ΥΓΕΙΑ

Οι περικοπές στα φάρμακα κλυδωνίζουν τις φαρμακαποθήκες

Οι περικοπές στα φάρμακα κλυδωνίζουν τις φαρμακαποθήκες

Συνεχίζεται η ραγδαία μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, παίρνοντας στο πέρασμά της και τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων κατά 13,3% στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, ύστερα από μείωση 9,4% το 2011 σε σχέση με το 2010.

Η επισήμανση γίνεται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat Α.Ε. για την εγχώρια αγορά του χονδρικού εμπορίου φαρμάκων.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 2011 η αξία της αγοράς υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς η Κυβέρνηση, στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης συνέχισε την περικοπή των φαρμακευτικών δαπανών. Σημαντικό παράγοντα υποχώρησης αποτέλεσαν οι επίπεδες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις τιμές το 2010, καθώς και τα μετέπειτα Δελτία Τιμών που εκδόθηκαν.

Συγκεκριμένα, στο Δελτίο του Φεβρουαρίου 2011 έγινε ανατιμολόγηση σε πάνω από 3.400 φάρμακα, προκαλώντας μείωση δαπάνης κατά 11,3%, ενώ τον Ιούνιο οι τιμές αναπροσαρμόστηκαν και πάλι, φέρνοντας μείωση της τάξης του 10,2%.

Οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία σε τιμές ex-factory το 2011 διαμορφώθηκαν σε €3,42 δισ. (-9,4% από το προηγούμενο έτος). Η αγορά αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω υποχώρηση και το τρέχον έτος, καθώς ήδη το πρώτο πεντάμηνο του 2012 καταγράφεται πτώση 13,3% σε ετήσια βάση, στα €1,31 δισ.

Οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις εμφανίζουν μειωμένη ρευστότητα λόγω των αυξημένων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων και του συντομότερου χρόνου πίστωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης, η μείωση του θεσμοθετημένου κέρδους που επιβλήθηκε σύμφωνα με το Ν.4052 αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη κερδοφορία τους (-4,9% επί της ex-factory τιμής, -6,4% για τα συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται και -7,8% για τα ΜΗΣΥΦΑ).