ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας σε ΕΣΥ, Πρόνοια και ΕΚΑΒ την Τετάρτη 29 Ιουνίου

Στάση εργασίας σε ΕΣΥ, Πρόνοια και ΕΚΑΒ την Τετάρτη 29 Ιουνίου

Ημέρα κινητοποιήσεων θα είναι η αυριανή, Τετάρτη 29 Ιουνίου, για τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας και προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, καθώς και στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ανά την Ελλάδα.

Η πανελλαδική στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ θα διαρκέσει από τις 11:00 έως τις 15:00.

Για την Αττική, συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ για την περιφέρεια αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στα προαύλια των νοσοκομείων ή στις ΥΠΕ. Η ΠΟΕΔΗΝ λέει «όχι» στη διάλυση του ΕΣΥ, της Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ, καθώς και στις «μεσαιωνικές» συμβάσεις έργου. Παράλληλα, διεκδικεί επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του ΕΣΥ και της Πρόνοιας, δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση, απόσυρση του «Αντιασφαλιστικού Νόμου», ένταξη στα ΒΑΕ και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί, επίσης, το ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Έχουν έτοιμο νομοσχέδιο που κάνουν τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας ΑΕ. Οι ατομικές συμβάσεις έργου διευρύνονται μετά το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που καταργεί δικαιώματα που υπάρχουν στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όπως αναγνώριση προϋπηρεσίας, κανονική και αναρρωτική άδεια, ένσημα ΒΑΕ, 13ος και 14ος μισθός κ.α., ενώ ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο για τα εργασιακά με νέο χτύπημα των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με επαρκές προσωπικό, αναλώσιμο υλικό, ιατροτεχνικό εξοπλισμό, να καλυφτούν όλες οι απώλειες που είχαμε, να έχει υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια ο λαός. Να υπάρχει πρόληψη, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να μη μετράμε πια κάθε μέρα εργατικά ατυχήματα και πρόωρους θανάτους στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές».

Το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας διεκδικεί:

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
- Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.
- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας.
- Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν, Καθολική & Υποχρεωτική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.
- Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ψυχική υγεία να μην φθάσουν στη βουλή.
- Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ για όλο το λαό! Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.

Σχετικές ειδήσεις