ΥΓΕΙΑ

Στο υπουργείο Υγείας οι απεργοί υγειονομικοί

Στο υπουργείο Υγείας οι απεργοί υγειονομικοί

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν υγειονομικοί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι συμμετέχουν στην 24ωη απεργία για τα οξυμένα προβλήματα στην υγεία.

Στη συνέχεια, μαζί με συνταξιούχους οι οποίοι διαδήλωναν για την κατάσταση στην υγεία, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, κατευθύνθηκαν με πορεία προς τη Βουλή.

Την απεργία έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχει η ΕΙΝΑΠ, ενώ τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 15:00 αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για «οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, τραγική υποστελέχωση, σωματική και ψυχολογική εξουθένωση των εργαζομένων, για διατήρηση των μνημονιακών διοικήσεων που συνεχίζουν την πολιτική της σκόπιμης παράλυσης της διοικητικής λειτουργίας των νοσοκομείων, αναιρώντας τις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες». Θεωρεί δε επιτακτική ανάγκη την αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων τουλάχιστον κατά 600 εκατ., και από τα 1,4 που προβλέπονται να φτάσει τα 2 δισ., ώστε -όπως αναφέρει- να δοθεί λύση στα προβλήματα έλλειψης υλικών και φαρμάκων, να εξομαλυνθεί η λειτουργία τους και να είναι εφικτή η περίθαλψη ασφαλισμένων και ανασφαλίστων, καθώς και η αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών των λοιπών υγειονομικών.

«Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι εκτός ελέγχου εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. Το ΕΣΥ απαξιώνεται - συρρικνώνεται - ιδιωτικοποιείται. Με βάση την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις επίλυσης των συσσωρευμένων προβλημάτων και η κατάσταση οδηγείται σε μη διαχειρίσιμο» επισημαίνει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην απεργία καλούν, επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις