ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Άνοδο καταγράφουν τα σοβαρά κρούσματα

Γρίπη: Άνοδο καταγράφουν τα σοβαρά κρούσματα

Τσιόδρας: Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Έστω και τώρα, να εμβολιαστούν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αυτό το διάστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στη Νότια Ευρώπη. Τα σοβαρά κρούσματα καταγράφουν άνοδο, με τον υποτύπο ο οποίος επικρατεί φέτος να είναι ο Α(Η3Ν2), που προσβάλλει κυρίως άτομα άνω στων 65 ετών. Την κατάσταση επιδείνωσε το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα μας, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα, αναφέρει στο «Πρακτορείο Υγείας» του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (στοιχεία έως 8 Ιανουαρίου), την πρώτη εβδομάδα του νέους έτους επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Συνολικά από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, όλοι με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόνο οι 2 (25%) ήταν εμβολιασμένοι.

Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει την ανάγκη έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Επίσης, επαναλαμβάνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και συστήνει, έστω και τώρα, στα άτομα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν.

Σχετικές ειδήσεις