ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Δεν κινδυνεύουν τα λεφτά σας

Δεν κινδυνεύουν τα λεφτά σας

Η τραγωδία της Κύπρου έχει δημιουργήσει και ένα κλίμα έντονης ανησυχίας για τους καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες.

Από το πρωί βομβαρδίζομαι με τηλεφωνήματα φίλων και γνωστών που με ρωτάνε αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις τους στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, όπως η Εθνική , η Αlpha Bank, η Eurobank και άλλες.

Μου δημιουργείται η αίσθηση ενός υποβόσκοντος μικροπανικού για την ώρα που φοβάμαι ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα κύμα πανικόβλητων μικρο- καταθετών που θα τρέξουν το πρωί της Τρίτης να να αποσύρουν τις καταθέσεις τα χρήματά τους από αυτές.

Αυτό το κλίμα ανησυχίας για τη ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων καλλιεργείται από ορισμένες πηγές του εξωτερικού και από ορισμένους πολιτικούς που πστεύουν ότι ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και στέκονται στο πλευρό ''των μικρο- καταθετών που κινδυνεύουν τα λεφτουδάκια τους''.

Υπεύθυνα σας βεβαιώνω μετά από έρευνα που έκαν σε πολιτικές και τραπεζικές πηγές ότι κανείς κίνδυνος δεν υπάρχει για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Πρώτον γιατί δεν υπάρχει λόγος κουρέματος των καταθέσεων γιατί η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά της οδηγίες της τρόικα .

Δεύτερον γιατί μας έδωσαν 50 δισ. ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Και τρίτον και κυριότερον γιατί οι πρώτοι που θα ζημιωθούν θα είναι οι μεγάλες ξένες τράπεζες και η κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης που έχουν δανείσει δεκάδες δισ ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών δεν έχει καμία σχέση με το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Η Κύπρος δεν ήταν υπερχρεωμένη όπως η Ελλάδα, η Κύπρος είχε φούσκες- τράπεζες που είχαν χορηγήσει μεγαλύτερα δάνεια από τα χρήματα που είχαν στα αποθεματικά τους ταμεία.

Άρα αφήστε τα λεφτουδάκια σας εκεί που είναι στις ελληνικές τράπεζες για να μην έχετε την τύχη όλων εκείνων των πανικόβλητων που το 2010 και το 2011 έπαιρναν τα λεφτά τους από τις ελληνικές τράπεζες τα έστελναν στην Κύπρο για ασφάλεια και τώρα μετράνε ζημιές.