ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τι κρύβει η επιστροφή του Κατάρ

Τι κρύβει η επιστροφή του Κατάρ

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι εδώ που φτάσαμε πρέπει να «πουλήσουμε» (και όχι να ξεπουλήσουμε).


Πρέπει δηλαδή να δεχτούμε επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν τα λεγόμενα «ελληνικά ασημικά» χωρίς τη φοβέρα ότι αύριο, μια άλλη κυβέρνηση θα διαγράψει συμφωνίες, «deals» και κυβερνητικές αποφάσεις για τιμές των πωλήσεων.

Πάμε τώρα στο ψητό με την ιστορία του Κατάρ. Μέχρι χθες οι πληροφορίες ήταν ότι ο εμίρης του Κατάρ ήρθε, είδε και έφυγε τρέχοντας από την Ελλάδα, εγκαταλείποντας τα σχέδιά του για αξιοποίηση του Ελληνικού (5 δισ. επένδυση), αγορά κάποιου νησιωτικού συμπλέγματος στο Ιόνιο (άλλα 2 δισ.) και από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε προκύψει με ένα λιμάνι στον Αστακό, τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ελλάδα και διάφορα άλλα.

Και έγραφα κιόλας χθες στο newsbomb.gr ότι επενδυτές τύπου εμίρη του Κατάρ και ενός ινδικού fund, μόλις βρέθηκαν στην Ελλάδα και είδαν σε ποιες συνθήκες πρέπει να επενδύσουν, επέστρεψαν στις πατρίδες τους με το πρώτο αεροπλάνο, λόγω ελληνικής γραφειοκρατίας, κρατικών αγκυλώσεων, συνδικαλιστικών παρεμβάσεων, φορολογικών μέτρων, διαφωνιών των τοπικών κοινωνιών για έργα και βέβαια λόγω διαφθοράς στο δημόσιο.

Τι άλλαξε ξαφνικά μέσα σε ένα 24ωρο σε όλα αυτά και ο εμίρης επιστρέφει στην Ελλάδα και ξανά-μανά αρχίζει η ιστορία για το Ελληνικό και τα νησάκια του Ιονίου; Τον έπεισε ο Σαμαράς, τώρα που πήγε στο Κατάρ, ότι όλα αυτά ως δια μαγείας θα πάψουν να υφίστανται.

Για τους άπιστους, όμως, Θωμάδες δεν είναι αυτή η αλήθεια. Μήπως άλλαξαν και οι τιμές πώλησης στον εμίρη των ελληνικών «χρυσαφικών» (γιατί το Ελληνικό σίγουρα δεν είναι ασημικά) κατά πώς ήθελε ο αλ-Θανί και τον διαβεβαίωσε γι' αυτό (αλλαγή της τιμής πώλησης προς τα κάτω βέβαια για το ελληνικό δημόσιο) ο Έλληνας πρωθυπουργός; Μήπως έγινε δεκτός και ο όρος του Καταριανού ότι η χώρα του δεν μετέχει ποτέ σε διαγωνισμούς, αλλά αγοράζει αυτό που θέλει χωρίς να διαγωνίζεται με άλλους ενδιαφερομένους;

Προφανώς όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας. Και εγώ θέλω να πιστεύω ότι η πρωθυπουργική παρέμβαση δεν έγινε σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.