ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αρκούδα κάνει σεξ με πόρνες, σνιφάροντας κοκαΐνη και βρίζοντας

Αρκούδα κάνει σεξ με πόρνες, σνιφάροντας κοκαΐνη και βρίζοντας

Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος μεθάει σαν αρκούδα

ΤΕD

Bαθμολογία: 8 / 10

Ναι, όπως το διάβασες, ο Τεντ κάνει σεξ, παίρνει κοκαϊνη, καπνίζει μπάφους, κατουράει όρθιος σε αποχωρητήρια, τρώει πατατοσαλάτα από γυμνά οπίσθια (όπως τουλάχιστον δηλώνει ο ίδιος) και χρησιμοποιεί το θείο χάρισμα της ομιλίας για να μπινελικώσει τους πάντες και τα πάντα, από Άραβες και Εβραίους μέχρι τις γκόμενες, τους καθυστερημένους και τον ίδιο το Χριστό. Περίεργη φάση για ένα λούτρινο αρκουδάκι, καθ’ όλου περίεργη απ’ την άλλη από τη στιγμή που το συγκεκριμένο αρκουδάκι είναι δημιούργημα της σεναριακής και σκηνοθετικής φαντασίας του Σεθ Μακ Φάρλαν, του δημιουργού της εντελώς ενήλικης, αμοράλ και αθυρόστομης κωμικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Family Guy» που δεν αφήνει όρθιο ιερό και όσιο. Και μολονότι ο Μακ Φάρλαν, φαίνεται λίγο (πολύ λίγο) περιορισμένος στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σπάσει τα όρια της κινηματογραφικής mainstream ενήλικης κωμωδίας και να βεβηλώσει τα πάντα, δημιουργώντας το πιο αστείο και έξυπνο δίωρο της χρονιάς, μια σαλεμένη κωμωδία ενηλικίωσης που με έναν εντελώς διεστραμμένο τρόπο, κατορθώνει να είναι ταυτόχρονα κυνική και τρυφερή.

Όχι τυχαία, η ταινία του έσκισε στο αμερικάνικο box office, έχοντας ξεπεράσει τα 200 εκ. δολάρια σε εισπράξεις, δημιουργώντας φαινόμενο και βάζοντας την καριέρα του Μαρκ Γουόλμπεργκ back on track. Ένας ψιλολούζερ 35άρης έχει την θεία τύχη να είναι ζευγάρι με την Μίλα Κούνις αλλά και τον Τεντ. Το λούτρινο αρκουδάκι που οι δικοί του του έκαναν δώρο όταν ήταν μικρός, και μετά από μια μαγική ευχή του μικρού, άρχισε να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος με μάλλον όχι ιδιαίτερα καλούς τρόπους. Το πρόβλημα είναι πως ο ήρωας πρέπει να ενηλικιωθεί και να απεξαρτηθεί από τον αρκούδο του, ο οποίος μπαίνει συνέχεια ανάμεσα σε κείνον και την καλή του, την ώρα που η τελευταία πολιορκείται από τα ζάπλουτο πλην ξενέρωτο αφεντικό της. Αιώνια έφηβος ο χαρακτήρας του Γουόλμπεργκ, μοιράζεται μαζί με τον Τεντ ένα κάρο ανθυγιεινές εμμονές, από το αλκοόλ και τους μπάφους, μέχρι την ποπ κουλτούρα του 80, τον Ιππότη της Ασφάλτου, το Star Wars και τον Flash Gordon. Kαι κάπου εκεί βρίσκεται η μεγαλύτερη απόλαυση της ταινίας, εκεί όμως και το μεγαλύτερο της πρόβλημα για τον μη εξοικειωμένο ο οποίος θα χάσει τα μισά αστεία.

Κάτι στο οποίο συμβάλλει και η δολοφονική μετάφραση στα ελληνικά που είναι άξια μήνυσης για προσβολή νοημοσύνης. Δεν είναι δυνατόν μαντάμ, να μου εξαφανίζεις στη μετάφραση αναφορές στην Μπελίντα Καρλάιλ, το Alien, τη Σούζαν Μπόιλ και τον κακό Μινγκ, ή να μου κάνεις το white trash "ξενέρωτες" (θα μπορούσε κάλλιστα να είναι "φτηνιάρες" ή "τσούλες") μόνο και μόνο επειδή πιστέυεις ότι είμαι πολύ ηλίθιος σαν κοινό για να πιάσω το αστείο.

Xωρίς καμία προσπάθεια (ευτυχώς) να δικαιολογήσει ορθολογικά το φαινόμενο του Τεντ, ο Μακ Φάρλαν τον βάζει ανάμεσα στους ανθρώπους σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό, να εργάζεται, να συνουσιάζεται με πόρνες, να γνωρίζει προσωπικά (από παρτούζα) τη Νόρα Τζόουνς που παίζει τον εαυτό της, να διοργανώνει οργιώδη πάρτι και να καλεί σαν guest star, τον ίδιο το θρυλικό Σαμ Τζόουνς, έναν από τους χειρότερους ηθοποιούς που υπήρξαν ποτέ και ενσάρκωσε τον Flash Gordon. Οι ατάκες και oι αναφορές, διατρέχοντας την pop ιστορία της σόου μπιζ από την τραγουδίστρια «Tiffany» (Ι think we ‘re alone now”) μέχρι το «Twilight», οι βρισιές και η ευπρόσδεκτη βουλγκαριτέ το ίδιο, ο Τεντ είναι μια λατρεία σκέτη και ζωντανεύει με υπέροχο animation, και ακόμα και η μικρή κοιλιά στο φινάλε, καταφέρνει να επιβιώσει και να χειριστεί με ελάχιστες απώλειες τον συμβιβαστικό συναισθηματισμό της, στο κλείσιμο.

Mε απλά λόγια, το «Ted», είναι το απόλυτο κάφρικο party movie ενηλικίωσης για τους nerd και τους pop lovers, και ειδικά οι «γνώστες» θα το ρουφήξουν σαν αναζωογονητική γρανίτα - με μπόλικο αλκόολ. Οι υπόλοιποι πρόβλημά τους

***Στις αίθουσες από την Πέμπτη 23 Αυγούστου

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο profile Tassos Theodoropoulos, στο twitter ως klarinabourana ή στοterra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης