ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πόσο μας κοστίζει το CERN

Πόσο μας κοστίζει το CERN

Είμαστε σε πόλεμο. Αυτό το ξέρουμε και το ζούμε όλοι. Μόνο στην κατοχή οι άνθρωποι έψαχναν στα σκουπίδια να φάνε ή πέθαιναν αβοήθητοι στα σπίτια τους.

Αυτή η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα μίας οδυνηρής ανθρωπιστικής κρίσης, στον προθάλαμο μίας εφιαλτικής κοινωνικής σύγκρουσης και δεν έχει να πληρώσει ούτε καν για γάζες στα νοσοκομεία της.

Έχουμε ανάγκη και το παραμικρό ευρώ, οι μισοί Έλληνες ζουν πλέον στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά και ξαφνικά μαθαίνω ότι κάθε χρόνο καταθέτουμε στο CERN για τα πειράματά του 15 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο τελευταίες δόσεις πληρώθηκαν από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012, όταν κρατικοί οργανισμοί, κοινωφελή ιδρύματα, δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και γηροκομεία έκλειναν γιατί δεν έβρισκαν ούτε 10 χιλιάδες ευρώ για να επιβιώσουν.

Για να βρούμε το... μποζόνιο του Χιγκς η Ευρωπαϊκή Ένωση καταθέτει ιλιγγιώδη ποσά κάθε χρόνο στο πειραματικό εργαστήρι του CERN, την ίδια ώρα που οι περισσότερες χώρες της προσπαθούν να μαζέψουν τα οικονομικά τους κουρέλια.

Και η κοσκινού βέβαια με τους πραματευτάδες- που λέει η λαϊκή σοφία- και όπου κοσκινού, η Ελλάδα με την πείνα και την εξαθλίωσή της.

Προφανώς δεν ζητάω να κλείσει το CERN, να συνεχιστούν οι έρευνες για το μποζόνιο ή για ό,τι άλλο σκαρφιστούν να ψάχνουν οι χιλιάδες επιστήμονες του κρατικοδίαιτου CERN, αλλά η Ελλάδα τώρα που παλεύει να επιβιώσει μέσα σε πολεμικές συνθήκες ας εξαιρεθεί από τον κοινό κορβανά για το CERN.

Είναι ίσως προκλητικό να αυτοκτονούν άνθρωποι στην Ελλάδα, να κινδυνεύει να κλείσει η παιδική στέγη «Το Χαμόγελο του Παδιού» και να μείνουν στο δρόμο 150 παιδάκια, γιατί δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 50 χιλιάδες ευρώ και να πληρώνουμε κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια ευρώ για να βρούμε το μποζόνιο του Χιγκς.