ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Λεηλατούν την Ιστορία μας

Λεηλατούν την Ιστορία μας

Αφύλακτοι οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι. Παράδεισος των αρχαιοκάπηλων η Ελλάδα. Όποιος θέλει τις νύχτες μπαίνει σε αρχαίους τάφους, μνημεία, ιερούς αρχαίους χώρους και κλέβει ότι θέλει και όσα θέλει.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα με τους θησαυρούς της ιστορίας μας. Δεν υπάρχουν φύλακες για την προστασία των αρχαιολογικών μας χώρων και οι λίγοι που μένουν δεν πληρώνονται νυχτερινά και υπερωρίες. Δεν υπάρχουν συστήματα ασφάλειας για να προστατεύσουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μην δίνετε. Αυτή είναι η εικόνα.

Πενήντα χρόνια, μισό δηλαδή αιώνα, ξέρουν οι αρχαιολόγοι ότι κάτι πολύ σημαντικό υπάρχει στην Αμφίπολη. Εκεί που βρέθηκε αυτό το υπέροχο ταφικό μνημείο και το επισκέφθηκε χθες ο έλληνας πρωθυπουργός. Από το 1965 οι ανασκαφές γινόντουσαν βήμα βήμα, ξεκίναγαν και σταμάταγαν γιατί δεν υπήρχαν κονδύλια από το υπουργείο Πολιτισμού και έτσι όλα τα άφηναν κατά διαστήματα στα χέρια της αχαλίνωτης όρεξη των αρχαιοκάπηλων.

Μία απίστευτη λεηλασία της ιστορίας μας. Λείπουν πολλά αντικείμενα από τον προαύλιο χώρου του τάφου, λένε τώρα οι αρχαιολόγοι. Μας πώς να μην λείπουν αφού 50 χρόνια λεηλατείται ο χώρος από τους πειρατές των αρχαίων μας θησαυρών όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr.