ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή χρεών από νοσηλείες ανασφάλιστων

Ξανθός: Νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή χρεών από νοσηλείες ανασφάλιστων

Τα 28 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ, οι οποίες αφορούν σε νοσηλείες ανασφάλιστων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, τα προηγούμενα χρόνια.

Το χρέος αυτό θα διαγραφεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

«Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις, στις οποίες επειδή ακριβώς ήταν επείγων ο χαρακτήρας του νοσήματος, υπήρχε νοσηλεία από το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως με την υποχρέωση του ανασφάλιστου να υπογράψει δήλωση αποδοχής χρέους και να μεταφερθεί αυτό το χρέος στη ΔΟΥ. Σήμερα, λοιπόν, έχουν συσσωρευτεί 28 εκατομμύρια ευρώ χρέη ανασφάλιστων» δήλωσε ο κ. Ξανθός στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι είχαν καταγραφεί επιπλέον οφειλές στα νοσοκομεία, ύψους 150.000.000 ευρώ, οι οποίες «πάγωσαν» με ενέργειες της κυβέρνησης και δεν μεταφέρθηκαν στις εφορίες.

Σήμερα, όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας μόνο με τον αριθμό ΑΜΚΑ, τόνισε ο υπουργός, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το πρώτο πεντάμηνο του έτους, για 528.000 μοναδικούς ανασφάλιστους ασθενείς, συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 60.000.000 ευρώ (το 1/3 από αυτούς, με εισοδηματικά κριτήρια παίρνει τα φάρμακα χωρίς καμιά συμμετοχή) και εξετάσεις αξίας 23.000.000 ευρώ, «μια πολύ σημαντική κοινωνική παροχή που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα», πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός.

Όπως προκύπτει, η δαπάνη για τους ανασφάλιστους μόνο για τους πέντε πρώτους μήνες έφτασε τα 83 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας είχε υπολογίσει σε 100 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, μέσω μεταφοράς πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. Επομένως, το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, σε περίπτωση που οι ανάγκες ξεπεράσουν το «προϋπολογισμένο» ποσό και με δεδομένο ότι οι δαπάνες συνυπολογίζονται στο clawback.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις