ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ενδεχόμενο τέταρτης δόσης για όλο τον πληθυσμό από το φθινόπωρο στην Ισπανία

Κορονοϊός: Ενδεχόμενο τέταρτης δόσης για όλο τον πληθυσμό από το φθινόπωρο στην Ισπανία
Τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού για όλο τον πληθυσμό αποφασίζει η Ισπανία
AP

Η Ισπανία προχωράει από το φθινόπωρο σε εκστρατεία για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Τέταρτη δόση προ των πυλών για την Ισπανία, η οποία από το φθινόπωρο θα προχωρήσει σε νέα εκστρατεία εμβολιασμού, σύμφωνα με ανακοίνωση από την υπουργό Υγείας, Καρολίνα Νταρίας στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Αν και η ημερομηνία έναρξης της νέας εκστρατείας δεν έχει οριστεί μιας και η χώρα περιμένει τα προσαρμοσμένα στις νέες μεταλλάξεις εμβόλια, η υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι: «Θα υπάρξει μια τέταρτη δόση για όλο τον πληθυσμό».

Σαν πιθανή ημερομηνία όρισε το φθινόπωρο. «Μια πιθανή ημερομηνία θα είναι προς το φθινόπωρο αναμένουμε την άφιξη νέων εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ισπανία όπως πολλές χώρες αποφάσισε η τέταρτη δόση να δοθεί μόνο στους ευάλωτους πληθυσμούς κυρίως σε όσους είναι 80 χρονών και άνω καθώς και στους ανοσοκατασταλμένους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία είναι μία από τις πρωταθλήτριες χώρες στον εμβολιασμός κατά του κορονοϊού διεθνώς. Το 93% του πληθυσμού της που είναι ηλικίας άνω των 12ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως αλλά και το 53% των 47 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει ήδη την πρώτη αναμνηστική δόση.

Η Μαδρίτη υιοθέτησε στα τέλη Μαρτίου μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της Covid-19 ως απλής ενδημικής ασθένειας, της οποίας η επιδημιολογική επιτήρηση είναι συγκρίσιμη με αυτήν της γρίπης.