ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Η δημοκρατική εντιμότητα του εκβιασμού

Η δημοκρατική εντιμότητα του εκβιασμού

Πόση δημοκρατική εντιμότητα μπορεί να έχει ένας πολιτικός εκβιασμός και μία τρομοκράτηση του πολίτη στον οποίον βάζεις το αποτρόπαιο δίλλημα: « ή με ψηφίζεις ή κάνω τη ζωή σου μαρτύριο;».

Γιατί εδώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος πάει να μας τρελάνει. Τώρα βάφτισε έντιμη πολιτική και δημοκρατική πράξη την εκβιαστική του δήλωση δέκα μέρες πριν τις εκλογές «ή ψηφίζετε ΕΛΙΑ ή αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση».

Μήπως θα ήταν πιο έντιμο πολιτικά να μην προαναγγείλει την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ( και άρα εκλογές, πιθανή πολιτική περιπέτεια της χώρας και παρατεταμένη ακυβερνησία) αλλά να πάρει και να υλοποιήσει τις όποιες αποφάσεις του μετά τις εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμά τους.

Τι περισσότερο δηλαδή από τον Βενιζέλο κάνουν οι ανελέητοι τροϊκανοί στη χώρα μας και στη ζωή μας, που εδώ και τέσσερα χρόνια μας έχουν στο δραματικό δίλημμα «ή παίρνετε τα μέτρα που θέλουμε ή σας αφήνουμε να πεθάνετε χωρίς βοήθεια».

Και πόσο υποκριτικό είναι να μη συγκεκριμενοποιεί ο Βενιζέλος ποιο είναι το όριο – ποσοστό της ΕΛΙΑΣ στις εκλογές, το οποίο θα τον κάνει να μείνει ή να φύγει από την κυβέρνηση.

Γιατί όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τους δημοσιογράφους είπε το αμίμητο: «Δεν υπάρχουν αριθμοί, υπάρχουν εντυπώσεις».

Δεν είμαι μέσα στο μυαλό του Βενιζέλου. Αλλά έμενα μου μυρίζει μία νέα πολιτική μπλόφα του. Σιγά μην ξεκαβαλικέψει από το άλογο της εξουσίας ο «Μπένυ» - όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του. Ρίχνει τον εκβιασμό και την απειλή στο «πόπολο» και όποιος «τσιμπήσει».

Μετά τις εκλογές θα βρεθεί ο τρόπος να συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση.