ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τώρα ή ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα ή ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ

Δεν χρειάζεται να το πω στο σύντροφο Αλέξη (πιστεύω ότι δεν χρειάζεται τα δικά μου φώτα) αλλά για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να γοητεύσει αυτό που λέμε μεγάλη αστική μάζα του μεσαίου προοδευτικού χώρου, δηλαδή τους ψηφοφόρους που θα δώσουν τη δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει πρώτο κόμμα στις εκλογές, δύο κινήσεις πρέπει να κάνει ο Αλέξης:


1) Να ξεκαθαρίσει από την Τετάρτη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των συνιστωσών. Κανείς μικρομεσαίος προοδευτικός νοικοκυραίος που θέλει να γυρίσει την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα της συγκυβέρνησης που μέχρι σήμερα ψήφιζε, δεν θα ρίξει την ψήφο του σε κόμμα που θα έχει μέσα του... 9 παρατάξεις από τροτσκιστές μέχρι σοσιαλδημοκράτες τύπου Μητρόπουλου.

Καθαρά πράγματα. Καθαρά λόγια. Καθαροί στόχοι. Ένα κόμμα, ένας αρχηγός, ένα πρόγραμμα. Αυτά θέλει ο κόσμος.

2) Να εγκαταλείψει πάραυτα ο Αλέξης τις παπαρολογίες του στιλ «στάση πληρωμών εδώ και τώρα στους δανειστές μας». Το μπουμπούνισε και αυτό ο Αλέξης σε χτεσινή ομιλία του και άφησε άγαλμα μέχρι και τον γνωστό οικονομολόγο κ. Λαπαβίτσα (που ονειρεύεται επιστροφή στη δραχμή), ο οποίος είπε «αυτά δεν γίνονται έτσι πρόχειρα, επιπόλαια, χωρίς υπολογισμούς και διαπιστωμένες λύσεις».

Βέβαια, ο κ. Λαπαβίτσας, σαν σύμβουλος του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, επιμένει ότι η μόνη σωτηρία της Κύπρου είναι η εγκατάλειψη του ευρώ και η επιστροφή στην κυπριακή λίρα, αλλά όπως λέει ο ίδιος: «Έγινε ενδελεχής μελέτη των δεδομένων πριν υποβληθεί αυτή η ρηξικέλευθη πρόταση.

Και δεν μπορεί ο Τσίπρας να λέει στάση πληρωμών χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για το επόμενο βήμα, για την όποια άλλη λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Αλλά μελέτη αυτή τη στιγμή, πρόταση σοβαρή και υπεύθυνη για την επόμενη μέρα της στάσης πληρωμών δεν βλέπουμε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πράγματα είναι απλά. Όλοι μας πια είμαστε υποψιασμένοι. Από λόγια χορτάσαμε. Όπως και από λαγούς με πετραχήλια.

Όλοι περιμένουμε όχι μόνο πρόταση στείρα «στάση πληρωμών», αλλά και σχέδιο. Τι θα κάνουμε. Πού θα βρούμε τα λεφτά που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τα κενά, που τώρα τα καλύπτουμε με αλλεπάλληλα δάνεια από την τρόικα και τα οποία φυσικά θα μας κοπούν μόλις σταματήσουμε την εξόφλησή τους.

Όλα τα άλλα είναι παπαρολογίες μετά συγχωρήσεως και δεν πείθουν κανέναν.