ΥΓΕΙΑ

Δώστε τέλος στις ευρυαγγείες λίγο πριν το καλοκαίρι

Δώστε τέλος στις ευρυαγγείες λίγο πριν το καλοκαίρι

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνουν όσοι πάσχουν από ευρυαγγείες, για την αντιμετώπισή τους, είναι η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό και μέσω του ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης να τεθεί μία αρχική διάγνωση για τις αιτίες που δημιουργούν τις ευρυαγγείες στο συγκεκριμένο ασθενή.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνει ένα λεπτομερές τρίπλεξ φλεβών που θα αναδείξει πιθανή παθολογία του φλεβικού δικτύου που τροφοδοτεί τις ευρυαγγείες. Μετά από αυτά τα δύο βήματα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ευρυαγγείες, στον κάθε ασθενή χωριστά, καταστρώνοντας ένα ιατρικό πλάνο πρόληψης και θεραπείας.

Γιατί εμφανίζονται ευρυαγγείες

Πρόκειται για επιφανειακά αγγεία του δέρματος που φαίνονται με γυμνό μάτι. Έχουν διάμετρο από 0,1 έως 1mm και είναι είτε φλεβίδια είτε αρτηρίδια, οπότε και έχουν ανάλογα μπλε ή κόκκινο χρώμα. Είναι πολύ λεπτά αγγεία του δέρματος που για κάποιο λόγο έγιναν ορατά και έντονα. Δύο μηχανισμοί ενοχοποιούνται για την δημιουργία των ευρυαγγειών: η νεοαγγειογέννεση (δηλαδή η δημιουργία νέων αγγείων από αιτίες όπως η υποξία, η φλεγμονή, το τραύμα, τα χημικά) και η διάταση λόγω της αύξησης της πίεσης εντός του αγγείου (που συνήθως αφορά την φλεβική ανεπάρκεια και την εγκυμοσύνη). Οι αιτίες που δημιουργούν ευρυαγγείες είναι κατά κύριο λόγο η κληρονομικότητα και κατά δεύτερο λόγο ορμονικοί παράγοντες (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών), τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η έκθεση στον ήλιο, τα τραύματα, οι μολύνσεις, η ανεπάρκεια στο επιπολής φλεβικό δίκτυο. Υπάρχουν και γεννετικά ή κληρονομικά νοσήματα όπου παρατηρούνται ευρυαγγείες: π.χ. σύνδρομο Klippel-Trenaunay, Bockenheimer’s Syndrome, Nevus Araneus, νευροαγγειοπάθειες, ποικιλόδερμα. Βέβαια αυτά τα σύνδρομα είναι σπάνια.

Δεν δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές όμως δυσκολεύουν την καθημερινότητα

Οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν σοβαρές επιπλοκές, όπως για παράδειγμα θρομβώσεις. Μπορεί όμως να προκαλούν σημαντικά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής όπως τοπικό κνησμό, αίσθημα καύσου, άλγος, ιδιαίτερα στις γυναίκες που είναι στην έμμηνο ρύση. Επίσης, μπορεί να προκαλούν τοπικό υποδόριο αιμάτωμα (εκχύμωση) ή και αιμορραγία προς τα έξω, αν υπάρξει κάκωση, π.χ. στη διάρκεια ξυρίσματος. Επίσης, σε πολλές γυναίκες η παρουσία ευρυαγγειών δυσκολεύει την καθημερινότητά τους από αισθητικής άποψης και δεν μπορούν να ντυθούν όπως θέλουν ή αποφεύγουν τις εμφανίσεις στην παραλία όπου γίνονται αποδέκτες ερωτήσεων ή αρνητικών σχολίων, οπότε δημιουργείται αναπόφευκτα μία ψυχολογική πίεση που επηρεάζει την προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Η αποτελεσματική τους θεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών αποτελείται από τρεις μεθόδους, που χρησιμοποιούνται όλες σήμερα και που δεν ανταγωνίζεται η μία την άλλη αλλά συμπληρώνουν η μία την άλλη, στη θεραπεία των ευρυαγγειών. Έτσι, ο σύγχρονος και πλήρως καταρτισμένος αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος που θεραπεύει ευρυαγγείες είναι σίγουρο ότι χρησιμοποιεί και τις τρεις αυτές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση και οι οποίες είναι:

1. Η σκληροθεραπεία: είναι η αρχαιότερη μέθοδος και η πιο αποτελεσματική για μεγαλύτερες ευρυαγγείες και δικτυωτές φλέβες. Με τη βοήθεια πολύ λεπτής σύριγγας εγχέεται ειδικό φάρμακο (το σκληρυντικό) που προκαλεί ίνωση στη φλέβα και με αυτό τον τρόπο εξαφανίζεται. Έχει ελάχιστο πόνο αλλά αφήνει σημάδια (μελανιές) για πολλές ημέρες, που σε μερικά άτομα μπορεί να παραμείνουν για αρκετό καιρό. Δεν γίνεται καλοκαίρι. Το φάρμακο έχει την υγρή του μορφή ή χορηγείται ενδοφλεβίως με την μορφή αφρού (foam sclerotherapy).

2. Το laser: η μεγάλη επανάσταση, γιατί με το laser μπορούμε να εξαφανίσουμε τις πολύ μικρές ευρυαγγείες που με τη σκληροθεραπεία είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν. Έχει πόνο στην εφαρμογή. Αφήνει ερεθισμένο το δέρμα μετά την εφαρμογή για αρκετές ημέρες. Οι κυριότερες επιπλοκές είναι τα εγκαύματα και τα μόνιμα πιθανά σημάδια. Δεν χρησιμοποιείται το καλοκαίρι.

3. Η θερμοπηξία: είναι η νεότερη μέθοδος και χρησιμοποιεί υψίσυχνο ρεύμα για να προκαλέσει ίνωση στις φλέβες (αποτελεσματική κυρίως στις μικρές ευρυαγγείες). Έχει πόνο στην εφαρμογή. Αφήνει ερεθισμένο το δέρμα μετά την εφαρμογή για αρκετό χρόνο. Έχει το ισχυρό πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει μόνιμα σημάδια και ότι χρησιμοποιείται ακόμα και το καλοκαίρι.

Δείτε πως θα «σβήσετε» μόνιμα τις ενοχλητικές ευρυαγγείες από τα πόδια σας .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία των κιρσών /ευρυαγγειών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.fleves.gr ή επικοινωνήστε με τον Dr Απόστολο Σαλίβερο, Αγγειοχειρουργός, στο τηλέφωνο 6947203123.