ΥΓΕΙΑ

Κρουστικά κύματα: Νέα, πρωτοποριακή, επαναστατική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα

Κρουστικά κύματα: Νέα, πρωτοποριακή, επαναστατική θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα

«Ο άνθρωπος επιζεί σε σεισμούς, υπομένει όλα τα δεινά της αρρώστιας και όλα τα βασανιστήρια της ψυχής. Αλλά το πιο βασανιστικό δράμα όλων των εποχών, είναι και θα είναι, το δράμα της κρεβατοκάμαρας».

Λέων Τολστόι.

Ο μηχανισμός της στύσης χαρακτηρίζεται από αύξηση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους κατά τη σεξουαλική διέγερση. Το 70% των περιπτώσεων στυτικής δυσλειτουργίας οφείλεται σε πρόβλημα αγγειακής αιτιολογίας και εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς με καρδιαγγειακό ιστορικό, διαβήτη, ή μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αγγειακά προβλήματα λόγω βλαβών στο αγγειακό δίκτυο του πέους, όχι μόνο μειώνουν τη φυσιολογική ροή του αίματος αλλά δημιουργούν και αδυναμία εγκλωβισμού του αίματος μέσα στα σηραγγώδη σώματα.

Οι θεραπείες της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας μέχρι σήμερα ήταν η φαρμακευτική αγωγή σε πρώτο πλάνο, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και τέλος η χειρουργική τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης. Οι θεραπείες αυτές όμως αντιμετωπίζουν το αποτέλεσμα και όχι την αιτία του προβλήματος, δηλαδή είναι συμπτωματικές, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα περιστασιακά.

Σήμερα υπάρχει μια νέα σύγχρονη θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας, χωρίς τη χρήση φαρμάκων και χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τη στυτική διαταραχή με τη χρήση κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, μία μέθοδος επιστημονικά τεκμηριωμένη που ενεργοποιεί μηχανισμούς νεοαγγείωσης στα σημεία που επενεργεί, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος στο πέος. Τα κρουστικά κύματα οδηγούν στη δημιουργία νέων αγγειακών κλάδων στο πέος βελτιώνοντας σταδιακά τη στυτική δυσλειτουργία σε πιο μόνιμη βάση. Με αυτόν τον τρόπο ασθενείς που εμφανίζουν μειωμένη αιμάτωση ή έχουν φλεβική διαφυγή και το αίτιο της βλάβης είναι οργανικό και ειδικότερα αγγειακό (ενδοθηλίου) είναι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο.

Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Πώς γίνεται η εφαρμογή;

Η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται εξωτερικά μέσω μια ειδικής συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων, που διοχετεύει μια σειρά από κρουστικούς παλμούς στο πέος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο ασθενής αισθάνεται πολύ ελαφρά τσιμπήματα.

Ο ουρολόγος χρησιμοποιεί ειδική κεφαλή με κάτοπτρα πάνω στο δέρμα του πέους, μέσω των οποίων μεταφέρονται στην περιοχή-στόχο (σηραγγώδη σώματα του πέους) με μη επεμβατικό τρόπο και εντελώς ανώδυνα τα κρουστικά κύματα.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος η θεραπεία ολοκληρώνεται σε 6 ή 12 συνεδρείες,απο δύο φορές την εβδομάδα. Στην τελευταία συνεδρία γίνεται εκτίμηση του αποτελέσματος.

Τα κρουστικά κύματα είναι ηλεκτροϋδραυλικά κύματα, παρόμοια με τα κύματα που χρησιμοποιούνται θεραπευτικά από πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως η Ουρολογία, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογία και η Ωτορινολαρυγγολογία.

Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία;

Η θεραπεία διαρκεί 9 εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται στις 13 εβδομάδες. Οι θεραπευτικές συνεδρίες εφαρμόζονται 2 φορές την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες μεσολαβεί ανάπαυλα 3 εβδομάδων και επαναλαμβάνονται πάλι με τό ίδιο σχήμα, δηλαδή 2 συνεδρίες την εβδομάδα για 3 συνεχόμενες εβδομάδες σύνολο 12 συνεδρίες.

Είναι ασφαλής θεραπεία;

Η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής. Είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα αποφασίσει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για τη θεραπεία.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Τα μέχρι τώρα κλινικά αποτελέσματα δείχνουν πως η θεραπεία αποκαθιστά τη στυτική δυσλειτουργία μικρού και μετρίου βαθμού, βελτιώνοντας τη διάρκεια και τη σκληρότητα της στύσης. Στις μισές περιπτώσεις ο ασθενής θα διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ στις άλλες μισές θα την ελαττώσει. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις όπου τα φάρμακα δεν βοηθούν, η θεραπεία των κρουστικών κυμάτων μπορεί να αποκαταστήσει τη δράση των φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός θα καθορίσει τις προσδοκίες και το θεραπευτικό σχήμα του ασθενούς για το καλύτερο αποτέλεσμα

Ποιοι είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία;

Άνδρες που ανταποκρίνονται στα φάρμακα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα 50% δεν θα χρειαστεί πλέον να πάρει φάρμακα και ένα 25% θα τα μειώσει σημαντικά.

Άνδρες που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα: Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα 73% θα ανταποκριθεί στα φάρμακα μετά τη θεραπεία με τα κρουστικά κύματα. Αυτό δίνει μεγάλες ελπίδες σε ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα και που η μοναδική τους εναλλακτική ήταν ενδοπεϊκές ενέσεις ή χειρουργείο.

Διαβητικοί ασθενείς: Ο διαβήτης συνήθως προκαλεί αγγειακές διαταραχές και τα αγγεία στο πέος δεν εξαιρούνται. Η θεραπεία με τα κρουστικά κύματα θα ενισχύσει τη δημιουργία νέου αγγειακού δικτύου στο πέος με αποτέλεσμα τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας.

Υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανδρών που ενώ δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, παρ' όλα αυτά θα ήθελαν μια καλύτερη ποιότητα στη στύστη τους - μια "στυτική ανανέωση". Τα κρουστικά κύματα μπορούν σαφώς να προσφέρουν την ανανέωση αυτή, με απόλυτα φυσικό τρόπο, ανώδυνα, με διάρκεια, τονώνοντας την "αυτοπεποίθηση" του άνδρα.

BULLET POINTS

Τα κρουστικά κύματα μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στην αγγειακού τύπου ΣΔ με σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Οι ασθενείς ξαναβρίσκουν την αυθόρμητη διέγερσή τους και τη φυσική σεξουαλική ζωή τους.
  • Μειώνει ή εξαλείφει την ανάγκη της προετοιμασίας για σεξ με τη λήψη χαπιών.
  • Δίνει ελπίδα σε χρόνιους πάσχοντες από ΣΔ χωρίς την ανάγκη ενέσεων ή προθέσεων.
  • Είναι εντελώς ανώδυνη θεραπεία.
  • Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.
  • Θεραπεύει το αίτο και όχι τα συμπτώματα της ΣΔ.
  • Γίνεται στο ιατρείο. Δεν απαιτεί επεμβατικές διαδικασίες ούτε αναισθησία.
  • Είναι κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία, με αύξηση της αιματικής ροής κατά 140%.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

3 ετής εξειδίκευση στην Ανδρολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ανδρολόγων- Χειρ. Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Ιατρείο 1: Ηρώων Πολυτεχνείου 69-71 , Πειραιάς-ΤΗΛ 210-4520600

Ιατρείο 2: Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς, Τηλ 210-4523778,

Web: www.urologyclinic.gr,

email: info@urologyclinic.gr.