ΥΓΕΙΑ

Μύθος ότι το νερό αδυνατίζει

Μύθος ότι το νερό αδυνατίζει

Μύθο και υπερβολή χαρακτηρίζει ομογενής πανεπιστημιακός την άποψη που επικρατεί ότι η κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού την ημέρα οδηγεί στο αδυνάτισμα και βελτιώνει την υγεία.

Ο Σπύρος Τσίντος, υφηγητής του πανεπιστημίου Λα Τρομπ της Μελβούρνης, σε σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Australian and New Zealand Journal of Public Health, αναφέρει ότι μια γυναίκα, κατά μέσον όρο χρειάζεται 2,8 λίτρες υγρών ημερησίως και ένας άνδρας 3,4 λίτρα. Όμως τα υγρά αυτά μπορεί να τα δεχθεί ο οργανισμός τους από λαχανικά, χυμούς ακόμα και τσάι και καφέ.

Σύμφωνα με τον ομογενή επιστήμονα η υπερβολική κατανάλωση νερού ενδέχεται να προκαλεί και ζημιά καθώς όταν κάποιος πίνει νερό ενώ δεν διψάει κανείς μπορεί να διαταράξει την πνευματική συγκέντρωση αντί να την διεγείρει, ενώ άλλες μελέτες υποδηλώνουν πως χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του εμφιαλωμένου νερού ενδέχεται να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Υποστηρίζεται επίσης ότι η υπερκατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύπνου, επειδή ξυπνάει κανείς το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, ενώ επικαλείται και μελέτες που υποδηλώνουν ότι το πολύ νερό μπορεί να βλάπτει τη νεφρική λειτουργία αντί να την προστατεύει.

Το υπερβολικά πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε μια σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή, κατάσταση που λέγεται υπονατριαιμία και χαρακτηρίζεται από σοβαρή ελάττωση των επιπέδων νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό.

Ο κ. Τσίντος υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση στον ισχυρισμό ότι το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε. «Για το αδυνάτισμα απαιτείται και δίαιτα», επισημαίνει.