ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Μπορούμε να τους πατήσουμε στο λαιμό

Μπορούμε να τους πατήσουμε στο λαιμό

Αυτοκτονία ενός ανεγκέφαλου, ηλίθιου αυτόχειρα θα ήταν η μονομερής από την πλευρά της Ελλάδας καταγγελία του μνημονίου τώρα και η αναγκαστική αποχώρηση της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

Γιατί τώρα έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να τους πατήσουμε στο λαιμό και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τους όρους του μνημονίου.

Γιατί ολοσχερής κατάργηση του μνημονίου δεν γίνεται -εκτός και αν αοίξουμε την πόρτα για τη δραχμή.

Τώρα μπορούμε να τους πατήσουμε στο λαιμό γιατί τρέμουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχόμενο όμως που ήδη επί χάρτου με plan B και plan C το ΔΝΤ και η Κομισιόν έχουν βρει τρόπους να το αντιμετωπίσουν με μία μίνιμουμ «ζημία» όπως υποστηρίζουν.

Ποια είναι όμως αυτή η μίνιμουμ ζημία που θα προκαλέσει η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ;

Σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια υπολογίζει ο Guardian την τρύπα που θα δημιουργηθεί στην ευρωζώνη από την άτακτη χρεοκοπία και σε ένα 1 τρισεκατομμύριο ευρώ θα στοιχήσει στη Γερμανία τυχόν διάλυση της ευρωζώνης που μπορεί να προκαλέσει η έξοδος από αυτή της Ελλάδας, γιατί τότε το τσουνάμι θα παρασύρει σίγουρα Ισπανία και Ιταλία, δύο χώρες που αποτελούν το 40% της οικονομίας της.

Δηλαδή μιλάμε για Αρμαγεδδώνα.

Ήδη ο ομολογιακός διαχειριστικός κολοσσός Pimco κάνει συγκεκριμένες προβλέψεις για ζημίες εκατοντάδων δισ. ευρώ της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των κρατών της ευρωζώνης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας

«Σε μια τέτοια περίπτωση, τα κεφάλαια της ΕΚΤ θα γίνουν καπνός» προειδοποίησε στέλεχος της Pimco.

Ενώ λοιπόν μπορούμε τώρα να πάμε να τους πατήσουμε στο λαιμό με όλα αυτά, πετυχαίνοντας πολύ καλύτερους όρους δανεισμού, εμείς κάνουμε μαγκιές και ψευτοτσαμπουκάδες με απειλές του στυλ: «Σκίζουμε το μνημόνιο και προχωράμε».

Μόνο που αν σκίσουμε εμείς τώρα το μνημόνιο, χάνουμε τη μεγάλη ευκαιρία να παλέψουμε για κάτι καλύτερο στα λεφτά που μας δίνουν.

Στην άλλη περίπτωση θα σκίσουμε εμείς το μνημόνιο και εκείνοι θα μας σκίσουν κάτι άλλο, πληρώνοντας βέβαια πανάκριβα το δικό μας σκίσιμο.