ΥΓΕΙΑ

Γκάγκα: Όλοι θα κάνουμε την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο

Γκάγκα: Όλοι θα κάνουμε την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο
Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στο σχέδιο για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στο σχέδιο για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Κατηγορηματική ότι τον Σεπτέμβριο «θα κάνουμε όλοι τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό τον Σεπτέμβριο» εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μια ημέρα μετά τις παρόμοιες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κυρία Γκάγκα διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα αλλά θα πρόκειται για σύσταση και θα αφορά και τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και πάνω.

«Έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται ένα αναμνηστικό το φθινόπωρο όπως για τη γρίπη» είθπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 η κυρία Γκάγκα προσθέτοντας πως έχει γίνει εξ αρχής συμφωνία για δωρεάν εμβόλια και το 2023, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία, από τις εταιρείες, για να περιλαμβάνουν και τα νέα στελέχη.

Ερωτηθείσα, δε, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα ξανά από τον Σεπτέμβριο απάντησε ότι τυχόν τέτοια απόφαση θα ληφθεί βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διευκρίνισε, τέλος, δεδομένου ότι από αύριο Τετάρτη (1/6) μπαίνει τέλος στη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους ότι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν πλέον ένα τεστ για κορονοϊό την εβδομάδα.

Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Αυτοί πρέπει να κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου για κορονοϊό

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού το φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως μια 4η δόση είναι απαραίτητη για τις ευάλωτες ομάδες.

«Είναι νωρίς για να πούμε αν θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός. Αυτό θα κριθεί από πολλούς παράγοντες. Θα πρέπει να δούμε τον αριθμό κρουσμάτων, την πίεση στο Σύστημα Υγείας, αν υπάρχουν νέες μεταλλάξεις που μεταδίδονται ευκολότερα. Σίγουρα, θα υπάρξει εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων, εκείνων δηλαδή που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή είναι κάποιας ηλικίας. Θα πρέπει να δούμε το πλαίσιο που θα θεσπιστεί και σε συνδυασμό με τα δεδομένα που θα έχουμε να αποφασίσουμε», τόνισε ο κύριος Τζανάκης.

Σχετικά με το αν θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα το φθινόπωρο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, σχολίασε: «Νομίζω πως θα δούμε μια έξαρση αλλά όχι στα ίδια δεδομένα με το περσινό φθινόπωρο. Στο Νότιο Ημισφαίριο του πλανήτη, όπου είναι χειμώνας, βλέπουμε μια ήπια έξαρση, οπότε αναμένουμε παρόμοια χαρακτηριστικά και εδώ. Υπάρχει η μετάλλαξη Όμικρον και οι παραλλαγές της και πρέπει να τις παρακολουθούμε».

Σχετικές ειδήσεις