ΥΓΕΙΑ

Σαρώνουν ιώσεις, γρίπη και κορονοϊός: Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Τι πρέπει να προσέχουμε

Σαρώνουν ιώσεις, γρίπη και κορονοϊός: Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία - Τι πρέπει να προσέχουμε

Τα επείγοντα στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι γεμάτα από γονείς και παιδιά, τα οποία ταλαιπωρούνται κυρίως από ιώσεις, με την αναμονή να είναι αρκετά μεγάλη. 

Συναγερμό έχει σημάνει η μεγάλη έξαρση που παρουσιάζουν ιώσεις του αναπνευστικού, ο κορονοϊός αλλά και η γρίπη, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, ενώ πολλά είναι και τα περιστατικά στρεπτόκοκκου..

Τα επείγοντα στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι γεμάτα από γονείς και παιδιά, τα οποία ταλαιπωρούνται από λοιμώξεις του αναπνευστικού, με την αναμονή να είναι αρκετά μεγάλη.

Οι γιατροί από την πλευρά τους συστήνουν υπομονή, προκειμένου να εξεταστούν όλοι, ωστόσο πολλοί είναι οι γονείς που επιλέγουν να πάνε και δεύτερη ή τρίτη φορά για να μην περιμένουν στην ουρά με τα άρρωστα παιδάκια τους.

Αυξημένα είναι και τα κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, προκαλώντας ανησυχία σε ειδικούς και πολίτες για την εοραστική περίοδο, καθώς Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένος συγχρωτισμός σε πολλά μέρη και πολύ συχνά χωρίς τη χρήση μάσκας, ενώ ο τρόπος μετάδοσης των ιών παραμένει ο ίδιος - με τα σταγονίδια από την ομιλία, το φτέρνισμα και τον βήχα

Τα μέτρα προφύλαξης μπορεί να είναι γνωστά στους περισσότερους, ωστόσο καλό είναι να τα επαναλάβουμε.

Έτσι λοιπόν συστήνεται:

– Μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός

– Καλή υγιεινή των χεριών

– Διεξαγωγή τεστ αν υπάρχουν συμπτώματα

– Απομόνωση

– Δεν επισκεπτόμαστε ηλικιωμένους

– Αερισμός χώρου

– Όχι κάπνισμα σε κλειστό χώρο

Συγκεκριμένα για τα παιδιά:

– Επικοινωνία με παιδίατρο αν εμφανίσει υψηλό πυρετό

– Strept-test

– Σε περίπτωση ταξιδιού οι γονείς να έχουν προμηθευτεί αντιπυρετικά κ.α.

«Ένας γονιός θα πρέπει να προσέχει, να βλέπει αν το παιδί του έχει πυρετό ακατέβατο, διογκωμένους λεμφαδένες, εξανθήματα. Όλα αυτά μας οδηγούν στον παιδίατρο. (…) Έχουμε και τους ηλικιωμένους και τις εγκυμονούσες και τους ανοσοκατασταλμένους που μπορεί να περάσουν σοβαρά τον στρεπτόκοκκο», σημειώνει η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου στο MEGA.