ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πλησιάζει η ώρα «Χ» για τους 155

Πλησιάζει η ώρα «Χ» για τους 155

Την άλλη εβδομάδα (Τρίτη ή Τετάρτη ίσως) θα γίνει η πιο κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή για τη συγκυβέρνηση των «δύο».


Έφτασε η ώρα «Χ» για τους 155 βουλευτές της συμπολίτευσης (153 της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ συν οι δύο ανεξάρτητοι Μαρκόπουλος και Σολδάτος που επέστρεψαν στη ΝΔ) θα πρέπει τώρα να πουν το μεγάλο ναι με τις ψήφους τους στο πολυνομοσχέδιο των 190 άρθρων που απολύει, καταργεί θέσεις χιλιάδων υπαλλήλων, μετατάσσει άλλους, σβήνει από το χάρτη τη Δημοτική Αστυνομία και λύνει τα χέρια υπουργών να απολύουν με την υπογραφή τους όσους θέλουν και όσους πρέπει, σύμφωνα με τις εντολές της τρόικα.

Ήδη μέσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ακούγονται οι πρώτες φωνές του «όχι» για πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου-σκούπα, καθώς η αντιπολίτευση καραδοκεί για να επέμβει αν χάσει η κυβέρνηση τη «δεδηλωμένη» (δηλαδή δεν περάσει το πολυνομοσχέδιο έστω και με 151 ψήφους).

Η ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου και στο σύνολό του θα είναι ονομαστική, που σημαίνει ότι θα είναι φανερό ποιοι ψηφίζουν «ναι» και ποιοι ψηφίζουν «όχι» από τη συμπολίτευση στο πολυνομοσχέδιο.

Θα χορέψουν το χορό του Ζαλόγγου οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση; Η άποψη μου και οι πληροφορίες που έχω είναι ότι δεν θα παρασυρθούν σε μία άρνηση του πολυνομοσχεδίου, γεγονός που μοιραία μας φέρνει προ των πυλών για εκλογές.

Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολό του, κουτσουρεμένο όμως, καθώς 3-4 άρθρα του μπορεί να μην έχουν την πλήρη αποδοχή των βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Το θέμα είναι ποια θα είναι αυτά τα άρθρα που δεν θα περάσουν. Κι αν είναι κρίσιμα άρθρα (όπως η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ή η απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων τους επόμενους μήνες) που αποτελούν και τα προαπαιτούμενα για να μας δοθεί η δόση των 6 περίπου δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, πώς θα αντιδράσουν η τρόικα και το Eurogroup.

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες που τους λένε Αντώνη και Βαγγέλη.