ΥΓΕΙΑ

Τάση μείωσης των λοιμώξεων στα νοσοκομεία - Τα στοιχεία του ΟΔΙΠΥ

νοσοκομείο
Βελτίωση στην καταγραφή συμβάντων και στην ταυτοποίηση ασθενών
INTIME NEWS

Πρώτη καταγεγραμμένη τάση μείωσης λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία.

Στοιχεία από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, παρουσίασε ο Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, την Πέμπτη (07/09/2023), στη Θεσσαλονίκη. Η ημερίδα αφιερώθηκε στη μνήμη του καθηγητή και πρωτεργάτη του ΕΣΥ, Άρη Σισσούρα.

Ο ΟΔΙΠΥ, κατά την πρώτη διετία της λειτουργίας του, πραγματοποίησε 27 ελέγχους σε νοσοκομεία, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσουν τους 36. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Βασίλη Μπαλάνη, έχουν δημιουργηθεί 40 δείκτες ποιότητας για τα νοσοκομεία. Αφού ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα που τρέχει ήδη σε 14 νοσοκομεία, η παρακολούθηση των δεικτών αυτών θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει βελτίωση κατά 80% στην καταγραφή συμβάντων και κατά 20% στην ταυτοποίηση ασθενών. Βελτίωση δείχνουν επίσης, οι δείκτες που αφορούν στις πτώσεις και τις κατακλίσεις.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφεται τάση μείωσης λοιμώξεων κατά 10%, σε συγκεκριμένους δείκτες. Η μείωση αυτή καταγράφηκε στα δέκα νοσοκομεία όπου εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα GRIPP (Πανελλήνιο Πρόγραμμα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών λοιμώξεων και της Μικροβιακής αντοχής) του ΟΔΙΠΥ σε συνεργασία με το Ίδρυμα CLEO και χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, ο κ. Μπαλάνης ανακοίνωσε τη δημιουργία 21 Προτύπων Ποιότητας και παρουσιάστηκε η μεγάλη συμμετοχή των Επαγγελματιών Υγείας στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΔΙΠΥ, οι οποίοι ξεπέρασαν ήδη τους 1.500. Τέλος, έγινε αναφορά στο Γραφείο Διαχείρισης έργων του ΟΔΙΠΥ, μέσω του οποίου τρέχουν συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ύψους άνω των 24 εκατ. ευρώ.

Τον προγραμματισμό των δράσεων του Οργανισμού και την επιστημονική προσέγγιση που ακολουθείται, παρουσίασε ο προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης του ΟΔΙΠΥ, Ελευθέριος Θηραίος. Έμφαση έδωσε στη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας και στην ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, με στόχο την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Βασικά εργαλεία είναι η ανάπτυξη ενός Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας βάσει προτύπων, κριτηρίων, πολιτικών και διαδικασιών ποιότητας, η ανάπτυξη ενός Εθνικού Χάρτη Υπηρεσιών Φροντίδας Υγείας για την συνδυασμένη αποτύπωση των στοιχείων των αναγκών υγείας του πληθυσμού, της προσφοράς αλλά και της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας. Επίσης, η προτυποποίηση της φροντίδας στο μονοπάτι (pathway) των ασθενών και η ανάπτυξη δικτύων ολοκληρωμένης φροντίδας για χρόνια νοσήματα με την εφαρμογή κλινικών οδηγιών και πρωτοκόλλων στο πλαίσιο μιας Κλινικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο κ. Θηραίος παρουσίασε το μεθοδολογικό πλαίσιο και τα πρώτα αποτελέσματα από τα πιλοτικά νοσοκομεία σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των νοσοκομείων και την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης, την μέτρηση της ποιότητας των νοσοκομειακών υπηρεσιών μέσω δεικτών ποιότητας, καθώς και την αναφορά με βάση την οπτική των ασθενών, μέτρηση εμπειριών και αποτελεσμάτων από τους ασθενείς (PREMs & PROMs). Τέλος, παρουσιάστηκε η υλοποίηση από τον ΟΔΙΠΥ του προγράμματος υπηρεσιών κατ΄οίκον περίθαλψης και νοσηλείας (Hospital at Home), η πιλοτική φάση του οποίου έχει ξεκινήσει σε τρία νοσοκομεία.