ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Πανικός» στα Όσκαρ. Ποια ταινία πάει για ρεκόρ υποψηφιοτήτων;

«Πανικός» στα  Όσκαρ. Ποια ταινία πάει για ρεκόρ υποψηφιοτήτων;

O Tάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος συνεχίζει στο δρόμο για τα φετινά Όσκαρ, σχολιάζοντας ξαφνικές ανατροπές, μεγάλες εκπλήξεις και σημαντικές ημερομηνίες

Με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του Σωματείου Ηθοποιών και των Critic’s Choice Awards να προστίθενται σε αυτές του Εθνικού Συμβουλίου Κριτικών (NBR) και του Κύκλου Κριτικών Νέας Υόρκης (ΝΥFCC) που σας παρουσίασα λίγες μέρες πριν, αλλάζει ξανά η «τράπουλα» για τη φετινή τελετή των Όσκαρ, κι όλα αυτά μια μέρα πριν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις Χρυσές Σφαίρες. Ο πυρετός ανεβαίνει πλέον για τα καλά, ενώ σιγά σιγά από τα φαβορί, κάποιες ταινίες χάνουν το προβάδισμα και κάποιες άλλες σπιντάρουν.

Ας δούμε όμως κατ’ αρχάς γιατί αυτά τα δύο βραβεία, είναι σημαντικά για τη βραδιά των Όσκαρ. Το Σωματείο Ηθοποιών είναι αυτό που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μελών ανάμεσα στους 6000 επαγγελματίες του κινηματογράφου που απαρτίζουν την Ακαδημία και αποφασίζουν τελικά για τα Όσκαρ. Οπότε το προς τα πού δείχνει η πυξίδα των Ηθοποιών, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Όσο για τα Critic’s Choice, δηλαδή τα βραβεία των Κριτικών Οπτικοακουστικών Μέσων, είναι αυτά που στα 18 χρόνια του θεσμού πέφτουν με μεγαλύτερη ακρίβεια από όλους τους άλλους στις προβλέψεις τους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην περίοδο 1997 με 2004, είχαν προβλέψει συνολικά τους 33 από τους 35 υποψήφιους για την κατηγορία καλύτερης ταινίας.

Έχουμε ήδη δει, ότι τόσο από τα βραβεία (προσοχή, ΒΡΑΒΕΙΑ όχι ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ) του NBR, όσο και του ΝΥFCC, έκαναν αίσθηση με την απουσία τους, μερικά από τα μέχρι σήμερα, φαβορί της οσκαρικής κούρσας: Tα «The Master” η «Ζωή του Πι» και η «Άννα Καρένινα». Οπότε το μεγάλο ερώτημα είναι το αν κατάφεραν αυτές οι ταινίες να περιληφθούν στις υποψηφιότητες των Ηθοποιών και των Critic’s Choice όπως και για το αν το «Zero Dark Thirty» συνεχίζει να είναι μαζί με τον «Λίνκολν» το “Άrgo” αλλά και τους «Άθλιους» από τα προπορευόμενα κινηματογραφικά χαρτιά. Το μεγαλύτερο βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών, αυτό που χοντρικά αντιστοιχεί σε αυτό της καλύτερης ταινίας, ονομάζεται Εξαιρετική Ερμηνεία από το Σύνολο των Ηθοποιών Μιας Ταινίας. Και σε αυτήν την κατηγορία, δεν υπάρχει σαν υποψηφιότητα ούτε το «Ζero Dark Thirty», ούτε όμως και πάλι το «The Master».

Για το "The Master" επιβεβαιώνεται αυτό που είχα γράψει για τη φαινομενικά κορυφαία ερμηνεία, όπως έγραψαν οι κριτικοί του Χοακίν Φίνιξ: Ότι πρόκειται για μια τελείως στατική υπόθεση χωρίς καμία εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο το ότι το σωματείο ηθοποιών πρότεινε για το Β Αντρικό ρόλο το συμπρωταγωνιστή του, Φίλιπ Σέϊμουρ Χόφμαν αλλά αγνόησε τον Φίνιξ. Η πρώτη πεντάδα λοιπών ταινιών που θα διεκδικήσουν το Βραβείο Συνολικής Εξαίρετης Ερμηνείας από το Σωματείο των Ηθοποιών είναι:

ΑRGO του Μπεν Άφλεκ

OI AΘΛΙΟΙ του Τομ Χούπερ

ΛΙΝΚΟΛΝ του Στίβεν Σπίλμπεργκ

ΕΞΩΤΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΑΡΙΓΚΟΛΝΤ του Τζον Μάντεν.

SILVER LININGS PLAYBOOK του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, οι υποψηφιότητες μοιράζονται ως εξής:

Α ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: Ντάνιελ Ντέι Λιούις (Λίνκολν), Μπράντλεϊ Κούπερ (Silver Linings Playbook), Tζον Χοκς (The Session), Xιου Τζάκμαν (Οι Άθλιοι), Ντένζελ Ουάσιγκτον (Flight).

B ANTΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ: Άλαν Άρκιν (Αrgo), Xαβιέ Μπαρδέμ (Skyfall), Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Silver Linings Playbook), Φίλιπ Σέϊμουρ Χόφμαν (The Master), Tόμι Λι Τζόουνς (Λίνκολν).

