ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

«Κόκκινη γραμμή» Τσίπρα-Μέρκελ

«Κόκκινη γραμμή» Τσίπρα-Μέρκελ

Πονηρή και συμφεροντολόγα ή ανοιχτό ευρωπαϊκό μυαλό και όψιμη προστάτιδα της Ελλάδας;

Άντε τώρα να απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, με μία Μέρκελ, ξαφνικά σε «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα, ανοιχτή σε κάθε κάλεσμα για τηλεφωνική συζήτηση από τον Τσίπρα.

Λοιπόν, τα νέα από Μαξίμου μεριά και Βερολίνο είναι καλά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας. Μίας Γερμανίας, που όπως ξέρουμε όλοι μας, ουσιαστικά είναι το μεγάλο αφεντικό στην Ευρώπη.

Όχι μόνο χθες (04/05/2015), αλλά και πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, αναζητώντας από κοινού δρόμους και μεθόδους, ώστε να μην υπάρξει «ξαφνικός οικονομικός θάνατος» για την Ελλάδα.

Κεντρικός στόχος και των δύο είναι πώς θα δοθεί η δυνατότητα αύριο, Τετάρτη 6 Μαΐου, στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη, να ανοίξει έστω και λίγο τις στρόφιγγες χρηματοδότησης της Ελλάδας, που δεν έχει πλέον τα λεφτά, για να εξοφλήσει μέσα στον Μάιο τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Παρασκηνιακά λειτουργεί μία καλή επαφή Μέρκελ-Ντράγκι, όπου σχεδιάζεται το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί η ελληνική πλευρά (με συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα μεταρρύθμισης) ώστε να υπάρξει πράσινο φως, έστω και αμυδρά από το Brussels Group στην ΕΚΤ, ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο προς επίλυση των διαφωνιών. Και έτσι να μπορέσει ο Ντράγκι, να ζητήσει αύριο από το ΔΣ της ΕΚΤ που συνεδριάζει, να ανοίξουν λίγο περισσότερο οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η «θεία Μέρκελ» τα κανονίζει όλα αυτά, για να αποφευχθεί ένα ελληνικό ατύχημα, καθώς πριν λίγες ώρες ένα ακόμα μέλος της ΕΚΤ, ο Γάλλος τραπεζίτης, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε «είναι άμεσο ενδεχόμενο, οι ελληνικές τράπεζες να ξεμείνουν από εχέγγυα που χρειάζονται για τη χρηματοδότησή τους».

Είναι φανερό πλέον, ότι Μέρκελ και Τσίπρας έχουν αποκτήσει μία κόκκινη τηλεφωνική γραμμή μεταξύ τους, για άμεση και δραστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν για ρευστότητα στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις