ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Το μοιραίο λάθος και ο πολυτελής βίος

Το μοιραίο λάθος και ο πολυτελής βίος

Πώς ξεσκεπάστηκε η δράση του υπαλλήλου που έβγαζε προνοιακά επιδόματα σε «μαϊμού» αναπήρους.

του Παναγιώτη Σουρέλη

Αίσθηση και οργή έχει προκαλέσει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του newsbomb για τον υπάλληλο της Διεύθυνσης Οικονομικού της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος έβγαζε προνοιακά επιδόματα σε «μαϊμού» αναπήρους, την ώρα που κόβονται από ανθρώπους που πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και τα έχουν ανάγκη.

Ο υπάλληλος Γ.Ζ. κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, καθώς όπως διαπίστωσε το σώμα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, εξέδιδε παρανόμως εντολές πληρωμής εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με ποιο χαρακτηριστική την περίπτωση της 100χρονης θείας του, που έλαβε συνολικά 723.364,97!

Σήμερα αποκαλύπτουμε και την περίπτωση του Α.Τ., ο οποίος για το χρονικό διάστημα από 2-8-2010 έως 16-9-2010 εισέπραξε ως προνοιακό επίδομα το ποσό των 18.150 ευρώ.

Ο Α.Τ. δεν ήταν εγγεγραμμένος στα μητρώα επιδοματούχων ΑΜΕΑ των Δ/νσεων Κοινωνικής Πρόνοιας της τ. Νομαρχίας Αθηνών ως δικαιούχος κανενός είδους επιδόματος, όμως κατάφερε να εισπράττει το επίδομα χάρη στον υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής.

Πώς έφτασαν στα ίχνη του υπαλλήλου

Το «κουβάρι» των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται, όταν συνάδελφος του επίορκου υπαλλήλου Γ.Ζ. τηλεφώνησε στη Νομαρχία Αθηνών και κατήγγειλε τη δράση του.

Όπως υποστήριξε ο καταγγέλλων, ο Γ.Ζ., εκμεταλλευόμενος τη μακρόχρονη φιλία τους, του ζήτησε να εισπράξει αντί της θείας του κάποιες εντολές, καθώς εκείνη απουσίαζε, όμως αρνήθηκε. «Όταν αρνήθηκα, δέχτηκα από τον ανωτέρω υπάλληλο απειλές κατά της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Γνωρίζω επίσης ότι ο εν λόγω υπάλληλος διάγει βίο που δεν αρμόζει σε υπάλληλο και ξοδεύει τεράστια ποσά κυρίως σε αγορές αυτοκινήτων και οικοσκευής», υποστήριξε στην κατάθεσή του.

Η Νομαρχία Αθηνών ενημέρωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων – Τμ. Ειδικών Υποθέσεων), την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αναφέροντας ότι:

«Μετά από έλεγχο που διενήργησε η Υπηρεσία, διαπιστώθηκε ότι όντως εκδίδονται εντολές πληρωμής, από τη Δ/νση Οικονομικών Υποθέσεων της τ.Νομαρχίας Αθηνών, στους δικαιούχους ΑΜΕΑ, κάθε φορά που οι τελευταίοι δεν μπορούν να εισπράξουν την τακτική πληρωμής τους, λόγω απουσίας τους ή άλλου κωλύματος. Οι ανωτέρω εντολές διαβιβάζονται με έγγραφο από τη Δ/νση Οικονομικών στις Δ/νσεις Κοινωνικής Πρόνοιας που ανήκουν οι δικαιούχοι. Το όνομα της κ. Β… (σ.σ. θεία κατηγορούμενου υπαλλήλου) δεν συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους τακτικής πληρωμής ΑΜΕΑ της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικού Τομέα, στην οποία κανονικά θα υπαγόταν».

Έστελνε τις εντολές πληρωμής μέσω modem

Σύμφωνα με το πόρισμα που αποκαλύπτει το newsbomb, ο υπάλληλος Γ.Ζ. δημιουργούσε στον υπολογιστή του αρχείο με εγγραφές απλήρωτων επιδομάτων ΑΜΕΑ.

Το αρχείο αυτό, που περιείχε τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας που αφορούσε το αρχείο, τον αριθμό εντολής για κάθε δικαιούχο, τα στοιχεία του δικαιούχου και το ποσό, στη συνέχεια απέστειλε στην Εμπορική Τράπεζα μέσω modem. Μάλιστα, το αρχείο αυτό δεν βρέθηκε στην υπηρεσία σε έντυπη μορφή.

Οι εντολές πληρωμής της Δ/νσης Οικονομικών προς την Εμπορική Τράπεζα, όταν προσκομίζονταν στον Προϊστάμενο Οικ. Υπηρεσιών και τον αρμόδιο Αντινομάρχη Αθηνών για υπογραφή, δεν συνοδεύονταν από εκτυπωμένες καταστάσεις των δικαιούχων.

Για την έλλειψη αυτή, η αιτιολογία που πρόβαλλε ο υπάλληλος ήταν, σύμφωνα με δήλωση του Δ/ντη Οικονομικών, ότι οι καταστάσεις είχαν μετατραπεί σε γλώσσα προγραμματισμού μη αναγνωρίσιμη και μη δυναμένη να εκτυπωθεί! Όμως, όπως σημειώνουν οι Επιθεωρητές, «η αιτιολογία αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αφού κατά τη διάρκεια του ελέγχου κατέστη δυνατή από τον ίδιο υπάλληλο κ. Ζ... η μετατροπή των καταστάσεων σε αναγνωρίσιμη μορφή και η εν συνεχεία εκτύπωσή τους».

«Σκάναρε την υπογραφή μου»

«Καταπέλτης» για τον υπάλληλο είναι η κατάθεση της προϊσταμένης της Κεντρικής Γραμματείας. Όπως υποστήριξε, «εν προκειμένω ουδέποτε είχε προσκομίσει υπάλληλος της Διεύθυνσης Οικονομικών της πρώην Νομαρχίας Αθηνών σε μένα πρωτότυπο ειδοποιητήριο έγγραφο, έτσι ώστε να υπογράψω το ακριβές αντίγραφο αυτού, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα. Ως εκ τούτου συμπεραίνω, ότι η υπογραφή μου είχε σκαναριστεί και με αυτόν τον τρόπο ετίθετο στα ακριβή αντίγραφα των ειδοποιητηρίων. Η όλη διαδικασία δηλαδή γινόταν εν αγνοία και ερήμην μου».

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού της Περιφέρειας Αττικής Γ.Τ., ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα του σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, άσκησε πλημμελή εποπτεία επί των ενεργειών του υφισταμένου του κατά τη διαδικασία καταβολής απλήρωτων επιδομάτων Κοινωνικής Πρόνοιας. Πάντως, το Πειθαρχικό Συμβούλιο Περιφέρειας Αττικής δεν του επέβαλλε ποινή.

Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας κ.Λέανδρος Ρακιντζής άσκησε ένσταση, σημειώνοντας ότι ο συγκεκριμένος προϊστάμενος λόγω θέσης ήταν υπεύθυνος για το γεγονός, ότι το σύστημα ήταν παντελώς οργανωμένο, υπήρχε παντελής έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων ελέγχου της νομιμότητας των πληρωμών, ενώ δεν τηρείτο και η διοικητική διαδικασία.

Ειδικότερα τον κατηγορεί, ότι οι εντολές πληρωμής της Δ/νσης Οικονομικών προς την Εμπορική Τράπεζα, όταν προσκομίζονταν στον προϊστάμενο για υπογραφή δεν συνοδεύονταν από εκτυπωμένες καταστάσεις δικαιούχων, ενώ δεν του δημιούργησε προβληματισμό η πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιδοματούχων και του συνολικού κόστους πληρωμής τους μέσω ΕΛΤΑ τα έτη 2008 – 2010.

Ακόμη, θεωρείτο υπεύθυνος για το γεγονός, ότι η Δ/νση Οικονομικών δεν έστελνε στην Εμπορική Τράπεζα τις εντολές προς πληρωμή σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά 2-3 φορές τον ίδιο μήνα, ενώ ακόμη και το χρονικό διάστημα που μεσολαβούσε από την αποστολή των καταστάσεων των απλήρωτων από τις Δ/νσεις Πρόνοιας στη Δ/νση Οικονομικών μέχρι την αποστολή τους από την εν λόγω Δ/νση στην Εμπορική Τράπεζα ήταν πολύ μεγάλο.

Για τους λόγους αυτούς ο κ.Ρακιντζής ενίσταται κατά της αθωωτικής απόφασης για τον προϊστάμενο της Δ/νσης Οικονομικών ενώπιον του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.