ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Λαβρόφ: Τους τελευταίους μήνες δεν έχω ακούσει καμία αλήθεια από το Κίεβο

Λαβρόφ: Τους τελευταίους μήνες δεν έχω ακούσει καμία αλήθεια από το Κίεβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «δείχνει» τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και υπόσχεται περισσότερες αποκαλύψεις.

Με ολιγόλογη ανακοίνωσή του πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ότι έχει καταγράψει χθες 17 του μηνός την ενεργοποίηση ραντάρ τύπου «Κούπολ», μέρους συστοιχίας «Buk-M1», η οποία είναι εγκατεστημένη 30 χιλιόμετρα νοτίως του Ντονιέτσκ.

«Τα ρωσικά ραδιοτεχνικά μέσα κατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου κατέγραψαν την ενεργοποίηση του σταθμού ραντάρ 9C18 «Κούπολ» της αντιαεροπορικής συστοιχίας Buk-M1, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του οικισμού Στίλα (30 χλμ. νοτίως του Ντονιέτσκ», αναφέρεται στη δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο.

Κατά το πρακτορείο το σημείο της πτώσης του μαλαισιανού αεροσκάφους βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου δύο ουκρανικών συστοιχιών μεγάλου βεληνεκούς S-200 και τριών συστοιχιών μεσαίου βεληνεκούς Buk-M1.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Ρωσία-24 περισσότερα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν την εμπλοκή ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην πτώση του επιβατικού αεροσκάφους, θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα, η επίσημη εφημερίδα του Κιέβου «Ουκράινσκαγια Πράβντα» είχε αναφέρει ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Βιτάλι Γιαρέμα ενημέρωσε τον πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες «ποτέ δεν απέκτησαν πυραυλικά συστήματα Buk-M1 ή S-300», όπως στο παρελθόν είχε αναφερθεί.

Σχολιάζοντας τις επιθετικές δηλώσεις του Κιέβου, που αποδίδουν σχεδόν απευθείας στη Μόσχα την ευθύνη για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροπλάνου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι «τους τελευταίους μήνες δεν έχω ακούσει καμία αλήθεια από το Κίεβο».

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό ήδη χθες τη νύχτα υπήρξαν οι πρώτες συνεννοήσεις μεταξύ ρωσόφωνης πολιτοφυλακής και Αρχών του Κιέβου, έτσι ώστε να επιτραπεί σε ειδικούς και εμπειρογνώμονες διεθνών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων πλευρών να μελετήσουν το σημείο της καταστροφής και να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία για τα συμπεράσματά τους. Κατά τη Μόσχα απαιτείται διεθνής και δημόσια, πολυμερής έρευνα του περιστατικού. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το προσπεράσει», ήταν η χθεσινή κατηγορηματική δήλωση του Β.Πούτιν για το θέμα.