλά ψέμα.

Αρκεί να σας ενημερώσω πως οι επιστημονικοί φορείς ISHRS και ABHRS απαγορεύουν στα μέλη τους χρήση όρων «χωρίς ουλές» και «χωρίς πόνο» όταν διαφημίζουν τις υπηρεσίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των δυο τεχνικών είναι πως με την Τεχνική FUT στη δότρια περιοχή παραμένει μια λεπτή ουλή, συνήθως 1-2mm πλάτους, που καλύπτεται εύκολα με τα μαλλιά, ενώ με την Τεχνική FUE παραμένουν χιλιάδες μικρο-ουλές, μικρότερες από ένα χιλιοστό σε διάμετρο η καθεμία, που καλύπτονται εύκολα με τα μαλλιά.

Ως χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών με αρκετή εμπειρία και γνώση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τα παρακάτω:

  • Αν ο χειρουργός Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι έμπειρος και επιμελής, και εφόσον ο ασθενής τηρήσει τις μετεπεμβατικές οδηγίες, η ουλή της τεχνικής FUT και οι ουλές της τεχνικής FUE είναι εξίσου μικροσκοπικές. Με μαλλί κοντότερο από 1cm καλύπτονται άνετα.
  • Όποια τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών και να επιλέξετε, ΔΕΝ θα μπορέσετε να ξυρίστε το κεφάλι σας στο μέλλον. Αν αυτό είναι το κριτήριο επιλογής σας, μην κάνετε καν Μεταμόσχευση Μαλλιών.
  • Οπότε, το ζητούμενο είναι να επιλέξετε να σας αναλάβει ένας ιατρός που θα σας προσφέρει μια τόσο πυκνή και επιτυχημένη Μεταμόσχευση Μαλλιών που δεν θα αναγκαστείτε ποτέ να μπείτε στον πειρασμό να ξυρίσετε το κεφάλι σας, διότι θα φροντίσει να έχετε για πάντα πυκνά μαλλιά, άριστη σχεδίαση και 100% φυσικό αποτέλεσμα, για το οποίο θα είστε περήφανοι και εσείς και αυτός.

Συμβουλή: Αν κάποιος σας πει πως δεν θα υπάρχουν ουλές ή σημάδια μετά την Μεταμόσχευση Μαλλιών και πως θα κόβεται τα μαλλιά σας όσο κοντά θέλετε, προσοχή!

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι μια αισθητική επέμβαση που θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα ψυχολογικά, που θα σας αλλάξει την εμφάνιση και θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση όποτε κοιτάτε τον καθρέπτη.

Οι σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών μας επιτρέπουν να προσφέρουμε πυκνότητα και φυσικότητα που δεν ξεχωρίζει από τα φυσικά, πυκνά μαλλιά και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε περιστατικό με τριχόπτωση, σε άνδρες και γυναίκες.

Οι σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών έχουν προσφέρει στο χειρουργό πιο λεπτό «πινέλο» για να «ζωγραφίσει» όποια και όσο μικρή λεπτομέρεια θέλει.

Θυμηθείτε όμως πως ούτε οι μπογιές ούτε το πινέλο κάνουν τον ζωγράφο!

Πρέπει να ξέρει να χρησιμοποιεί το «πινέλο»!

Είναι δική σας υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σας να βρείτε το χειρουργό-καλλιτέχνη που με την γνώση του, την εμπειρία και το μεράκι του θα αποκαταστήσει τα μαλλιά σας και θα σας ξαναδώσει μια εμφάνιση που θα απολαμβάνετε για ολόκληρη της ζωή σας.

*Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, Phd, Χειρουργό Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένο Χειρουργό Αποκατάστασης Τριχωτού ISHRS, Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Περικλέους 1 στο Μαρούσι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.