ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Μας δέσανε χειροπόδαρα

Μας δέσανε χειροπόδαρα

Δεν θα πανηγυρίσω σήμερα, όπως μερικοί άφρονες και πολιτικοί παπατζήδες για τη δόση των 43,7 δισ. που θα πάρουμε.

Ούτε όμως και θα σταθώ στη μίζερη άποψη άλλων πολιτικών παπατζήδων που δήθεν τους κακοφαίνεται που πήραμε τη δόση, την οποία δεν έπρεπε να πάρουμε όπως λένε και διάφορες άλλες τέτοιες ανοησίες.

Γιατί τα λεφτά είναι πολλά Άρη μου. Και γιατί τα χρειαζόμαστε άμεσα Άρη μου για να ζήσουμε.

Ήδη στην Θεσσαλονίκη τα αστικά λεωφορεία τράβηξαν φρένο γιατί δεν μπορούν τα ΚΤΕΛ να αγοράσουν καύσιμα. Και έτσι οι εργάτες εκεί ξεκινάνε 05:00 το πρωί από τα σπίτια τους για να πάνε με τα πόδια στις δουλειές τους. Γιατί στο Τζάνειο Νοσοκομείο δεν έχουν πια ούτε γάζες. Και γιατί σχεδόν τα μισά περιπολικά της αστυνομίας και πολλά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας μένουν ακίνητα γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για φθορές και ζημιές.

Άρα λοιπόν τα λεφτά τα χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε. Είναι κάτι σαν τον αναπνευστήρα στον άρρωστο, που βρίσκεται στην εντατική.

Ούτε πανηγύρια όμως ούτε και οιμωγές και κλάματα... γιατί μας δίνουν τα λεφτά (όλα τα τρελά σε αυτή τη χώρα συμβαίνουν).

Ρεαλισμός και γλώσσα καθαρή που λέει την αλήθεια, γεμάτη χωρίς κόκκινα, πράσινα και μπλε φίλτρα, χρειαζόμαστε όλοι, για να ξέρουμε τι έρχεται και τι σημαίνει για τη ζωή μας αυτό το ποσό – μαμούθ των 43,7 δισ.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Από τις Βρυξέλλες με ένα μόνιτορ θα παρακολουθούν την εξέλιξη των αριθμών στην Ελλάδα και θα επεμβαίνουν «διορθωτικά» οπότε χρειάζεται. Δηλαδή είμαστε πια μία χώρα υπό επιτήρηση ή υπό κηδεμονία αν προτιμάτε πιο τρυφερά λόγια.

2. Αν δεν πιάνουμε τους στόχους του Μνημονίου 3 (π.χ. αν δεν πουλήσουμε τίποτα από την κρατική περιουσία το επόμενο δίμηνο) αυτόματα θα πρέπει να υπάρχουν νέα μέτρα για την κάλυψη του κενού. Δηλαδή ουσιαστικά καταργείται και η Ελληνική Βουλή γιατί αυτό το «αυτόματο» της χθεσινής συμφωνίας σημαίνει ότι άμεσα θα δίνονται εντολές από τις Βρυξέλες για εφαρμογή νέων μέτρων χωρίς αυτά να περνάνε από τη Βουλή, γιατί εννοείται ότι έχουν μπει στο άρθρο 1 που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή (Μνημόνιο Νο3).

3. Από τα 43,7 δισ. που θα πάρουμε σε 3 δόσεις μέχρι την Άνοιξη του 2013, το κράτος θα δώσει τα 3,5 δισ. για εξόφληση χρεών σε ιδιώτες, δηλαδή σε επιχειρήσεις που πρόσφεραν ήδη στο κράτος (π.χ. φάρμακα) ή έκαναν έργα το κράτος (π.χ. κατασκευή δρόμων) και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ τα 2 τελευταία χρόνια. Όμως το κράτος χρωστάει σε ιδιώτες πάνω από 10 δισ. Και το ερώτημα είναι πώς θα δοθούν, με ποια κριτήρια, και πώς θα σωθούν με αυτά τα ελάχιστα χρήματα (το 1/3 δηλαδή του κρατικού χρέους σε ιδιώτες) επιχειρήσεις που πνέουν τα λοίσθια σήμερα.

4. Πώς μπορεί να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 και το 2014 όταν η ύφεση τρέχει με 7% ετησίως και οι δουλειές λιγοστεύουν συνεχώς αντί να αυξάνουν. Δηλαδή πάλι στηρίζεται σε μία μπαρούφα το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας.

5. Ποντάρουν και στις αποκρατικοποιήσεις και την εκποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. τα επόμενα 5 χρόνια, όταν σε διάστημα ενάμιση έτους, έχουμε πουλήσει (ή καλύτερα δωρίσει) την εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ και ένα κτίριο των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μαρούσι βγάζοντας και από τα δύο 1 δισ. περίπου. Δηλαδή γίνονται υπολογισμοί και προβλέψεις εκτός πραγματικότητας.

Αυτή είναι η ωμή ρεαλιστική αλήθεια για τη χθεσινή συμφωνία.

Καλά κάνανε και μας τα δώσανε.

Καλά κάνουμε και τα παίρνουμε τα λεφτά.

Αλλά ο δρόμος θα είναι πιο ανηφορικός για όλους και δεν βλέπω πουθενά τη Γη της Επαγγελίας που ευαγγελίζονται σε Μέγαρο Μαξίμου και Βρυξέλλες.