ΥΓΕΙΑ

Επισκέψεις σε σχολεία θα κάνουν οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών Υγείας

Επισκέψεις σε σχολεία θα κάνουν οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών Υγείας

Η ανάγκη για προαγωγή και πρόληψη στοματικής υγείας στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες επισημάνθηκε στην πρώτη συνάντηση εκπροσώπων Οδοντιατρικής Φροντίδας των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), με αντικείμενο την αναδιάρθρωση και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΠΥΥ.

Συζητήθηκαν τα χρόνια προβλήματα της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού, σε ζητήματα εξοπλισμού, εφοδιασμού με αναλώσιμα, χρόνους αναμονής. Παράλληλα, αποτέλεσαν αντικείμενο ιδιαίτερης αναφοράς ζητήματα όπως ο συντονισμός, η υλοποίηση, η αξιολόγηση και ο διαχρονικός χαρακτήρας δράσεων αγωγής - προαγωγής και πρόληψης στοματικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις παιδικές ηλικίες.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τον προσανατολισμό στην οδοντιατρική φροντίδα παιδιών και εφήβων, αποφασίστηκε οι οδοντίατροι των δημόσιων δομών να πραγματοποιούν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους σε σχολεία της περιοχής ευθύνης τους (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια). Στις περιπτώσεις που κάποια παιδιά χρήζουν περεταίρω παρακολούθησης, θα παραπέμπονται στις δημόσιες οδοντιατρικές μονάδες ενώ σε όλους τους μαθητές θα χορηγείται ιατρική βεβαίωση. Επιπλέον, οι οδοντίατροι θα πραγματοποιούν στα σχολεία που επισκέπτονται, ενημερώσεις για τη στοματική υγιεινή και θα διανέμουν έντυπα οδηγιών που θα απευθύνονται στους γονείς.

Αφετηρία της παρέμβασης θα αποτελέσει το τρέχον σχολικό έτος 2016-2017. Για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, όχι μόνο ως προς το συντονισμό και υλοποίηση των σχετικών δράσεων εντός των σχολικών μονάδων, αλλά και ως προς την εκπόνηση και αξιοποίηση του κατάλληλου υλικού και τον συνεργατικό ρόλο των εκπαιδευτικών σε αυτήν την προσπάθεια.

Σχετικές ειδήσεις