ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Εκλογές 2015: Το ύπουλο χτύπημα της Πέμπτης

Εκλογές 2015: Το ύπουλο χτύπημα της Πέμπτης

Τον υπέρ όλων αγώνα δίνουν αυτή την εβδομάδα Βερολίνο, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη, να ανακόψουν το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία ή τουλάχιστον να αποτρέψουν την ικανότητα, να αποκτήσει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Αφού διαπίστωσαν ότι οι απειλές για Grexit, ο τρόμος της εκτόξευσης των ελληνικών spreads και ο εφιάλτης με την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν άγγιξαν τους Έλληνες ψηφοφόρους –αντίθετα έδωσαν νέα ώθηση στο ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία- ετοιμάζουν τώρα το πιο μεγάλο, το πιο ύπουλο και το πιο επικίνδυνο χτύπημα στην Ελλάδα.

Μεθαύριο, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου θα αποφασιστεί αν και πώς η Ελλάδα θα μετάσχει στο πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και υπό ποιους όρους ο ELA (μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας) θα στηρίξει με νέα κεφάλαια τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Με λίγα λόγια, ο Ντράγκι θα αποφασίσει την αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, για όσες χώρες έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, ένα εγχείρημα που βρίσκει αντίθετη όμως τη Γερμανία. Και πολλοί περιμένουν, ότι τελικά η Ελλάδα θα οδηγηθεί σαν πρόβατο για σφαγή και σαν παραχώρηση του Ντράγκι στις πιέσεις του Βερολίνου, ώστε να του επιτρέψουν να αγοράσει κρατικά ομόλογα από άλλες αδύναμα οικονομικά χώρες της Ευρώπης, για να στηρίξει τις τράπεζές τους.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι για την ώρα υπάρχει αρνητική εισήγηση της ΕΚΤ να μην αγοράσει κρατικά ομόλογα από την Ελλάδα ο Ντράγκι, στερώντας της έτσι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, κρίσιμα και αναγκαία αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας.

Σε ασκήσεις που έγιναν στη Φρανκφούρτη το περασμένο διάστημα, κεντρικό θέμα ήταν πώς θα αντιμετωπιστεί μία έλλειψη ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ενώ το γερμανικό έγκυρο περιοδικό «Spiegel» έγραψε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη να μην αγοραστούν ομόλογα από την Ελλάδα και έτσι να πιεστεί η χώρα μας να εφαρμόσει προγράμματα και χρονοδιαγράμματα της τρόικας, ενώ θα αναγκάσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μία εξάμηνη παράταση του μνημονίου, διάστημα όμως για το οποίο, μέχρι να συμφωνήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, δεν θα στέλνει η ΕΚΤ χρήματα στις ελληνικές τράπεζες.

Είναι φανερό πλέον, ότι με την αναμενόμενη μεθαυριανή απόφαση της ΕΚΤ, εφόσον τελικά ο Ντράγκι υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου, θα επιχειρηθεί να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα στην όποια προοπτική αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που δεν θα είναι πρόθυμη να υποκύψει στις εντολές των δανειστών μας.

Διαβάστε επίσης:

Τσίμερ: «Μπλόφα της Μέρκελ και του Σόιμπλε το Grexit»

Εξαντλείται η ανοχή των αγορών στον Ντράγκι

«Η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα»

Σχετικές ειδήσεις