ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Χώρα των ψυχασθενών η Ελλάδα

Χώρα των ψυχασθενών η Ελλάδα

Σοκ και δέος προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της προέδρου των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, που έγιναν στη χθεσινή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star «Στον Ενικό».


Η συνδικαλίστρια μίλησε στην εκπομπή για τους χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια καθημερινά στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, πνιγμένοι στην απόγνωση και την απελπισία τους, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν, δεν μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους ή έχουν πεταχτεί στο δρόμο από τράπεζες και εφορίες λόγω χρεών, που αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός όλων αυτών που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη αλλά και ψυχιατρική βοήθεια, αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της εκπομπής, που βασικό καλεσμένο της είχε τον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις ψυχικού άλγους, αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι οδηγούνται στην αυτοκτονία. Οι περισσότεροι χρειάζονται περίθαλψη και φάρμακα, που όμως δεν μπορούν να έχουν.

Κοσμοπλημμύρα αναμένεται στα ελάχιστα ψυχιατρεία της χώρας, που και αυτά όμως σε δύο χρόνια (το 2015), με βάση απόφαση που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη το 2000 μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλείνουν και αυτά.

Απίστευτο. Σε μία χώρα που από μέρα σε μέρα εξελίσσεται σε ένα τεράστιο ψυχιατρείο, κλείνουν και οι ελάχιστες ψυχιατρικές νοσοκομειακές μονάδες που υπάρχουν.

Είναι τερατώδες αυτό που πάει να γίνει γιατί η ΕΕ και φυσικά η Ελλάδα σαν μέλος της, θέλει λέει να αποφύγουν την ασυλοποίηση που προκαλούν τα διάφορα ψυχιατρικά νοσοκομεία στους ψυχασθενείς.

Είναι τρελό αυτό που πάει να γίνει. Να μην υπάρχουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ώστε να μην ασυλοποιούνται οι ασθενείς που κλείνονται εκεί μέσα, αλλά πού θα πηγαίνουν οι ψυχικά άρρωστοι για να θεραπευτούν;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Μα φυσικά στα ιδιωτικά ψυχιατρεία που υπάρχουν ήδη και βεβαίως θα αυξηθούν σαν μανιτάρια ανάμεσά μας.