ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

«Εξουθενωμένος»: Δικαίωμά μου η πρωθυπουργία!

«Εξουθενωμένος»: Δικαίωμά μου η πρωθυπουργία!

Ο επισκέπτης έκλεισε πίσω του την πόρτα του γραφείου του Βαγγέλη. Ο υπουργός Οικονομικών άφησε το κορμί του να «λυθεί» πάνω στην -όχι ευκαταφρόνητων διαστάσεων- καρέκλα. Ενιωθε… εξουθενωμένος.

Όχι μόνο από το βάρος της σωτηρίας της χώρας που ο ίδιος «φόρτωσε» στις πλάτες του. Αυτές τις τελευταίες μέρες, περισσότερο τον εξουθενώνουν τα αλλεπάλληλα ραντεβού. Βιάζεται, μάλιστα, γιατί θέλει εκλογές ως το Μάιο, το αργότερο.

Ποιους βλέπει ο Βαγγέλης; Επιλέγει, κατά πρώτο λόγο, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκτιμά ότι θα καταφέρουν το (σχεδόν) ακατόρθωτο: να βρεθούν και στην επόμενη Βουλή. Ο Β. Βενιζέλος επιχειρεί να προσεταιριστεί όσο το δυνατόν περισσότερους, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να τον βοηθήσουν να διεκδικήσει «το δικαίωμά μου για μια πραγματική ευκαιρία στην πρωθυπουργία», όπως λέει. Εφτασε μέχρι και στο σημείο να προτείνει στον Ανδρέα -το Λοβέρδο, ντε!- να πυκνώσει και ο ίδιος τις τάξεις του βενιζελικού στρατοπέδου. Κι ας τρώει ο Βαγγέλης τη σκόνη του υπουργού Υγείας στις δημοσκοπήσεις.

Από τον Ανδρέα εισέπραξε, βέβαια, μια μεγαλοπρεπή άρνηση. Όμως, ο υπουργός Οικονομικών ξεπέρασε το ψυχολογικό σοκ, πείθοντας τον εαυτό του ότι «τα έχει βρει» με τον Γιώργο. Γιατί από το παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν το ξέρει κανείς πως -υποτίθεται ότι- έχουν ντηλάρει με τον Βαγγέλη…

Στο μυαλό των επιτελών της Καραγιώργη Σερβίας το σχέδιο είναι ξεκάθαρο: Ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίνει όμως το δαχτυλίδι στον παλιό του αντίπαλο. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εκλέγεται υποψήφιος πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική ομάδα -στην οποία ο νυν πρόεδρος είχε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, σοβαρά ερείσματα. Με τον τρόπο αυτό, και αφού δεν υπάρχει αλλαγή προέδρου, ξεπερνιέται η προσφυγή στη βάση που ζητά το καταστατικό. Ερχονται οι εκλογές, η Ν.Δ. κερδίζει αλλά μένει μακριά από την αυτοδυναμία. Στο φανταστικό αυτό σενάριο, ο Βαγγέλης εκπαραθυρώνει τον -μέχρι εκείνη τη στιγμή υποτιθέμενο σύμμαχό του- Γιώργο, καταλαμβάνει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνά με τη Ν.Δ.!

Ηδη, υλοποιώντας στο μυαλό του τον στρατηγικό αυτό σχεδιασμό, ρίχνει γέφυρες προς το γαλάζιο στρατόπεδο, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τους προερχόμενους από τη Ν.Δ. υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου. Τους χαρακτηρίζει «θετικούς» και «συνεργάσιμους». Και, βέβαια, δεν αφήνει να πάει χαμένη καμιά ευκαιρία να ρίξει -όξινα- βέλη στους συναδέλφους τους του ΛΑΟΣ. «Αυτοί συμπεριφέρονται σα να έχουν καταλάβει τα θερινά ανάκτορα», είπε χαρακτηριστικά στον συνομιλητή του. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, θεωρεί τη διάσπαση περίπου δεδομένη. «Με τη διαφορά ότι, αν αυτοί που θα φύγουν δεν είναι παρά ένα μικρό αριστερόστροφο κομμάτι, ίσως είναι και για καλό», εξηγεί. Εκείνο που δεν εξήγησε, βέβαια, στον επισκέπτη του είναι ποιους περιλαμβάνει στο κομμάτι αυτό…

Όλα αυτά ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία, είπατε; Ο Βαγγέλης πάντως τα λέει σα να τα πιστεύει…

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!