ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Το σούπερ-κέρδος του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή

Το σούπερ-κέρδος του Αλέξη Τσίπρα χθες στη Βουλή

Το μεγάλο και σημαντικό πολιτικό γεγονός από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στις δύσκολες μέρες που έρχονται με κρίσιμες αποφάσεις, δεν στηρίζεται πλέον μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά σε δεδομένη στιγμή μπορούν να έχουν τις ψήφους και μίας ευρύτερης αποδοχής από το Ποτάμι, από τη ΝΔ, ακόμη και από τη Χρυσή Αυγή.

Στη διάρκεια της τρίωρης περίπου χθεσινής εξαιρετικά αποκαλυπτικής συνεδρίασης της Βουλής, φάνηκε καθαρά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ότι:

1. Το Ποτάμι με την απροκάλυπτη πλέον επιθυμία του αρχηγού του κόμματος, Σταύρου Θεοδωράκη να μπει το κόμμα του στην κυβέρνηση, άπλωσε το χέρι (σε ευρωπαϊκό πάντα πλαίσιο) στον πρωθυπουργό. Σε μία light και απόλυτα συναινετική ομιλία του ο αρχηγός του Ποταμιού, είπε ανοιχτά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση στις επιλογές της εφόσον ο βασικός στόχος της θα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Από την άλλη πλευρά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και την πρώτη και τη δεύτερη φορά «έκλεισε το μάτι» στον Θεοδωράκη αναφέροντας ακόμη και το όνομά του όταν είπε: «Συμφωνώ απόλυτα με τις προτάσεις του κ. Θεοδωράκη».

2. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αρνήθηκε την ψήφο της ΝΔ σε κυβερνητικές αποφάσεις που θα έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησης, δικαιότερα φορολογικά μέτρα, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας και λοιπά. Παρά τη συγκρουσιακή διάθεσή του, χθες βράδυ (30/03/2015) ο αρχηγός της ΝΔ, άφησε ανοιχτούς δρόμους για μία κατ’ επιλογή στήριξη της κυβέρνησης στη μάχη της με τους ευρωπαίους εταίρους.

3. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και στις δύο ομιλίες του χθες στη Βουλή επίσης «έκλεισε το μάτι» στον πρωθυπουργό για «συνεργασίες κατά επιλογή» με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής μέσα στη Βουλή, εξαπολύοντας ένα δριμύ κατηγορώ κατά της ΝΔ σε βαθμό που έκανε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλο να χαρακτηρίσει στην ομιλία του «κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης τον Μιχαλολιάκο».

Με αυτό το σούπερ-κέρδος ενός αποθέματος για τις δύσκολες στιγμές και τις αποφάσεις που έρχονται, δηλαδή μία «καβάτζα» περίπου 100 ψήφων των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (οι μόνοι που δεν δήλωσαν πρόθεση συνεργασίας κατά περίπτωση με την κυβέρνηση ήταν ο κ. Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ) έφυγε χθες βράδυ από τη Βουλή με ένα πλατύ χαμόγελο ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το μήνυμα όμως εστάλη και στους κάθε είδους σκληροπυρηνικούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι εναντίον κάθε συμφωνίας με τους θεσμούς. Και το μήνυμα Τσίπρα προς τις ομάδες Λαφαζάνη, τροτσκιστών, «δραχμολάγνων» προς την ΚΟΤΑ, τον Διαμαντόπουλου και λοιπούς είναι:
«Μπορώ να προχωρήσω και με τους άλλους».

Ένα μήνυμα με τεράστια πολιτική σημασία για τα επόμενα πολύ δύσκολα 24ωρα για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις