ΥΓΕΙΑ

Στρεπτόκοκκος: Εργαστηριακοί γιατροί κατά φαρμακοποιών για τα strep-test

φαρμακοποιός
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κόντρα για την πώληση strep-test από τα φαρμακεία - Με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του φαρμακευτικού κλάδου, απαντά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον Σύνδεσμο Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος

Την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ζητά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.), για την πώληση strep-test από τα φαρμακεία. Παρά το γεγονός ότι η κυκλοφορία τους είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ και η διάθεσή τους από τα φαρμακεία νόμιμη, ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «εγκληματική» την ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία. Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι η διενέργεια του τεστ πρέπει να γίνεται από επαγγελματία Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος των εργαστηριακών γιατρών της Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει: «Με αγανάκτηση και οργή διαπιστώνουμε, ότι σε πολλά φαρμακεία πωλούνται τεστ ταχείας δοκιμασίας διαγνωστικού ελέγχου για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Α (S.pyogenes). Tα τεστ διενεργούνται από γονείς, αδέλφια, οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον και γενικότερα άτομα που δεν είναι γνώστες της διαδικασίας λήψης του φαρυγγικού επιχρίσματος. Είναι εγκληματική η ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία, σαν να είναι καραμέλες για το λαιμό, τη στιγμή που μικρά παιδιά φτάνουν μέχρι και να χάσουν τη ζωή τους από τον στρεπτόκοκκο».

Όπως τονίζει ο σύνδεσμος, τα strep-test αποτελούν πολύτιμα εργαλεία διάγνωσης στα χέρια έμπειρων μικροβιολόγων και εξειδικευμένου προσωπικού σε εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, «γίνεται επικίνδυνο στα χέρια μη εξειδικευμένων ανθρώπων. Τίθεται μείζον θέμα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, στο όνομα του εύκολου κέρδους» υποστηρίζει και καλεί το υπουργείο Υγείας και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να παρέμβουν.

«Είμαστε εδώ για την προάσπιση της επιστήμης μας και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των παιδιών μας. Είναι εξοργιστικό να διακυβεύεται η υγεία των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες των φαρμακείων. Είναι πλέον μηδενική η ανοχή μας στις πρακτικές αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος» καταλήγει ο Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ. και καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στους μικροβιολόγους και στα διαγνωστικά εργαστήρια για τη διενέργεια των strep-test.

Η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Οργισμένη ήταν, όμως, και η απάντηση των φαρμακοποιών: «Για άλλη μια φορά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) επανέρχεται με συκοφαντικές και αντιεπιστημονικές δηλώσεις και με ανυπόστατους και συντεχνιακούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των φαρμακοποιών.

Οι αναφορές στις επιστολές τους, ξεφεύγουν ακόμα και από τα όρια της γραφικότητας καθόσον, όπως όλοι θυμούνται, ήταν εκείνοι που αντέδρασαν, καθαρά για οικονομικούς λόγους, για τη διάθεση των self-test και για τη διενέργεια των rapid-test από τα φαρμακεία που όπως αποδείχθηκε, συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιδημιολογική επιτήρηση κατά την πανδημία, στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και τελικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Όλες αυτές όμως οι αναφορές του Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ έπεσαν στο κενό, αφού όπως αποδείχθηκε ο ρόλος των φαρμακοποιών κατά την πανδημία ήταν καταλυτικός καθώς 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 μέρες την εβδομάδα για όλες τις μέρες του χρόνου, το δίκτυο των φαρμακείων διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες διάθεσης και διενέργειας των τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, που οδηγεί στην έγκαιρη έναρξη της αντιϊκής αγωγής.

Στη συγκεκριμένη αναφορά τους περί "εγκληματικής ενέργειας", θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το strep-test διακινείται νομίμως από τα φαρμακεία, καθώς έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του από τον ΕΟΦ. Κατά αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό που διενεργεί το test, της άμεσης και τεκμηριωμένης διάγνωσης προκειμένου να προχωρήσει στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, οποιαδήποτε ώρα και μέρα, ακόμα και όταν τα μικροβιολογικά εργαστήρια είναι κλειστά, ακόμα και στις παραμεθόριες περιοχές οπού αυτά δεν υπάρχουν. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι αυτή που τελικά σώζει ζωές.

Επίσης στις αναφορές του συγκεκριμένου Συνδέσμου Δυτικής Ελλάδας περί "ιατρικής πράξης", θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το strep-test σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διενεργείται από επιστήμονες υγείας, όπως είναι και οι φαρμακοποιοί που εργάζονται στα φαρμακεία της κοινότητας, οι οποίοι εφαρμόζουν και τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Τέλος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έδωσε εντολή στο νομικό του σύμβουλο, να προβεί σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του φαρμακευτικού κλάδου, χωρίς να προηγηθούν άλλες εξωδικαστικές ενέργειες, επειδή «ο συγκεκριμένος σύνδεσμος εξακολουθεί να βάλλει με ευθείες αναφορές, τις οποίες έχει επαναλάβει και στο παρελθόν, προσβάλλοντας το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας».