ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Μαγκιά σου, Ανδρέα

Μαγκιά σου, Ανδρέα

Όλα τα γκάλοπ τον ήθελαν ως τον επικρατέστερο επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα, όμως, είναι ποιου ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε αυτό που κανείς δεν περίμενε. Και σπάνια το έχουμε δει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Βρέθηκε στο παρά-τσακ να καθίσει στην καρέκλα. Και βρήκε τη δύναμη να την κλωτσήσει. Είχε την ψυχραιμία να δει ότι σημασία δεν έχει να είσαι πρόεδρος. Σημασία έχει τίνος πράγματος είσαι πρόεδρος.

Το γράφαμε και χτες. Ηταν σχεδόν σίγουρο ότι, στις 18 Μαρτίου, όταν η βάση θα κληθεί να εκλέξει νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μόνο δύο επιλογές: Ανδρέα ή Βαγγέλη. Και ναι. Ο Ανδρέας, κατά πάσα πιθανότητα, θα κέρδιζε. Θα είχε προηγηθεί, όμως, ένας πόλεμος μέχρις εσχάτων, θα είχαν χρησιμοποιηθεί και βρόμικα όπλα (γιατί έτσι παίζεται το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ) και όποιος κέρδιζε, θα κέρδιζε με διαφορά 3-4 μονάδες. Και την επόμενη μέρα, ο άλλος θα έπαιρνε τους δικούς του και θα έφευγε. Ο όποιος πρόεδρος θα έμενε με μια κουτσή καρέκλα κάτω από τα οπίσθιά του. Με ένα κόμμα του 8%, αφού –στο μεταξύ- με την αυτοκτονική εμμονή τους θα είχαν στείλει τον Κουβέλη στο 15%. Και πώς να μην τους φτύνουν οι πολίτες, όταν θα έτρεχαν στις κάλπες χτυπώντας ο ένας τον άλλον κάτω από τη μέση, την ώρα που ο κόσμος θα έχανε τον 14ο μισθό;.. Και πώς να μην τους λένε «αντε γαμ… δε με ενδιαφέρει ποιος θα είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όταν εγώ δεν έχω θα βάλω πετρέλαιο και ψοφάνε στο κρύο τα παιδιά μου»;

Ετσι, ο Ανδρέας ξανασκέφτηκε την κίνηση του Σκανδαλίδη και άλλων στελεχών, που επανήλθαν την περασμένη εβδομάδα ζητώντας μια συμμαχία Λοβέρδου-Βενιζέλου επί ενός κόμματος, για να αποφευχθεί ένας πόλεμος επί ενός αποκόμματος. Πήρε την πρωτοβουλία, βρήκε τον Βαγγέλη, του πρότεινε τη συμμαχία και ο υπουργός Οικονομικών –βεβαίως- την αποδέχτηκε.

Με την κίνησή του αυτή, ο Λοβέρδος έδειξε μαγκιά. Και επένδυσε στο πολιτικό του μέλλον. Κατοχύρωσε έναν προσωπικό πολιτικό χώρο (προσέξτε τη διατύπωση: δε «στηρίζει Βενιζέλο», αλλά «ενώνει τις δυνάμεις του με τον Βενιζέλο» -έχει σημασία). Και διαφύλαξε το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο, που κόπιασε να «χτίσει» (πολύ μεθοδικά την τελευταία διετία). Γι’ αυτό και ασφαλώς θα προχωρήσει στη δημοσίευση του προσωπικού του μανιφέστου, του «συμβολαίου του με τον λαό», που αποκαλύψαμε χτες ότι έχει ήδη γράψει και περιλαμβάνει τις προτάσεις του για την πορεία του τόπου έξω από το τέλμα. Η δημοσιοποίηση του «συμβολαίου» πρέπει να αναμένεται από εβδομάδα, αφού ολοκληρωθούν PSI και δανειακή σύμβαση (να περιμένετε ότι οι υπογραφές θα πέσουν μέχρι την Κυριακή –το απαιτούν οι ξένοι). Και, βέβαια, αν όλα πάνε καλά και δε μας προκύψει καμιά οριστική χρεοκοπία….

Θα έρθει και η ώρα του Ανδρέα. Νέος είναι. Αν ο τόπος αποφύγει τα χειρότερα, θα έρθει η ώρα του.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάντε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάντε στη σελίδα του blog στο twitter!