ΥΓΕΙΑ

Εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα το AIDS

Εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα το AIDS

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που έκανε για πρώτη φορά εμφάνιση η επιδημία του AIDS. Εκτός ελέγχου βρίσκεται η εξάπλωσή του στην χώρα μας μόλις 15 χρόνια μετά την επιτυχή εφαρμογή της αντιρετροϊκής θεραπείας των ασθενών.


Δυστυχώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην πορεία της νόσου καθώς αυτή φαίνεται να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στη χώρα μας .

Πραγματικό σοκ προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων της HIV λοίμωξης στη χώρα μας όταν στους τοξικομανείς η αύξηση άγγιξε μέσα σε ένα έτος το 1260% ενώ στον γενικό πληθυσμό της χώρας το 52,7% όταν αντιστρόφως ανάλογα συρρικνώνονται οι ασφαλιστικές παροχές για τους ασθενείς.

Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον σχετικό χώρο, όπως η ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS και η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ- Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας καταγγέλλουν πως ο αγώνας για την επιβίωση των ασθενών με HIV λοίμωξη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος εξαιτίας των περικοπών των επιδομάτων τους.

Χαρακτηριστικά,«Ο Αναθεωρημένος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας του υπουργείου Εργασίας αφαιρεί την πρόσβαση των οροθετικών σε κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις, καθώς πλέον μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο AIDS θα εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS .

Την ίδια στιγμή, «κοινωνικές παροχές χρόνων που εν μέρει αντιμετώπιζαν το κοινωνικό ρατσισμό και το στίγμα που έχουν συνδυαστεί με την HIV λοίμωξη, διακόπτονται ή μπαίνουν σε αμφισβήτηση με το πρόσχημα της «στοχευμένης μόλυνσης» τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε διάστημα οκτώ χρόνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2011, έχουν καταγραφεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ 11.340 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.235 έχουν εμφανίσει τη νόσο AIDS και 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 2.152 άτομα.

Κατά την παρουσίαση των εφετινών δεδομένων πριν από δέκα ημέρες ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, οι επιστήμονες είχαν υπογραμμίσει ότι η πορεία της HIV λοίμωξης παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία μετά το 2002.

Όταν το 2002 ο αριθμός των περιπτώσεων HIV λοίμωξης που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τις 5,8 περιπτώσεις. Το πρώτο δεκάμηνο του 2011 δε καταγράφεται εντυπωσιακή άνοδος με 7,1 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2011, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 803 νέες περιπτώσεις HIV λοίμωξης, εκ των οποίων οι 686 (85,43%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 117 (14,57%) σε γυναίκες.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, η αύξηση το 2011 ανέρχεται στο 52,7%. Όσον αφορά στον πιθανότερο τρόπο μετάδοσης του HIV, ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών καταγράφηκε, όπως συνήθως, στην ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Το AIDS μαστίζει ιδιαίτερα τους χρήστες ναρκωτικών

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010, όπου ο αριθμός HIV λοιμώξεων στους τοξικομανείς ήταν μικρός ( 2,66%), η αύξηση το 2011 είναι περίπου 1.200%.

Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης σε παγκόσμια κλίμακα είναι δραματική παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με το 1997.

Στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του AIDS, η συχνότητα εμφάνισης του ιού HIV έχει μειωθεί σε 22 χώρες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως περίπου 6, 6 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν οι μισοί από όσους χρήζουν θεραπείας σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, λαμβάνουν σήμερα θεραπεία.

Εκδηλώσεις με θέμα την καταπολέμηση του AIDS

Το ΚΕΕΛΠΝΟ οργανώνει δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και του AIDS αλλά και για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με το στίγμα και τον αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων .

Με κεντρικό μήνυμα «Μηδενίζουμε… τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις» επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ επισκέπτονται επιλεγμένα μπαρ και καφέ και διανέμουν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια για το AIDS, τις ηπατίτιδες, την φυματίωση, σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά).

Ακόμη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Εικαστικών Καλλιτεχνών Bazaarts Exclusive στην «Τεχνόπολις»(Πειραιώς 100, Γκάζι), θα πραγματοποιηθεί συναυλία από καλλιτέχνες όπως η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με την μπάντα της Mamacita on fire, ο Μηδενιστής και οι Soul Mates, οι οποίοι θα μεταδώσουν το φετινό μήνυμα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ιού.

Έργα εικαστικών καλλιτεχνών με θέμα αφιερωμένο στην 1η Δεκέμβρη θα εκτίθενται, μέρος των εσόδων από την πώληση των οποίων θα διατεθεί στην έρευνα και την καταπολέμηση του ιού.