ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ξεκατίνιασμα με την Αμφίπολη

Ξεκατίνιασμα με την Αμφίπολη

Την… κολοκυθιά παίζουν με το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι και διάφοροι «ειδήμονες», «μακεδονομάχοι», «αιγυπτιολόγοι», Σκοπιανοί και διάφορα άλλα φρούτα.

Ξεκινήσαμε από τη δήλωση Καργάκου ότι εκεί μέσα βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά περάσαμε στην Ρωξάνη, τον Ηφαιστίωνα, διάφορους στρατηγούς και ναυάρχους του Μ. Αλέξανδρου, μετά σε κάποιους Ρωμαίους και σε λίγο να δείτε που θα μας πουν κάποιοι ότι εκεί μέσα στην Αμφίπολη βρίσκονται τα λείψανα από τίποτα γκόμενες του Παρμενίωνα και του στρατηγού Περδίκα.

Καθημερινά ζούμε ένα κανονικό ξεκατίνιασμα, μεταξύ γυναικών κυρίως, για το τι υπάρχει στο ταφικό μνημείο.

Η κ. Περιστέρη και η κ. Μενδώνη κρατάνε τα μπόσικα για να μην το ξεμπουρλέψουμε εντελώς το θέμα, η κ. Παναγιωταρέα που εννοείται ότι είναι η “press attache ” για το εύρημα περιορίζεται σε κάποια στεγνά δελτία τύπου ή περιμένει δηλώσεις του υπουργού Τασσούλα για να τις μοιράσει στους δημοσιογράφους, μία άλλη αρχαιολόγος από τη Θεσσαλονίκη πλακώνεται με την κ. Περιστέρη λέγοντας ότι ο τάφος δεν είναι μακεδονικός αλλά ρωμαϊκός και μέσα στο συμπούρμπουλο έρχονται και οι Σκοπιανοί και λένε τα δικά τους περί Μακεδονίας που ανήκει στα Σκόπια και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Τυχαία όλα αυτά; Καθόλου.

Κάπως έτσι με το ξεκατίνιασμα για την Αμφίπολη μας βγάζουν από τους προβληματισμούς για την τζούφια επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο, για τον ΕΝΦΙΑ που ήδη εφαρμόζεται και για την θλιβερή σημερινή αποκάλυψη ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της φτώχειας στην Ευρώπη και 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων (δηλαδή τα 2/3 του πληθυσμούς) είναι κάτω ή πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας.

Πονηρός ο βλάχος…