ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Από τηγανίτα τίποτα

Από τηγανίτα τίποτα

Αρχίζουν τα μεγαλεία Σαμαρά. Πρόεδρος της Ε.Ε για ένα εξάμηνο από 1ης Ιανουαρίου 2014.


Χαϊλίκια. Αρχοντιλίκια. Αλλά μετά ήρθαν οι μέλισσες.

Δηλαδή κουβέντα να γίνεται. Πολλοί λάδι αλλά από τηγανίτα τίποτα. Μία φανφάρα ευρωπαϊκή, γιατί οι αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικές και οικονομικές, δεν βγαίνουν από καμία προεδρία και μεταξωτές κορδέλες.

Βγαίνουν από τα στρατηγεία των γραφειοκρατών και τραπεζιτών σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και Ζυρίχη.

Σήμερα το πρωί μίλαγα στο ραδιόφωνο του Real FM με τον επίτιμο αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας κ. Παναγιώτη Γεννηματά, ο οποίος μου έλεγε να μην περιμένουμε τίποτα ουσιαστικό για την Ελλάδα από αυτό το εξάμηνο που θα έχουμε την προεδρία της Ε.Ε. Τίποτα δεν λέει το γεγονός αυτό για εμάς. Είναι μία πολύ θεωρητική και άνευ ουσιαστικής σημασίας ευρωπαϊκή διαδικασία. Εδώ και πολύ καιρό – μου είπε ο κ. Γεννηματάς- την Ευρώπη την κυβερνάει ένας σκληρός πυρήνας στον άξονα Βερολίνου- Βρυξελλών, που έχει την παντοδυναμία της οικονομικής εξουσίας.

Δηλαδή, άμα δεν θέλει η Κεντρική Τράπεζας της Ευρώπης, δηλαδή ο κ. Ντράγκι, να αλλάξει το τραπεζικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πάει να φωνάζει και να χτυπιέται η κάθε προεδρία της ΕΕ.

Βέβαια, ο Έλληνας πρωθυπουργός άπλωσε τα σχέδιά του και τα όνειρά του για το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας σήμερα το μεσημέρι σε κεντρική του ομιλία στους Ευρωπαίους ηγέτες. Για μία άλλη, καλύτερη Ευρώπη. Αλλά σε όλα αυτά που σχεδιάζει ο Έλληνας πρόεδρος της Ε.Ε, αν δεν πει το ναι ο κ. Ντράγκι, ο κ. Μπαρόζο και ο Όλι Ρεν, τα σχέδια θα μείνουν στο επίπεδο του απραγματοποίητου ονείρου.

Γιατί όλοι οι Ευρωπαίοι, κωπηλάτες στη γαλέρα του Βερολίνου-Βρυξελλών είμαστε, και το αν θα αλλάξει η ζωή μας ή όχι δεν θα το αποφασίσει κανείς Ευρωπαίος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το δαιμονικό δίδυμο Βερολίνου-Βρυξελλών.