Α ΓΥΝΑΙΚΕΙOΣ ΡΟΛΟΣ: Τζέσικα Τσάστεϊν (Zero Dark Thirty), Mαριόν Κοτιγιάρ (Σώμα με Σώμα), Τζένιφερ Λόρεντ (Silver Linings Playbook), Έλεν Μίρεν (Χίτσκοκ), Ναόμι Γουότς (The Impossible),

B ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ: Σάλι Φιλντ (Λίνκολν), Αν Χαθαγουέι (Οι Άθλιοι), Έλεν Χαντ (The Sessions), Nικόλ Κίντμαν (The Paper Boy), Mάγκι Σμιθ (Eξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ).

Και κάπου εκεί έρχονται τα Critic’s Choice για να φέρουν τα πάνω κάτω. Δικαιώνοντας τη «Ζωή του Πι» και το «The Master” αλλά πάνω από όλα το «Λίνκολν» ο οποίος και ηγείται με τον αριθμό ρεκόρ των 13 συνολικά υποψηφιοτήτων. Δεύτεροι στη σειρά έρχονται οι «Άθλιοι» με 11 υποψηφιότητες, το “Silver Linings Playbook» ακολουθεί με 10, η «Ζωή του Πι» με 9 ενώ με 7 υποψηφιότητες βρίσκονται τα «Argo», «The Master» (στο οποίο εδώ ο Χοακίν Φίνιξ την τσιμπάει τελικά την υποψηφιότητα ερμηνείας), και η μεγάλη φετινή έκπληξη, εφ’ όσον πρόκειται για την πρώτη Τζέιμς Μποντ ταινία με τέτοια καλλιτεχνική, αναγνώριση, το «Skyfall”. Και μια ακόμα μεγάλη έκπληξη, την παρουσία δύο μεγάλων Γαλλίδων ηθοποιών στην Κατηγορία Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Της Eμανουέλ Ριβά για το «Amour» και της Μαριόν Κοτιγιάρ για το «Σώμα με Σώμα».

Ποια είναι λοιπόν η δεκάδα των υποψήφιων για το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, σύμφωνα με τα Critic’s Choice;

ΑRGO του Μπεν Άφλεκ

ΤΑ ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ του Μπεν Ζεϊτλίν

DJANGO UNCHAINED του Κουέντιν Ταραντίνο

OI AΘΛΙΟΙ του Τομ Χούπερ

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΙ του Ανγκ Λι

ΛΙΝΚΟΛΝ του Στίβεν Σπίλμπεργκ

ΤΗΕ ΜΑSTER του Πολ Τόμας Άντερσον

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ του Γουές Άντερσον

SILVER LININGS PLAYBOOK του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ

ZERO DARK THIRTY της Κάθριν Μπιγκελόου

Μόνο όμως πέντε από αυτές τις ταινίες έχουν εξασφαλίσει και την πολυπόθητη και ενισχυτική για το βραβείο καλύτερης ταινίας, υποψηφιότητα Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Το «Αrgo» για τον Μπεν Άφλεκ, οι «Άθλιοι» για τον Τομ Χούπερ, ο «Λίνκολν» για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο Ανγκ Λι για τη «Zωή του Πι», ο Ντέιβιντ Ο Ράσελ για το «Silver Linings Playbook» και η Κάθριν Μπιγκελόου για το «Zero Dark Thirty.»

Από την τελική κούρσα λοιπόν, φαίνεται να φεύγουν σχετικά νωρίς, τα «Looper – Aντιμέτωπο Με το Χρόνο», «Promised Land» και «Tα Πλεονεκτήματα του να Είσαι στο Περιθώριο» που είχαν πάρει προβάδισμα από το NBR, η «Άννα Καρένινα» και το «Χόμπιτ» είναι πλέον και ανεπίσημα επισήμως εκτός, ενώ η μεγάλη μάχη προγραμματίζεται ανάμεσα στα «Argo», «Λίνκολν», «Zero Dark Thirty» και «Οι Άθλιοι».

Έχουμε ακόμα μπολικό και χορταστικό δρόμο μπροστά μας, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες όπως δείχνουν όλα τα πράγματα οσκαρικές περιόδους των τελευταίων ετών, με επόμενους σημαντικούς σταθμού (στους οποίους το Cinebomb θα μεταφέρει αναλύοντας τις εξελίξεις) τους εξής:

13 Δεκεμβρίου: Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων Χρυσών Σφαιρών

3 Ιανουαρίου: Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων του Σωματείου Παραγωγών.

3 Ιανουαρίου: Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων του Σωματείου Σεναριογράφων.

8 Ιανουαρίου: Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων του Σωματείου Σκηνοθετών.

9 Ιανουαρίου: Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων ΒΑFTA (Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου)

10 Ιανουαρίου: Απονομή Βραβείων Critic’s Choice.

10 Ιανουαρίου: Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ.

13 Ιανουαρίου: Απονομή Χρυσών Σφαιρών.

26 Ιανουαρίου: Απονομή βραβείων Σωματείου Παραγωγών.

27 Ιανουαρίου: Απονομή Βραβείων Σωματείου Ηθοποιών.

2 Φεβρουαρίου: Απονομή Βραβείων Σωματείου Σκηνοθετών.

2 Φεβρουαρίου: Απονομή Βραβείων BAFTA

17 Φεβρουαρίου: Απονομή Βραβείων Σωματείου Σεναριογράφων.

24 Φεβρουαρίου: 85η Τελετή Απονομής Όσκαρ.

*Δείτε τα trailer των Οσκαρικών ταινιών ΕΔΩ

***ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazthebuzz, στο twitter ως klarinabourana, κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb SIGAIKA PRODUCTIONS, για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.