ΥΓΕΙΑ

Τα γονίδια ευθύνονται για τον εθισμό στον καφέ

Τα γονίδια ευθύνονται για τον εθισμό στον καφέ
Οι λάτρεις του καφέ έχουν δικαιολογία, καθώς ο εθισμός οφείλεται πιθανόν στα γονίδια...

Οι λάτρεις του καφέ έχουν δικαιολογία, καθώς ο εθισμός οφείλεται πιθανόν στα γονίδια.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, γενετικοί παράγοντες μπορούν ενδεχομένως να εξηγήσουν την αιτία που ορισμένοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ. Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν γενετικές ποικιλομορφίες 40.000 ανθρώπων ερευνώντας για συσχετισμούς, όσον αφορά τη λήψη καφεΐνης. Ανακάλυψαν δύο περιοχές του DNA να σχετίζονται με την υψηλή κατανάλωση τσαγιού, καφέ, σοκολάτας, αναψυκτικών και άλλων πηγών καφεΐνης.

Ο ερευνητής από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, στη Βηθεσδά των ΗΠΑ, δήλωσε ότι άνθρωποι με τη γενετική ποικιλομορφία υψηλής κατανάλωσης, καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη -περίπου 40 mg- ή ένα τρίτο του φλιτζανιού καφέ ή ένα τενεκεδάκι κόλα, σε σχέση με άλλους. Όπως ανέφερε, για πρώτη φορά γνωρίζουμε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουν άνθρωποι.

Οι δύο περιοχές του DNA που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης περιέχουν δύο γονίδια που εκτιμάται ότι είναι πιθανό να εμπλέκονται στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός επεξεργάζεται την καφεΐνη.

Το CYP1A2 προηγουμένως είχε αποκαλυφτεί ότι εμπλέκεται στη διάσπαση της καφεΐνης. Το ΑΗΡ βοηθά στη ρύθμιση του πρώτου γονιδίου.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Marilyn Cornelis, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι επιτέλους κατέστη δυνατό να ανακαλυφθούν ορισμένοι γενετικοί παράγοντες για την καφεΐνη.

Πηγή: www.iatronet.gr