ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Γιατί ποντάρουν Ελλάδα οι ξένοι;

Γιατί ποντάρουν Ελλάδα οι ξένοι;

Μια βασική αρχή στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι κερδίζει εκείνος που προβλέπει σωστά. Εκείνος που αντιλαμβάνεται πρώτος τα κέρδη που έρχονται. Εκείνος που ποντάρει σε μετοχές (αλλά και στη χώρα) που θα έχουν ανάπτυξη και κέρδη.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αναδεχθεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή κερδών τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2014. Η απόδοση συνολικά από τη λειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται στο +11% από την 1η Ιανουαρίου ενώ η αμερικανική τράπεζα των επενδύσεων JP Morgan συνέστησε στους επενδυτές αύξηση των θέσεών τους στο ελληνικό χρηματιστήριο ( δηλαδή νέες αγορές μετοχών ελληνικών εταιρειών) εκτιμώντας ότι θα συνεχιστεί το ράλι των ελληνικών μετοχών και το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα η JP Morgan προβλέπει στροφή στην ανάπτυξης φέτος για την ελληνική οικονομία για πρώτη φορά από 2007.

Τι βλέπουν λοιπόν οι ξένοι τραπεζικοί και επενδυτικοί όμιλοι στην Ελλάδα και δεν το βλέπουμε εμείς μέσα στην αποπνικτική εσωστρέφεια που ζούμε, στην καθημερινή μιζέρια και γκρίνια, στις ρουκέτες μεταξύ Σίμου Κεδίκογλου και Σκουρλέτη για το ποιος φταίει για τη ρεμούλα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Προφανώς γιατί βλέπουν ότι κάτι θετικό να πάει να γίνει για την Ελλάδα υπάρχει μια ελπίδα, κάτι φωτεινό, κάτι διαφορετικό που έρχεται. Αυτό βλέπουν για τη χώρα μας και γι’ αυτό ποντάρουν Ελλάδα.

Ή μήπως ζούμε ένα ακόμα χρηματιστηριακό παιχνίδι, κάτι σαν εκείνη τη φούσκα του 1999, που θα καταλήξει σε νέα αιματοχυσία για τους άσχετους;

Ας είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί με αυτά τα ροζ συννεφάκια στη χρηματιστηριακή μας αγορά. Και κυρίως μακριά από το χρηματιστήριο όλοι όσοι δεν γνωρίζετε τα μυστικά που κρύβονται σε αυτά τα παιχνίδια με τις μετοχές και όσοι ποντάρετε τις ισχνές σας οικονομίες περιμένοντας εύκολο και σίγουρο κέρδος.

Προσοχή γιατί οι παγίδες είναι μεγάλες και αν δεν ξέρετε από παιχνίδια μετοχών είναι πολύ πιθανό να χάσετε και αυτά τα λίγο που έχετε.