ΥΓΕΙΑ

Πρέπει να μάθω να ζω με τους πολύποδες;

Πρέπει να μάθω να ζω με τους πολύποδες;

Μια νέα τεχνική υπόσχεται ριζικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των πολυπόδων της μύτης.

Το πρόβλημα

Μέχρι σήμερα, όσο ριζική κι αν ήταν η αφαίρεση των πολυπόδων της μύτης, αυτοί υποτροπίαζαν μετά από άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα. Οι πάσχοντες από πολύποδες ήταν υποχρεωμένοι είτε να ζουν με βουλωμένη τη μύτη, είτε να παίρνουν μεγάλες ποσότητες κορτιζόνης, ή να υποβάλλονται σε επανειλημμένα χειρουργεία.

Νέα μέθοδος

Μια νέα μέθοδος υπόσχεται να βάλει ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Οι πολύποδες είναι γέννημα της εσωτερικής επένδυσης, του βλεννογόνου της μύτης και μάλιστα κατά κύριο λόγο μιας συγκεκριμένης περιοχής που λέγεται μέσος ρινικός πόρος.

Η σκέψη λοιπόν ήταν απλή. Η αφαίρεση του βλεννογόνου δεν επαρκεί γιατί αναγεννάται μέσα σε λίγες μέρες. Αν όμως μετά την αφαίρεσή του τοποθετούσαμε κάτι στη θέση του, τότε ίσως να αποτρέπαμε την αναγέννησή του. Και αυτό που δρα ανταγωνιστικά στον βλεννογόνο, είναι το δέρμα.

Η μέθοδος λοιπόν της δερμοπλαστικής, όπως αναφέρεται, συνίσταται στην αφαίρεση των πολυπόδων, στη συνέχεια στην αφαίρεση του βλεννογόνου μιας συγκεκριμένης περιοχής της μύτης, του λεγόμενου μέσου ρινικού πόρου, και στην κάλυψη της περιοχής αυτής με ένα λεπτό δερματικό μόσχευμα που παίρνουμε από τον μηρό του ασθενούς.

Το μόσχευμα

Το δερματικό μόσχευμα που είναι απαραίτητο για την τεχνική της δερμοπλαστικής είναι πολύ λεπτού πάχους. Είναι τόσο λεπτό ώστε οι θύλακοι των τριχών παραμένουν στο πόδι και οι τρίχες ξαναβγαίνουν στον μηρό του ασθενούς.

Η επιφάνεια του μοσχεύματος είναι περίπου 25 εκ2 που αντιστοιχεί στο ένα έκτο περίπου της συνολικής επιφάνειας του βλεννογόνου της μύτης. Η αφαίρεση μεγαλύτερης επιφάνειας βλεννογόνου είναι μεν εφικτή, θα οδηγούσε όμως σε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούμε να λύσουμε.

Η φαρμακευτική αγωγή

Ακριβώς επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βλεννογόνου της μύτης διατηρείται στη θέση του, ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή η οποία όμως είναι σημαντικά μειωμένη σε ποσότητα και σε μορφή μόνο τοπικής αγωγής spray ή σταγόνων.

Αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία για τους ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να υπομείνουν τη μύτη τους κλειστή, ή να λαμβάνουν σε χρόνια βάση αγωγή κορτιζόνης σε μορφή χαπιών ή ενέσεων, ή τέλος να υποβάλλονται σε επανειλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις και μετά από λίγο καιρό να βρίσκονται πάλι στην ίδια δυσμενή αφετηρία.

Η όσφρηση

Για πολλούς από τους ασθενείς που πάσχουν από χρονία παραρρινοκολπίτιδα με πολύποδες, η όσφρηση είναι μια χαμένη υπόθεση. Παρόλα αυτά, σημαντικό ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε δερμοπλαστική για τους πολύποδες παρατηρεί μερική ή ολική ανάκαμψη της ικανότητας να αντιλαμβάνονται τις μυρωδιές.

Η τεχνική της δερμοπλαστικής αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στον τομέα της χειρουργικής αντιμετώπισης των πολυπόδων της μύτης. Σαν τεχνική, προχωρά ένα βήμα παραπάνω από την κλασική ενδοσκοπική τεχνική που εφαρμόζεται σήμερα. Το μόνο επιπλέον τραύμα που προκαλείται στον ασθενή, είναι μια επιπόλαια εκδορά στον μηρό που επουλώνεται χωρίς προβλήματα. Τα οφέλη από την τεχνική της δερμοπλαστικής είναι σημαντικά καθώς ο ασθενής είναι σε θέση να μειώσει στο μισό ή στο ένα τρίτο την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνει, και δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να υποβληθεί σε άλλη χειρουργική επέμβαση για το πρόβλημα των πολυπόδων.

Γιώργος Αναστασόπουλος, Ωτορινολαρυγγολόγος
www.polipodes.gr