ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Κρατείστε την ψυχραιμία σας

Κρατείστε την ψυχραιμία σας


Δεν αποκλείεται καθόλου τις επόμενες ώρες να μάθουμε ότι η Ελλάδα είναι υπό «επιλεκτική πτώχευση».

Ήδη οι οίκοι αξιολόγησης ακονίζουν τα μαχαίρια τους για να χαρακτηρίσουν την ελληνική οικονομία «επιλεκτικά πτωχευμένη» μετά την απόφαση που θα βγει ίσως αργά το βράδυ από τη Σύνοδο κορυφής της Κομισιόν.

Όμως όλος αυτός ο δραματικός χαρακτηρισμός που ίσως κρατήσει για μερικές μέρες, στην ουσία δεν σημαίνει τίποτα και η ζωή στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ δεσμεύτηκε τα ξημερώματα δημόσια ότι θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και θα αγοράζει τα ομόλογά τους και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο όσο θα διατηρείται ο χαρακτηρισμός αυτός για την Ελλάδα.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει για τις ημέρες που θα κρατήσει αυτός ο χαρακτηρισμός είναι: να μην μπορούν όσοι Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό να χρησιμοποιούν τις «πλαστικές» κάρτες τους για αγορές ή ανάληψη χρημάτων και θα πρέπει να πληρώνουν με μετρητά, όπως και οι Έλληνες επιχειρηματίες για την αγορά προϊόντων στο εξωτερικό.

Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας και σε οποιαδήποτε περίπτωση μιας ξαφνικής ομαδικής ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες (μια εντελώς ανόητη ενέργεια, η οποία θα στερήσει από τους καταθέτες τα επιτόκια που θέλουν) μπορεί να προκαλέσει τον ορισμό ενός συγκεκριμένου ποσού μάξιμουμ από τις τράπεζες, δηλαδή ένα πλαφόν ανάληψης χρημάτων.
Δηλαδή, όταν υπάρχει κατάθεση στην τράπεζα 10.000 ευρώ να μπορείς να κάνεις ανάληψη του 50%.