ΥΓΕΙΑ

Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Τσίπρας: Εμβληματική η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου από τους βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, που σφαγιάζει ασφαλιστικά δικαιώματα και φέρνει νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να επαναφέρει στο προσκήνιο το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης, με την ομιλία του στη διημερίδα του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Της Διονυσίας Προκόπη

Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ αναδείχθηκε από τον πρωθυπουργό ως μία από τις σημαντικότερες τομές με θετικό πρόσημο, που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση. «Φιλοδοξούμε να αποτελέσει και είναι, πράγματι, φιλόδοξος στόχος να αποτελέσει την πιο εμβληματική, μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Κάνοντας έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Υγείας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, στην κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, στη λίστα χειρουργείου ως μέτρο διαφάνειας και αποτροπής παράνομου χρηματισμού, ενώ τόνισε την προτεραιότητα που έχει δώσει η κυβέρνηση στις προσλήψεις στον τομέα της υγείας. Σε αντιδιαστολή με τις δεσμεύσεις που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση για απολύσεις στο χώρο της Υγείας, «άρχισαν να υλοποιούνται 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Έχουν προκηρυχθεί 500 θέσεις για τη στελέχωση των ΜΕΘ, έχουν τοποθετηθεί 141 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό για την ενίσχυση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς και 584 θέσεις επικουρικού προσωπικού» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως, σε όλα τα παραπάνω υπάρχει αντίλογος, από το ότι δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη χωρίς συμμετοχή έχουν μόνο όσοι πολίτες διαθέτουν βιβλιάρια απορίας ή οι ανασφάλιστοι πολίτες που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, έχουν δηλαδή εισόδημα κάτω των 2.400 ευρώ. Ως προς τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δε, μέχρι στιγμής οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί ακόμη γιατροί ή νοσηλευτές, ενώ ο διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ, μετά τις πρόσφατες επιπλοκές με τις λίστες έχει καθυστερήσει.

Σε σχέση με αυτό το θέμα, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης και όχι μόνο, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός έδωσε πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. «Η διαφάνεια στις προσλήψεις που γίνονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και η συνολική εξυγίανση στη λειτουργία του οργανισμού, είναι επίσης μια σημαντική πρωτοβουλία» είπε χαρακτηριστικά.

Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα συντονίζεται, εκτός από το υπουργείο Υγείας, και από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπροέδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης, κατά το χαιρετισμό του στη διημερίδα, επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση με ισοπεδωμένα τα δικαιώματα των πολιτών και συμπλήρωσε ότι, έστω και τώρα, πρέπει να εξαιρέσουμε τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, την υγεία και την πρόνοια, από όποια περικοπή δαπανών. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πλεονάσματα υψηλότερα από τους στόχους. Πέρυσι είχαμε πλεόνασμα 1,7 δισ. και ο στόχος είναι φέτος να εξασφαλίσουμε 1,5 δισ. Και αυτό το υπερβάλλον ποσό να το δώσουμε στην υγεία» πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν όλες τις δαπάνες, ώστε να γίνουν ανακατονομές μέσα στα υπουργεία που να βοηθούν το κοινωνικό κράτος.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος άνοιξε τις εργασίες της διημερίδας, σημείωσε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα αναδιοργάνωσης για την ΠΦΥ, η οποία υπολείπεται σε ανθρώπινο δυναμικό και οργανωμένο σύστημα στα αστικά κέντρα. «Το στοίχημα τώρα είναι η στήριξη το ΕΣΥ, αλλά και η δομική αναδιοργάνωση του ΠΦΥ. Φέτος, εξασφαλίστηκε καλύτερη χρηματοδότηση, πρόσβαση των ανασφάλιστων και ηθικοποίηση του συστήματος με εξυγίανση του ΚΕΕΛΠΝΟ, στήριξη των μεταναστών, αναδιοργάνωση της ψυχικής υγείας» υποστήριξε.

Ο υπουργός Υγείας συνέχισε λέγοντας ότι η ΠΦΥ ήταν θεσμική αλλαγή χωρίς βάσεις και οργάνωση. «Το έλλειμμα αυτό αποτέλεσε και την Αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ, καθώς υπήρξε ανεξέλεγκτη έλευση των πολιτών στη δευτεροβάθμια και δεν αναπτύχθηκε η πρωτοβάθμια, οδηγώντας σε συναλλαγές με ισχυρά συμφέροντα, με υψηλό κόστος και χαμηλή ποιότητα» εξήγησε. Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθός, τα επακόλουθα αυτής της κατάστασης στο ΕΣΥ είναι η ανυπαρξία πρόληψης και το υψηλό κόστος και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια «εξαντληθήκαμε στις περικοπές χωρίς να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα, μετακυλώντας το κόστος στις τσέπες των πολιτών».

Τα κεντρικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η αποκεντρωμένη δημόσια δομή ΠΦΥ (τοπική μονάδα υγείας ή ιατρείο γειτονιάς), ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα υγείας που έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς , οι τομεοποιημένες υπηρεσίες και ο κοινοτικός προσανατολισμός τους, η ολιστική φροντίδα υγείας (από την πρόληψη και τους εμβολιασμούς μέχρι τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρονίων νοσημάτων, την παραπομπή στα άλλα επίπεδα του Συστήματος και την αποθεραπεία-αποκατάσταση).

Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ θα υλοποιηθεί σταδιακά, ξεκινώντας από 4 αστικές περιοχές της χώρας - και θα προχωρήσει με προσεκτικά και σίγουρα βήματα, διευκρίνισε ο κ. Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις