ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Εκλογές 2014: Θα αδράξει ο ΣΥΡΙΖΑ την ιστορική ευκαιρία;

Εκλογές 2014: Θα αδράξει ο ΣΥΡΙΖΑ την ιστορική ευκαιρία;

Οφείλει μέχρι τις εκλογές να μετασχηματιστεί από κόμμα διαμαρτυρίας σε πολιτική δύναμη εξουσίας.

Του Μάρκου Μουζάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο –αδιαμφισβήτητος- νικητής των ευρωεκλογών. Όσες πολιτικές κουτοπονηριές κι αν χρησιμοποιούν οι εταίροι της συγκυβέρνησης, συνεπικουρούμενοι απ’ τα ΜΜΕ της διαπλοκής και τα δημοσιογραφικά τους ντελίβερι, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια μεγάλη, σοβαρή νίκη.

Μα δεν πέτυχε την ανατροπή.

Για να την πετύχει, στις εθνικές εκλογές που όλα δείχνουν πως θα πραγματοποιηθούν το αργότερο στις αρχές του 2015, έχει να κάνει πολλά, για να αδράξει πράγματι την ιστορική ευκαιρία, να απαντήσει στην ιστορική πρόκληση.

Για να δημιουργήσει αδιαμφισβήτητο ρεύμα εξουσίας, οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα αυτό που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εθνικές κάλπες, να μετασχηματιστεί από κόμμα διαμαρτυρίας σε πολιτική δύναμη εξουσίας.

Πρέπει να ωριμάσει πολιτικά.

Να ξεπεράσει αδυναμίες, να καλλιεργήσει υπεύθυνα το σπόρο που έπεσε την Κυριακή και ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας μαχητικής αντιπολίτευσης, πορείας στο πλάι δεινά δοκιμαζόμενων συμπατριωτών μας, ανέργων, φτωχοποιημένων και φτωχών, αδύνατων, κοινωνικά αποκλεισμένων.

Μα και μιας πορείας που έχει φανερώσει λάθη σοβαρά, αδυναμίες ανεπίτρεπτες για μια πολιτική δύναμη που διεκδικεί την εξουσία.

Λάθη τόσο σε επιλογές πολιτικών, όσο και σε επίπεδο εσωκομματικών αδυναμιών.

Εσωστρέφειες, πολυγλωσσία (σε καμιά περίπτωση δε λέμε πως θα πρέπει να υπάρχει εσωκομματική μουγκαμάρα, αλλά ούτε η ανόητη πολυγλωσσία είναι ένδειξη πολιτικής σοβαρότητας), υπαναχωρήσεις, λάθη σε επιλογές προσώπων (τα όσα συνέβησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ενδεικτικά…), αδυναμία άρθρωσης καθαρών προτάσεων σε σοβαρά ζητήματα, είναι κάποια απ’ τα θέματα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επεξεργαστεί άμεσα την συγκρότηση μιας ευρείας πλειοψηφίας που θα είναι προοδευτική, αριστερή αλλά και πατριωτική.

Και το επισημαίνω αυτό, επειδή ακριβώς το πρόσημο του πατριωτισμού λείπει από πολλές επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσεξα με μεγάλο ενδιαφέρον, ότι στις πρώτες δηλώσεις του μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για «πατριωτική παράταξη».

Στην πορεία προς αυτή την αναγκαία ωρίμανση ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κάνει γενναία ανοίγματα συνεργασίας και σε πολιτικές δυνάμεις (αν και εκεί οφείλουμε να παραδεχτούμε πως συναντά ανιστόρητες αρνήσεις, ειδικά απ’ τη μεριά του ΚΚΕ) και σε προσωπικότητες που την τελευταία περίοδο στέκονται μαχητικά, αγωνιστικά, προοδευτικά, χωρίς να απαιτεί… αποκλειστικά αντιμνημονιακά ένσημα!

Είναι επιεικώς απαράδεκτη αυτή η γραμμή διαφόρων εσωκομματικών μηχανισμών που απαιτούν «διαβατήριο» κάθε φορά που κινήσεις και προσωπικότητες προτείνουν συνεργασίες!

Στο όνομα της «ιδεολογικής καθαρότητας» χάνονται απ’ τη μεγάλη μάχη για την πραγματική προοδευτική αλλαγή δυνάμεις σύμμαχες, που χρειάζονται.

Άλλο οι εκπτώσεις που δεν πρέπει να γίνονται και άλλο ο ανιστόρητος σεχταρισμός και ο περίβλεπτος απομονωτισμός που έτσι κι αλλιώς… μονοπωλείται απ’ το ΚΚΕ…

ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014-Τσίπρας: «Μην τολμήσετε για Πρόεδρο Δημοκρατίας και Διοικητή ΤτΕ»

Τσίπρας: Η Βουλή δεν νομιμοποιείται να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Πάμε σε εκλογές

Τσίπρας: Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές το συντομότερο δυνατόν