ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Και επίσημα χρεoκοπημένοι

Και επίσημα  χρεoκοπημένοι

Η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι γεγονός και ίσως μέχρι αργά το βράδυ θα έχει ανακοινωθεί και το επιτόκιο των νέων κουρεμένων ομολόγων, που θα είναι γύρω στο 3,8 με 4 %.

Φυσικά αυτή η ιστορία που αφορά περισσότερο στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ελάχιστα ή καθόλου δεν θα επηρεάσει την τσέπη μας.

Μην περνάει από το μυαλό σας η σκέψη ότι επειδή μας χαρίζουν κάποια δισ. ευρώ, (γύρω στα 80 όλα και όλα από τα 340 που χρωστάμε), θα σταματήσουν τα χαράτσια, οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων ή οι απολύσεις.

Κάθε άλλο. Μάλλον θα χειροτερέψουν τα πράγματα τώρα που θα έχουν και το επιχείρημα οι διάφοροι ληστές- δανειστές μας, «εμείς σβήνουμε ένα μέρος του χρέους σας, άρα και εσείς πρέπει να μας δώσετε περισσότερα». Δηλαδή να υποφέρουμε περισσότερο.

Η μοναδική διαφορά είναι ότι τώρα πια θα κηρύξουν σε πτώχευση την Ελλάδα επισήμως και με τη βούλα που λένε. Ο επικεφαλής αναλυτής της FITCH, Paul Brookings, δήλωσε δηλαδή, ότι «η συμφωνία για το psi είναι χρεοκοπία για την Ελλάδα και όσον αφορά στον κρατικό τομέα, θα αντιμετωπιστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία».

Θα μου πείτε αυτό σημαίνει τίποτα για μας; Σε ότι αφορά στο άδειο πιάτο της ελληνικής οικογένειας απολύτως τίποτε. Το πιάτο θα παραμείνει άδειο.