Newsbomb.gr

Vodafone Smart Forest: Προστατεύονταςτα δάση μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για το μέλλον του οικοσυστήματος, ενώ μία από τις πιο προφανείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αφορά στις δασικές πυρκαγιές, ένα κυρίως εποχικό φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται με μεγάλη συχνότητα και ένταση στη χώρα μας. Είναι αλήθεια πως οι πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, έχουν εξελιχθεί σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα, ενώ παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας προειδοποιούν πως αν δεν λάβουμε άμεσα τα μέτρα μας, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, πολύπλευρες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και η κλιματική αλλαγή εν γένει, αυξάνουν τη θερμοκρασία και παρατείνουν τις ημέρες καύσωνα κατά τους θερινούς μήνες, ενώ μελλοντικά θα αλλοιώσουν το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας, για να καταλάβουμε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τις δασικές περιοχές, οι οποίες μας προσφέρουν στέγη, οξυγόνο και ζωή. Μάλιστα, μιλώντας με αριθμούς, υπολογίζεται πως περίπου 500.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων καίγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την κατάσταση, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα πιο βιώσιμο και αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές;

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια να μας φαινόταν απίθανο, το γεγονός πως θα έφτανε μία μέρα που θα είχαμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε έγκαιρα μία επερχόμενη πυρκαγιά όμως, η αλματώδης εξέλιξη που παρουσιάζει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, μας προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις, «αγκαλιάζοντας» τα δάση και προσφέροντας σε όλους μας μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτές τις λύσεις μας συστήνει τώρα η πιλοτική πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest, δηλαδή η πρώτη έξυπνη δασική έκταση της Ελλάδας που δημιουργήθηκε σε περιοχή της Πάρνηθας, αξιοποιώντας τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης.

Τεχνητή νοημοσύνη, κάμερες και αισθητήρεςστην υπηρεσία της προστασίας των δασών

Κάθε χρόνο, με αφορμή τις πυρκαγιές, διεξάγεται ένας έντονος διάλογος σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Και αν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο καταλήγουν όλοι ανεξαιρέτως, αυτό είναι πως η πιο αποτελεσματική λύση είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση. Διότι όταν θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε άμεσα μία πυρκαγιά, που μόλις έχει ξεσπάσει, τότε θα μπορούμε να την περιορίσουμε, προτού εξαπλωθεί και προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές. Ακριβώς αυτό επιχειρεί να κάνει και η Vodafone Ελλάδας, συνδυάζοντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και αισθητήρες με το Vodafone Green Network, προσφέροντας νέες δυνατότητες, όπως τον αυτόματο εντοπισμό καπνού.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με το Vodafone ΙοΤ (Internet of Things), το οποίο περιλαμβάνει τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών που προκύπτουν στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, την αναγνώριση των λόγων που αυτή συμβαίνει, καθώς και την καταγραφή διάφορων περιβαλλοντικών δεικτών, όπως είναι το επίπεδο υγρασίας και η ατμοσφαιρική πίεση, μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα μία εστία φωτιάς, δηλαδή όσο αυτή βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Έπειτα, ενεργοποιείται ο συναγερμός και αποστέλλει την ακριβή τοποθεσία, αλλά και μία εικόνα από το σημείο της φωτιάς, στον χειριστή του κέντρου ελέγχου που είναι στη μορφή web-based εφαρμογής, προσβάσιμης από παντού.

Μία καινοτόμα συνεργασία «έξυπνων» λειτουργιώνπου αποτρέπει την εξάπλωση της φωτιάς

Για να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία, αρκεί να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, μέχρι να σημάνει τον συναγερμό στο κέντρο ελέγχου. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύνολο «έξυπνων» λειτουργιών που συνεργάζονται, ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα μία νέα εστία φωτιάς. Αρχικά, όλα ξεκινούν τη στιγμή που η θερμότητα παρουσιάζει άνοδο, καθώς τότε ο αλγόριθμος αναγνωρίζει ότι έχει προκληθεί κάποια πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή, μία κάμερα εντοπίζει την ένδειξη καπνού και επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του αλγόριθμου, δίνοντας εντολή σε μία δεύτερη κάμερα, να εστιάσει στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα. Κάπως έτσι, αναγνωρίζεται η εστία, ενεργοποιείται το αντίστοιχο σήμα και έπειτα, στέλνει την εικόνα και την τοποθεσία στην ειδική πλατφόρμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα, όχι μόνο μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε μία μικρή εστία φωτιάς, προτού αυτή δυναμώσει, αλλά μας προσφέρει πολλά επιπλέον πλεονεκτήματα. Για την ακρίβεια, μας επιτρέπει να εντοπίσουμε έγκαιρα τις περιορισμένες εστίες φωτιάς που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, ο εντοπισμός του αλγόριθμου είναι εξαιρετικά ταχύς, καθώς η φωτιά γίνεται αντιληπτή πολύ πριν γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα, ενώ πρόκειται για ένα σύστημα που παραμένει λειτουργικό και αποτελεσματικό όλο το 24ωρο, ακόμη και τις ώρες που ο φωτισμός είναι μηδενικός. Όλα αυτά προσφέρει το Vodafone Smart Forest, μία πρωτοβουλία που εφαρμόζεται πιλοτικά σε περισσότερα από 314.000 στρέμματα στην Πάρνηθα και οι πρώτες εικόνες έχουν ήδη συλλεχθεί.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, σχετικά με τη σημαντική αυτή πιλοτική πρωτοβουλία, μάλιστα, «τo Vodafone Smart Forest είναι ένα ψηφιακό όπλο στα χέρια των Αρχών. Έχουμε δει στο παρελθόν ότι πολύ συχνά, η πυροσβεστική καλείται να βρεθεί σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην εκδήλωση του φαινομένου και την σήμανση του συναγερμού. Η τεχνολογία, όμως μπορεί να καλύψει αυτό το κενό και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων πόρων από πλευράς των αρμόδιων αρχών, χάρη στα εργαλεία που αυτή φέρνει, βοηθώντας παράλληλα στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής».

Η πιλοτική πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest τυγχάνει, επίσης, θερμής υποδοχής από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος δήλωσε: «Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της Vodafone αποδεικνύει τη σημασία των συνεργειών. Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Γιατί η συνεργασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή μας. Βρίσκεται στο επίκεντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συνεργασία με φορείς που ξεχωρίζουν με τη δράση τους, όπως η Vodafone. Συνεργασία σε κάθε επίπεδο: Την πρόληψη, την προετοιμασία, την ετοιμότητα, την ανθεκτικότητα. Με αξιοποίηση της τεχνολογίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε συντονισμό με την επιστημονική κοινότητα. Η σημερινή πρωτοβουλία, σε πειραματικό στάδιο ακόμα, δείχνει ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες εξελίσσονται. Από πλευράς μας, προσδοκούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια αξιέπαινη κίνηση κι ευχαριστούμε θερμά τη Vodafone για την πρωτοβουλία της».

Η Vodafone στοχεύει μέσα από τις τεχνολογίες της να συμβάλλει -μεταξύ άλλων- στη βελτίωση της ζωής ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από τη λειτουργία της έως το 2030. Και τώρα, μέσα από το Vodafone Smart Forest, η Vodafone αξιοποιεί τη δύναμη της τεχνολογίας, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης προστατεύοντας τα δάση μας και θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές και για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας.